Köszöntjük az új jegybankelnököt!

  • narancs.hu
  • 2013.03.01 10:30

Gazdaság

Örülünk, hogy Matolcsy György örül. Az MNB elnöki székébe átülő minisztert saját korábbi szavaival köszöntjük. De előtte idézzük Orbánt: „Matolcsy György a jobb kezem. Nem tud senki olyan összeget mondani, amiért a jobb kezemről hajlandó lennék lemondani.”

Az elmúlt két és fél év „óriási bravúr”, „igazi gazdaságtörténeti fordulat”.

2013. február, Matolcsy György értékeli saját magát a Heti Válaszban

 


Fotó: MTI

„Attól gyengül a forint, hogy a Mr. Végzet néven emlegetett sztárelemző, Roubini eladásra javasolta a magyar valutát.”

2013. január, az NGM közleménye

 

 

„Mi büszkék vagyunk, hogy Ázsiából jöttünk. Kisgyermekeink fenekén 100-ból 30 esetben hat hétig kis, piros pont van, mint a japán kisgyermekek fenekén.”

2012. november, Hódmezővásárhely, lakossági fórum

 

 

 

 

 

 

A Nemzetközi Valutaalap nemcsak nem értett egyet, de mindent megtett nyíltan és a kulisszák mögött azért, hogy a magyar kormány ne hozza meg a bankadóval, a magánnyugdíj-pénztári rendszer reformjával és a krízisadóval szóló döntéseket, illetve vonja vissza azokat. (…) egy dicséretre 20-25 víz alatti rúgás jut az IMF-től.”

2012. szeptember, Parlament

 

„A magyar tündérmese, a magyar példa sikeres lesz egy éven belül. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Jövőre erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Egyszóval a válságnak vége.”

2012. június, CNN

 

„A pénzügyi tranzakciós illeték olyan taktikai atomfegyver a XXI. században, amely lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatás terén felvegyük a versenyt az ázsiai országokkal.”

2012. május, Heti Válasz-interjú

 

„Családi viszonyban állunk az IMF-fel. (…) A Nemzetközi Valutaalapban mi részvényesek vagyunk, tulajdonosok, tehát mi irányítjuk a Valutaalapot, nem pedig a Valutaalap bennünket. (…) A Nemzetközi Valutaalap szakértői, és ideértve az Európai Unióban működő barátaink is úgy gondolják, hogy Magyarországot irányítani lehet, tehát például a bankadó helyett megszorító csomagot lehet varrni az új kormány és Magyarország nyakába, addig rossz úton járunk, és azért mondjuk mi, hogy Magyarországnak már nincsen szüksége a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval kötött új kölcsönszerződésre.”

2012. január, Parlament

 

Ki Kopits György és miért?”

2012. január, Matolcsy György közleményének címe

 

A miniszter később, kérdésre kifejtette: tudja, hogy a kedvezményes adórendszer csak 2011. január 1-jén lépett életbe, és tisztában van azzal is, hogy a terhesség időtartama 9 hónap, de a kormány már 2010 nyarán tett bejelentéseket a tervezett kedvezményekről, és már „a bejelentések megmozgatták a családok fantáziáját”, ezért lehet, hogy 2011. év végén már látszott az új adórendszer hatása a születések számában.

2012. január, Parlament, az origo.hu tudósítása

 

Némi szomorúsággal állapítom meg, hogy volt barátom, Járai Zsigmond legutóbbi közleményeiben figyelmen kívül hagyja az Orbán-kormány eddig elért eredményeit. (…) Járai Zsigmondot egyébként szívesen látom egy beszélgetésre miniszteri dolgozószobámban, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületében, hogy személyesen is meggyőződhessen arról, kitűnő szellemi és fizikai állapotnak örvendek.”

2012. január, Matolcsy György közleménye

 

„Kell tudnunk, hogy egyszerűen, egyszerűen kell néznünk a világot. Egyszerűség, simplicity, egyszerűség.”

2011. november, Matolcsy előadása a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán

 

„Ez a hárombetűs intézmény minden egyes intézkedésünket ellenzi, így hát ha nem is rá, hanem ellene hangoljuk a kormányzati politikát.”

2011. november, Parlament

 

„Nagy előny, hogy az ország miniszterelnökének van gazdaságpolitikája, és nem tévesztik meg a liberális eszmék. Sok ötlet pattan ki Orbán Viktor és a tanácsadók fejéből, ezek közül többet sikerült már kormányzati döntéssé csiszolnunk.”

2011. november, Heti Válasz-interjú

 

Matolcsy György szerint Magyarország pénzügyi függetlenségi, gazdasági szabadságharcot folytat, amelynek első lépése az IMF „kipaterolása” volt.

2011. május, Budapest, Széchenyi Klub (A Népszabadság tudósítása)

 

„Az ilyen ügyeket a feleségem intézi.”

2010. november, Matolcsy György válasza a Népszabadság magánnyugdíj-pénztári tagságát firtató kérdésre

 

„Természetesen a kormány a felelős, a kormány karolta föl a gondolatot, de nem nekünk jutott eszünkbe. Ezt egyébként sajnálom is.”

2010. november, Matolcsy válasza az fn.hu azon kérdésére, hogy kinek az ötlete volt a magánnyugdíj-pénztári pénzek államosítása.

 

„Nem fogunk megszakadni, hogy 2,8 százalékos hiány legyen jövőre, csak azért, hogy ez néhány nagyon távoli hivatalban lévő pénzügyi szakembernek elnyerje a tetszését.”

2010. augusztus, HírTv

 

„a magyar városi legendák újabb szép színfoltja”

2010. július, Figyelő-interjú, Matolcsy György a magánnyugdíj-pénztárak államosításának tervéről

 

„Az élővilágban a már lejátszódott átmenetek nehezen fordíthatók vissza. Soha egyetlen nyitvatermő, például fenyő, nem tért vissza az ivaros szaporodásról a szűznemzésre. (…) Ezért nem fordítható vissza a Széchenyi Terv.”

Matolcsy György: Élő emlékeink – A Széchenyi Terv világa, 2002

És Matolcsyról…

Alaptalannak és álhírnek nevezte Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a Világgazdaság Online kedd esti cikkét, amely szerint eldőlt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter veszi át Simor András helyét a Magyar Nemzeti Bank élén.

2013. február 6. MTI

 

„Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még.”

2012. július, Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában

 

„Értem a Matolcsy György személyét érő támadásokat, hiszen egy olyan sikeres nemzetgazdasági miniszterről van szó, akinek teljesen lehetetlen körülmények között valóban rendkívüli gazdasági intézkedésekkel sikerült elérnie azt, hogy Magyarország költségvetési hiánya hét évvel az EU-csatlakozás után először 3 százalék alá került.”

2012. január, Szíjjártó Péter M1 Este

 

„Matolcsy György a jobb kezem. Nem tud senki olyan összeget mondani, amiért a jobb kezemről hajlandó lennék lemondani.”

2010. október, Orbán Viktor sajtótájékoztatói reakciója Matolcsy esetleges menesztéséről


 

 

 

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

  • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.