Közelít a százhoz a visszaadott állami plecsnik száma

  • narancs.hu
  • 2016.08.25 20:08

Hírnarancs

Ördögűzést javasol Kukorelly, dagad a lovagkereszt-visszaküldési botrány, közben csöndben átszabják az igazságszolgáltatást. Hírek.

Űzzünk ördögöt!

Olyan gyorsan rövidülnek a nappalok, ahogy felpörög a visszaadottlovagkereszt-számláló, legalábbis ez lehet az érzésünk így augusztus utolsó hétvégéje felé közeledve. Holnap a jó öreg napkorong 5:55-kor kezdi meg szokásos munkáját, a másik számláló pedig per pillanat, vagyis csütörtök este 18:30-kor 92-n áll. Bár az MTI nem tudósít a visszaadáshullámról (talán megvárják a kerek számot), és persze Áder János is hallgat, mégis ettől hangos a sajtó. Kukorelly Endre például a nol.hu virtuális hasábjain szólította meg a Főhöst (?), és tett egy javaslatot arra, hogy mindenki kezdje magán az ördögűzést, különben rámegy a haza. „Senki nem ördög, mindenkiben van ördögi” – állítja az író.

Fliegauf Bence, a Csak a szél című film rendezője is visszaadta a maga keresztjét, Áder János „dugja – hogy mást ne mondjak – a többi közé!”, írta a rendező, miután felidézte, hogy Hitler szuper autópályákat épített. Levelét eddig több mint ezren osztották meg a Facebookon.

false

 

Fotó: Kallos Bea/MTI

Megkérdőjelezhetetlen dolgok

Áder János nem szól, ő megteheti, Lázár János viszont kénytelen volt mondani valamit az ügyről a soron következő, hatvanadik kormányinfón. Ez sikerült neki: „Vannak olyan teljesítmények, amelyek megkérdőjelezhetetlenek.” De – és most jön a legjobb rész – nem mindenben ért egyet Bayer „szabadszájú” publicisztikáival, és amúgy is csak végrehajtotta felettese, Áder döntését. A kurva anyját, szokta mondani ilyenkor a Főhös, de mi csak azt mondjuk: sag schon!

Azt azért jegyezzük meg, hogy a mostanában publicisztikának nevezett Bayer-baromságokat az sem olvasta, aki felterjesztette őt a díjra. Pintér Jolán, a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese – az elnök nem is tudott helyettese akciózásáról, derült ki korábban – ma is úgy gondolja, jól tette, amit tett, számára csak a Gulag a fontos, mondta a Népszabadságnak.

LSD az ivóvízben

No, de vannak ennél fontosabb dolgok is, például az, hogy a Fővárosi Vízművek bármikor LSD-t csempészhet az ivóvízbe – ez áll a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik plakátján. Az ellenplakátkampányra 22 milliót gyűjtöttek össze eddig adományokból, ebből kijön 400 óriásplakát, 400 citylight, 100 ezer A4-es plakát és ugyanennyi A3-as matrica, írja a hvg.hu. A párt összesen 30-40 üzenettel készül. A kormányinfón Lázárt ezekről a plakátokról is kérdezte a Népszava, a miniszter meglepő válasza az volt, hogy tetszenek neki a plakátok, hiszen „a humor és az irónia is hozzátartozik a politikához”. Van egy olyan sejtésünk, hogy ez a mondat is plakáton fogja végezni rövidesen.

false

 

Fotó: Magyar Kétfarkú Kutyapárt/Facebook

Új bíróság

Egy törvényjavaslat szerint módosítások jönnek az igazságszolgáltatásban: új bíróságokat hoznak létre, létrejönne például egy új szervezet közigazgatási bíróság néven, „a jövőben itt határozhatnának például a Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és még egy rakás más állami intézmény döntéseinek jogszerűségéről”, írja a 444.hu. Az Országos Bírósági Hivatal hivatalosan sem támogatta a tervet, mert a lépés veszélyezteti a bírói függetlenséget és korrupciós kockázatot is hozhat, állítja a portál. Lázár Jánost erről is kérdezték a kormányinfón, szerinte ez egy sima szakmai kérdés. Lázár a „teljes hülyeség” szókapcsolatot is használta a témában adott válaszában, nyilván az irónia és a humor jegyében.

Shiny Happy People

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, aki a jóistennek, a szerencséjének és Orbán Viktornak köszöni a gyarapodását, tartalmasan töltötte vakációját.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.