Közelít a százhoz a visszaadott állami plecsnik száma

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 25.

Hírnarancs

Ördögűzést javasol Kukorelly, dagad a lovagkereszt-visszaküldési botrány, közben csöndben átszabják az igazságszolgáltatást. Hírek.

Űzzünk ördögöt!

Olyan gyorsan rövidülnek a nappalok, ahogy felpörög a visszaadottlovagkereszt-számláló, legalábbis ez lehet az érzésünk így augusztus utolsó hétvégéje felé közeledve. Holnap a jó öreg napkorong 5:55-kor kezdi meg szokásos munkáját, a másik számláló pedig per pillanat, vagyis csütörtök este 18:30-kor 92-n áll. Bár az MTI nem tudósít a visszaadáshullámról (talán megvárják a kerek számot), és persze Áder János is hallgat, mégis ettől hangos a sajtó. Kukorelly Endre például a nol.hu virtuális hasábjain szólította meg a Főhöst (?), és tett egy javaslatot arra, hogy mindenki kezdje magán az ördögűzést, különben rámegy a haza. „Senki nem ördög, mindenkiben van ördögi” – állítja az író.

Fliegauf Bence, a Csak a szél című film rendezője is visszaadta a maga keresztjét, Áder János „dugja – hogy mást ne mondjak – a többi közé!”, írta a rendező, miután felidézte, hogy Hitler szuper autópályákat épített. Levelét eddig több mint ezren osztották meg a Facebookon.

false

 

Fotó: Kallos Bea/MTI

Megkérdőjelezhetetlen dolgok

Áder János nem szól, ő megteheti, Lázár János viszont kénytelen volt mondani valamit az ügyről a soron következő, hatvanadik kormányinfón. Ez sikerült neki: „Vannak olyan teljesítmények, amelyek megkérdőjelezhetetlenek.” De – és most jön a legjobb rész – nem mindenben ért egyet Bayer „szabadszájú” publicisztikáival, és amúgy is csak végrehajtotta felettese, Áder döntését. A kurva anyját, szokta mondani ilyenkor a Főhös, de mi csak azt mondjuk: sag schon!

Azt azért jegyezzük meg, hogy a mostanában publicisztikának nevezett Bayer-baromságokat az sem olvasta, aki felterjesztette őt a díjra. Pintér Jolán, a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese – az elnök nem is tudott helyettese akciózásáról, derült ki korábban – ma is úgy gondolja, jól tette, amit tett, számára csak a Gulag a fontos, mondta a Népszabadságnak.

LSD az ivóvízben

No, de vannak ennél fontosabb dolgok is, például az, hogy a Fővárosi Vízművek bármikor LSD-t csempészhet az ivóvízbe – ez áll a Magyar Kétfarkú Kutyapárt egyik plakátján. Az ellenplakátkampányra 22 milliót gyűjtöttek össze eddig adományokból, ebből kijön 400 óriásplakát, 400 citylight, 100 ezer A4-es plakát és ugyanennyi A3-as matrica, írja a hvg.hu. A párt összesen 30-40 üzenettel készül. A kormányinfón Lázárt ezekről a plakátokról is kérdezte a Népszava, a miniszter meglepő válasza az volt, hogy tetszenek neki a plakátok, hiszen „a humor és az irónia is hozzátartozik a politikához”. Van egy olyan sejtésünk, hogy ez a mondat is plakáton fogja végezni rövidesen.

false

 

Fotó: Magyar Kétfarkú Kutyapárt/Facebook

Új bíróság

Egy törvényjavaslat szerint módosítások jönnek az igazságszolgáltatásban: új bíróságokat hoznak létre, létrejönne például egy új szervezet közigazgatási bíróság néven, „a jövőben itt határozhatnának például a Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és még egy rakás más állami intézmény döntéseinek jogszerűségéről”, írja a 444.hu. Az Országos Bírósági Hivatal hivatalosan sem támogatta a tervet, mert a lépés veszélyezteti a bírói függetlenséget és korrupciós kockázatot is hozhat, állítja a portál. Lázár Jánost erről is kérdezték a kormányinfón, szerinte ez egy sima szakmai kérdés. Lázár a „teljes hülyeség” szókapcsolatot is használta a témában adott válaszában, nyilván az irónia és a humor jegyében.

Shiny Happy People

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere, aki a jóistennek, a szerencséjének és Orbán Viktornak köszöni a gyarapodását, tartalmasan töltötte vakációját.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.