Orbán Viktor bekerítené a kerítést, de Gyurcsányt utánozza

  • narancs.hu
  • 2016. augusztus 26.

Hírnarancs

Új tulajdonosa van Orbán Ráhel kedvenc helyének.

Egy kerítés nem kerítés

Nincsen biztosabb jele annak, hogy közeleg a nyár vége, hogy reggel Orbán Viktor meglátogatta kedvenc mikrofonállványát a Kossuth rádióban. Természetesen mai kinyilatkoztatásában is leginkább szíve csücskét, a menekültezést vette elő, ám nem csak a szokásos pánikolást tolta, nehogy már összekeverjék Bakondival, Nógrádival, ő mégis a tettek embere. Most azzal jött: egy kerítés nem elég, „meg kell erősíteni a magyar–szerb határzárat, ezért egy újabb kerítéssor létesül a határszakaszon a legmodernebb technikai eszközökkel”.

Az interjúban persze szó volt egy még egy csomó más dologról, török barátokról, dicsőséges olimpikonokról, meg arról, hogy „a járulékcsökkentés jó dolog”, különben meg „dolgozzon mindenki, aki akar”.

false

 

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Iványi hármat is visszaad

Iványi Gábor a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszaadja kitüntetéseit: „Megválok én is azoktól a kitüntetéseimtől, melyeket az elmúlt években kaptam. 1997-ben Göncz Árpád, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2003-ban Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Érdemérmét, 2006-ban pedig Sólyom László, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta számomra. Mindhárom alkalommal azt a segítő munkát ismerték el köztársasági elnökeink, melyet munkatársaimmal együtt évtizedek óta végzek” – írja a lelkész, hozzátéve, hogy „mostani döntésemmel egyrészt kifejezésre akartam juttatni tiltakozásomat én is azzal szemben, hogy a gyűlöletkeltés, rasszizmus és szidalmazás a napi politika eszközévé vált, és elismerést érdemel a mai Magyarországon”. Iványi Gábor ezzel zárja közlendőjét: „A hatalom adományozta címek nélkül is lehet valaki »lovag«. Kierkegaard Ábrahámot a hit lovagjának nevezte. Ha kevésbé emelkedetten akarok fogalmazni, akkor a Koldus és Királyfi meséjéből az Álmok és Árnyak Birodalma káprázat-lovagjának címe is megtiszteltetés annak, aki egy kisgyerek rongyai mögött is kész ösztönösen felismerni a herceget.”

Iványi Gábor

 

Fotó: Németh Dániel

Bayer megszólalt

Iványi már a  95. azok között, akik visszaadták állami kitüntetésüket Bayer Zsolt lovagkeresztje miatt, és aki eddig csak foghegyről reagált. Ma viszont hosszasan fejtette ki zavaros mondanivalóját a Mandinernek, melynek lényegét itt olvashatják.

Immár hivatalos: kormány- és Fidesz-közeli lett a Terminál

Új üzemeltetője van a Deák téri Terminál étteremnek, bizonyos Varga Lajos, akiről azt kell tudni, hogy ő az állami és fideszes rendezvényeket biztosító Valton Security alapító tulajdonosa – írja az Index. Mondhatnánk erre, hogy testőrként lehet a legközelebb kerülni kormányhoz és párthoz egyaránt, ám Varga nemcsak a személy- és vagyonvédelemben jeleskedik. „Ha az a kérdés, hogy ismerem-e Tiborcz Istvánt, akkor azt mondom, hogy hát persze!” – mondta korábban Varga az Indexnek, ám ahogy most megjegyzik, „ez a mondat pedig új értelmet nyerhet a Terminál étterem üzemeltetésének megszerzésével. Erről a helyről ugyanis évek óta azt pletykálják, hogy valamilyen köze van hozzá a miniszterelnök legnagyobb lányának, Orbán Ráhelnek, de a cégpapírokban ennek semmi nyoma”.

Legyurcsányozás

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök a varsói V4-csúcson előadott javaslatai közül három elfogadhatatlan, egy pedig valójában Gyurcsány Ferencé. A párt MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Orbán Viktor közös uniós hadseregre vonatkozó javaslata csak Gyurcsány Ferenc DK-elnök egy évvel ezelőtti javaslatát ismétli.

A közleményben azt is írják: „A miniszterelnök másik javaslata kevesebb hatalmat adna az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, és többet a kormányfőket tömörítő Európa Tanácsnak, tehát tulajdonképpen »saját magának«.”

A DK szerint a szociális kérdések és a migráció nemzeti hatáskörben kezelésére vonatkozó javaslat azt mutatja, hogy „a miniszterelnöknek az utóbbi egy év sem volt elég arra a felismerésre, hogy az olyan globális feladatokat, mint a migráció, csak globálisan lehet kezelni”. Az ellenzéki párt szerint a szociális kérdés is Európa legfontosabb feladatainak egyike.

Az európai gazdaságpolitika szigorú költségvetési fegyelmére vonatkozó javaslat kapcsán a DK közleményében úgy fogalmazott: „kétségkívül ez a pont okozhatja majd a legvidámabb perceket Angela Merkelnek, elvégre a javaslatot Orbán az EU leggyengébb gazdaságával »büszkélkedő« kormányfőjeként tette”.

Figyelmébe ajánljuk