Nyílt levélben követeli a téli szünet megkezdését és az elmaradt bérek kifizetését a PDSZ

  • narancs.hu
  • 2020. december 3.

Belpol

A szakszervezet Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak és Maruzsa Zoltánnak címezte a levelet.

„Követeljük, hogy hétfőtől rendeljenek el azonnali, előrehozott téli szünetet az élet és az egészség védelme érdekében, és azt, hogy haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket!” – kezdi levelét a PDSZ. A csütörtök délután a Facebookon publikált, a miniszterelnöknek, az emberi erőforrások miniszterének és a köznevelési államtitkárnak címzett nyílt levelében a szakmai szervezet „az élet és az egészség védelmében” fogalmazza meg követeléseit. Mint írják, azt kérik a címzettekről, hogy

„azonnal zárják be a közoktatási intézményeket, rendeljenek el téli szünetet,

és haladéktalanul fizessék ki a covid-járvány miatt kiesett munkajövedelmeket mind a pedagógusoknak, mind a szoros kontaktjaiknak”.

A PDSZ javaslata szerint a kieső tanítási napokat június 16-ától 30-áig lehetne bepótolni.

Az iskolákban és óvodákban kialakult helyzettel kapcsolatban a levél úgy fogalmaz: „tömegével érkeznek a visszajelzések, hogy igazolt fertőzések esetén sem történik napokig semmiféle intézkedés a járvány terjedésének megakadályozására, az intézményben tanulók és dolgozók védelmében”.

A szervezet egyik legfontosabb követelése, hogy „Egyszerűsítsék a járvány miatti keresőképtelenség miatt kiesett keresetek kifizetésének bürokratikus folyamatát, hogy a dolgozók és családjaik ne egzisztenciális félelemként éljék meg a tesztelést!”. Mint írják: „Folyamatosan kapjuk a leveleket, hogy a 60%-os táppénz milyen kiszolgáltatott táppénzbe hozza a magyar családokat. Lassú, bürokratikus az út 100%-os táppénzig, és szinte senki nem kapja meg azt.

Miközben emberek halnak meg, családok lehetetlenednek el, nem itt kellene tartanunk.”

A nyílt levél címzettjei egyelőre nem reagáltak a PDSZ követeléseire.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?