A város nem boldogul vele, az állam veszi át a szombathelyi stadiont

  • narancs.hu
  • 2020. december 3.

Belpol

Több mint tizenötmilliárdból épült, senki nem akarta üzemeltetni, és közben a városi csapat is kiesett az NB1-ből.

Nem lehet azt mondani, hogy Szombathelyen sikertörténet volt a stadionépítés, hiszen mi is megírtuk, hogy képtelenség volt rá üzemeltetőt találni, mint ahogy arról is beszámoltunk, hogy az átadóra csak a kormányközeli sajtót engedték be. A kezdetektől látszott tehát, hogy minden benne van ebben a történetben abból, miért veszélyesek Magyarországon az ész nélküli fociberuházások.

Kicsivel több, mint egy éve alapos cikkben tártuk fel a vasi megyeszékhely újonnan épült labdarúgóstadionjának történetét. Rengeteg emlékezetes epizódot lehetne idézni a cikkből, de talán elég az is, hogy a létesítmény átadóján Puskás Tivadar akkori KDNP-s polgármester úgy fogalmazott: „a stadiont azért kapta a város, mert »jól viselkedett«, a közpénzmilliárdokból épült létesítményt pedig a Jézuska hozta. Hende Csaba, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője hozzátette: nem kell aggódni, az új stadion fenntartása ugyanannyiba fog kerülni, mint a korábbié.”

Sport és politika: Jézuska stadionja

Értelmetlenül nagyra, s a tetejében eleve veszteségesre épített futballstadion keseríti Szombathely életét. A Haladás százmilliós tartozással, rejtélyes eredetű pénzekkel, einstandolt sportcsarnokkal mérgezett sztorijával immár az ellenzéki többségű városvezetésnek kell szembenéznie. Mészáros Lőrinc veje mellett felbukkan a húsz évvel ezelőtti király, Illés Béla is, akihez úgy ragad a pénz, mint annak idején a labda.

Ehhez képest a helyi közvéleményt is meglepő eseményről számolt be szerdán a Nyugat.hu. Hende Csaba ugyanis, aki jelenleg is a térség parlamenti képviselője, közös sajtótájékoztatót tartott a város tavaly megválasztott ellenzéki polgármesterével, az önkormányzati választáson az Éljen Szombathely nevű összellenzéki formáció jelöltjeként indult, egyébként MSZP-s Nemény Andrással.

A polgármester a sajtótájékoztató kezdetén el is viccelődött azzal, hogy ez egy „sajtótörténeti” esemény, majd úgy folytatta, hogy reméli, közös ügyek mentén a jövőben is összedolgoznak majd Hende Csabával. Aztán rátért a lényegre: elkészült az előterjesztés, aminek értelmében

 az állam átvenné a szombathelyi stadion üzemeltetését,

miközben az ingatlanok megmaradnának a városnak. A nyilvánosan elérhető dokumentum egyelőre nem sok konkrétumot tartalmaz, de az kiolvasható belőle a Nyugat.hu szerint, hogy a legfontosabb kérdésekben valószínűleg már megegyezett a város és a kormány. Ahogy a lap fogalmaz:

„az állam által kapott évi 300 millió forintból tavaly és idén még úgy ahogy fent lehetett tartani a pénznyelő létesítményt,

de a jövő év már bizonytalan”. Ezt a bizonytalanságot oldaná meg egy csapásra a fenntartóváltás.

Hende Csaba azt emelte ki, hogy az elmúlt tíz év erőltetett sportlétesítmény-fejlesztései indokoltak voltak, hiszen a Haladás-komplexumban is több mint ezer fiatal sportol. Tegyük hozzá, egy több mint 15 milliárdból felépített komplexum esetében ez azért mégsem mondható óriási sikernek. Hende azt is elmondta, hogy ha a kormány átveszi az üzemeltetést, akkor Szombathely pénzügyileg nagyon kedvező helyzetbe kerül. Nemcsak az évi 300 milliót nyeri a bolton, de még csak annyit sem kell költenie az ingatlanokra, amennyit 2011-ben kellett, miután a MÁV-tól átvették a területet, és a rajta található létesítményeket.

Az biztos, hogy a város nagy tehertől mentesül, ha az évi többszáz milliós fenntartási költséget nem neki kell kigazdálkodnia. Helyette ugyanakkor az állam fogja a gazdaságtalan és végtelenül túlárazott szombathelyi stadionberuházás és stadionfenntartás költségeit fedezni az adófizetők pénzéből.

Figyelmébe ajánljuk