A város nem boldogul vele, az állam veszi át a szombathelyi stadiont

  • narancs.hu
  • 2020. december 3.

Belpol

Több mint tizenötmilliárdból épült, senki nem akarta üzemeltetni, és közben a városi csapat is kiesett az NB1-ből.

Nem lehet azt mondani, hogy Szombathelyen sikertörténet volt a stadionépítés, hiszen mi is megírtuk, hogy képtelenség volt rá üzemeltetőt találni, mint ahogy arról is beszámoltunk, hogy az átadóra csak a kormányközeli sajtót engedték be. A kezdetektől látszott tehát, hogy minden benne van ebben a történetben abból, miért veszélyesek Magyarországon az ész nélküli fociberuházások.

Kicsivel több, mint egy éve alapos cikkben tártuk fel a vasi megyeszékhely újonnan épült labdarúgóstadionjának történetét. Rengeteg emlékezetes epizódot lehetne idézni a cikkből, de talán elég az is, hogy a létesítmény átadóján Puskás Tivadar akkori KDNP-s polgármester úgy fogalmazott: „a stadiont azért kapta a város, mert »jól viselkedett«, a közpénzmilliárdokból épült létesítményt pedig a Jézuska hozta. Hende Csaba, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője hozzátette: nem kell aggódni, az új stadion fenntartása ugyanannyiba fog kerülni, mint a korábbié.”

Sport és politika: Jézuska stadionja

Értelmetlenül nagyra, s a tetejében eleve veszteségesre épített futballstadion keseríti Szombathely életét. A Haladás százmilliós tartozással, rejtélyes eredetű pénzekkel, einstandolt sportcsarnokkal mérgezett sztorijával immár az ellenzéki többségű városvezetésnek kell szembenéznie. Mészáros Lőrinc veje mellett felbukkan a húsz évvel ezelőtti király, Illés Béla is, akihez úgy ragad a pénz, mint annak idején a labda.

Ehhez képest a helyi közvéleményt is meglepő eseményről számolt be szerdán a Nyugat.hu. Hende Csaba ugyanis, aki jelenleg is a térség parlamenti képviselője, közös sajtótájékoztatót tartott a város tavaly megválasztott ellenzéki polgármesterével, az önkormányzati választáson az Éljen Szombathely nevű összellenzéki formáció jelöltjeként indult, egyébként MSZP-s Nemény Andrással.

A polgármester a sajtótájékoztató kezdetén el is viccelődött azzal, hogy ez egy „sajtótörténeti” esemény, majd úgy folytatta, hogy reméli, közös ügyek mentén a jövőben is összedolgoznak majd Hende Csabával. Aztán rátért a lényegre: elkészült az előterjesztés, aminek értelmében

 az állam átvenné a szombathelyi stadion üzemeltetését,

miközben az ingatlanok megmaradnának a városnak. A nyilvánosan elérhető dokumentum egyelőre nem sok konkrétumot tartalmaz, de az kiolvasható belőle a Nyugat.hu szerint, hogy a legfontosabb kérdésekben valószínűleg már megegyezett a város és a kormány. Ahogy a lap fogalmaz:

„az állam által kapott évi 300 millió forintból tavaly és idén még úgy ahogy fent lehetett tartani a pénznyelő létesítményt,

de a jövő év már bizonytalan”. Ezt a bizonytalanságot oldaná meg egy csapásra a fenntartóváltás.

Hende Csaba azt emelte ki, hogy az elmúlt tíz év erőltetett sportlétesítmény-fejlesztései indokoltak voltak, hiszen a Haladás-komplexumban is több mint ezer fiatal sportol. Tegyük hozzá, egy több mint 15 milliárdból felépített komplexum esetében ez azért mégsem mondható óriási sikernek. Hende azt is elmondta, hogy ha a kormány átveszi az üzemeltetést, akkor Szombathely pénzügyileg nagyon kedvező helyzetbe kerül. Nemcsak az évi 300 milliót nyeri a bolton, de még csak annyit sem kell költenie az ingatlanokra, amennyit 2011-ben kellett, miután a MÁV-tól átvették a területet, és a rajta található létesítményeket.

Az biztos, hogy a város nagy tehertől mentesül, ha az évi többszáz milliós fenntartási költséget nem neki kell kigazdálkodnia. Helyette ugyanakkor az állam fogja a gazdaságtalan és végtelenül túlárazott szombathelyi stadionberuházás és stadionfenntartás költségeit fedezni az adófizetők pénzéből.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!