Megszólal a szemtanú: munkatársunk házába menekült a gyulai késelés egyik áldozata

Kis-Magyarország

Két embert megkéseltek Gyulán, egyikük életét vesztette – számolt be a Narancs.hu is a szörnyű bűncselekményről, amely vasárnap hajnalban történt a békési fürdővárosban. A történet egyik szemtanúja, a Magyar Narancs munkatársa, cikkünk szerzője.

A szikár tények szerint: vasárnap hajnalban egy gyulai nő bejelentést tett a rendőrségen, hogy a háza udvarán van egy sérült. A férfinak megvágták az arcát, a kiérkező rendőröket ő értesítette, hogy van egy további sérült, akinek a holttestét egy közeli utcában találták meg. A Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei egy órán belül elfogtak egy férfit, aki a gyanú szerint az elkövető, a nyomozók megkezdték a kihallgatását – írta a police.hu alapján néhány órával ezelőtt a Narancs.hu.

Az eset rendkívüliségét nem csak a súlyos bűncselekmény adja, hanem az, hogy az egyik késsel megsebesített fiatalember annak a háznak az udvarára menekült be vasárnap hajnali fél 4 után nem sokkal, ahol párjával a Magyar Narancs újságírója lakik.

Vérnyomok az udvarunkban

Vérnyomok az udvarunkban

Fotó: A szerző felvétele

A véres betolakodó nem tiltakozott a rendőrség ellen

A szemtanú így élte át a történteket. A szomszéd kutyáinak nagyon hangos ugatására ébredtünk, majd azt hallottuk a nagyon korai hajnali órán, hogy az utcára nyíló kerti kapunk óriásit csattant, mintha valaki bemászott volna rajta. Nem akartunk hinni a fülünknek. De kisvártatva kopogást hallottunk a belső udvarról a házba vezető, minden éjjel bezárt bejárati ajtón. Nem volt hangos, nem dörömbölt, de határozott volt.

A bezárt ajtón keresztül kiszóltunk, hogy ki az és mit akar? A nevét nem mondta meg a kint álló férfi, de azt kérte, engedjük be. Majd arrébb lépett, így az előszobából az udvarra néző ablakon keresztül láthattuk, hogy egy fiatalemberről van szó, aki vérzik. Elsőre úgy tűnt, mintha megverték volna, és a szája vérzik. Még sötét volt, nem láttunk tisztán. Ezután határozottan közöltük a számunkra ismeretlen fiatallal, hogy hívjuk a rendőrséget. Legnagyobb megdöbbenésünkre ezt helyeselte, semmilyen ellenvetése nem volt.

A párom azonnal hívta a rendőrség számát, én pedig, miután láttam, hogy semmilyen támadó és agresszív szándéka nincs a fiatalembernek, kinyitottam az előszoba udvarra néző ablakát és ezen keresztül beszéltem a hajnali látogatóval. A sokkos állapotban lévő férfi megmutatta, hogy a bal arcán az álla fölött vágták meg, a mély seb vérzett, amit a kezével fogott le, pólója véres volt.

Van egy súlyosabb sebesült is…

Azt mondta, menekül, ezért ugrott be udvarunkra, ezért akar bejönni a házba. Ehhez hozzátette, van egy másik sérült is, akinek a sebesülései súlyosabbak az övéinél.

A fiatalemberrel beszélgetve igyekeztem megtudni, hogy ki és miért szúrta meg, ki lehet a másik sérült, végül a feszült perceket uralni akartam azzal, hogy szóval tartom az udvarunkba bemenekült, igen zavart és sebesült embert. Ő szaggatottan, sokkos állapotban elmondta, hogy az éjszaka a barátjával a városban mulattak, és sokat ittak. Majd arról beszélt, hogy az ivást valakinél, egy házban folytatták, ahol egy valaki felment az emeletre, majd olyan dolgok következtek, amit soha nem hitt volna. Ám mindez teljesen kifejtetlen maradt.

Helyszínelők a házunk előtt

Helyszínelők a házunk előtt

Fotó: A szerző felvétele

Közben egy pillanatra a nappaliban lévő ablakhoz futottam, itt gyorsan felhúztam az utcára néző redőnyt, hogy lássam, mikor jönnek meg a rendőrök, akik a párom telefonhívása nyomán már útban voltak hozzánk.Időközben a fiatalember leült az előszoba ablaka előtt, az udvaron található padra.

A talicskát toló barát

Ekkor nyitottam ki a bejárati ajtót és az utcai kapuhoz siettem, hogy beengedjem a rendőröket. Miközben vezettem őket hátra, a fiatalember jött előre, így félúton találkoztak. A vérző férfinak kötszert adtunk és „átadtuk” a rendőröknek, akik ismerősként üdvözölték, s mint kiderült az éjjel egy, a gyulai buszpályaudvar melletti téren már igazoltatták a barátjával. Az egyik kiérkező járőrrel közöltem, hogy a hozzánk bemászott, vérző férfi nekem egy olyan történetet adott elő, amely szerint van egy másik, nála súlyosabb sérüléseket szenvedő férfi is. Hozzátettem, fogalmam nincs, ennek van-e valóságalapja. Közben megérkeztek a helyszínre a mentők is, akik ellátták  sérültet.

A sebesült fiatalember elsődleges meghallgatása során kiderült, hogy a közelünkben lakik egy barátja. A rendőrök ahhoz a házhoz mentek, azonban ezt a barátot nem találták otthon és a felébresztett anyja sem érte el telefonon. Közben a közvetlen szomszédon elmondta, kutyái hangos ugatására kelt fel, ment ki az udvarra és látta, hogy mielőtt hozzánk beugrott volna a vérző fiatalember, az utcában lakó barátja egy talicskát tol az utcán, vasárnap hajnali fél négy után pár perccel.

Megtalált holttest, megtalált gyanúsított

Ezt követően közvetlen tudásom nincs a történtekről, csak arról értesültem, hogy az eltűnt barát után indultak a rendőrök, miközben az anyja az utcánkra párhuzamos Wesselényi utca szemétgyűjtő szigeténél egy élettelen fiatalemberre talált, aki mellett ott volt pénztárcája, benne az igazolványaival. Egy közelben lakó férfiról van szó.

Időközben a rendőrség a 44-es főút Gyulát elkerülő szakaszán megtalálta a hozzánk beugrott, vérző fiatalember utcánkban lakó barátját is. Ezzel szerinte egy időben megkezdték a helyszínelést a Wesselényi utca szemétgyűjtő szigetnél, ahova a mentők is megérkeztek, s jó ideig küzdöttek az ott fekvő fiatalember életérért.

Vértócsa a bejárati ajtó előtt

Vértócsa a bejárati ajtó előtt

Fotó: A szerző felvétele

A feltételezett elkövető, a közelünkben lakó fiatalember, aki állítólag nem is tagadja a történteket, de jelezte, hogy önvédelemről van szó. Őt a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói őrizete vették és már kihallgatták. A rendőrségen a párommal együtt már kihallgattak az ügyben, a cikk írásának pillanataiban is rendőrségi helyszenelők dolgoznak az udvarunkban. Rögzítik a vérfoltokat és vértócsákat.

Az utca, de semmi túlzás, az egész város, a több mint 30 ezres Gyula teljesen felbolydult.

Figyelmébe ajánljuk