Nincs engedmény és kivétel: jövőre közel félmilliárd forint szolidaritási adót fizet Algyő

Kis-Magyarország

162 milliárd forintot, az idei összeg négyszeresét akarja beszedni az állam jövőre a vagyonosabb településektől szolidaritási adó címén. Emeli az adó mértékét, és a kevésbé gazdagokkal is fizettet. A MOL Nyrt. erőteljes jelenléte miatt az idén 270, jövőre 450 milliót fizet Algyő.

A Szeged tőszomszédságában található Csongrád megyei nagyközség polgármestere, Molnár Áron szerint további nehézséget jelent, hogy a 2019-es bevétel alapján állapítják meg az adó mértékét, de fizetni az idei, a koronavírus-járvány miatt szerényebb bevételeikből fognak a települések. Az érintettek – fideszes polgármesterek is – azt remélik, hogy legalább ezt a körülményt átgondolja a kormány.

Ez év végéig 43 milliárd forintot fizetnek szolidaritási hozzájárulásként az átlagosnál nagyobb bevétellel rendelkező önkormányzatok az államnak. A 2021-es költségvetésben már ennek négyszeresével, 162 milliárd forint bevétellel számolnak ezen a címen – derült ki a jövő évi költségvetés tervezetéből, amelyet a napokban nyújtott be a törvényhozásnak Varga Mihály pénzügyminiszter. Az érintett önkormányzatoknál a közzétett adatok alapján elkezdtek kalkulálni. Budapest az eddigi 10 milliárd helyett mintegy 36 milliárdot fizethet ilyen címszó alatt.

Molnár Áron: Az elvonás jövőre 600 millió forint lesz

Molnár Áron: Az elvonás jövőre 600 millió forint lesz

Fotó: Molnár Áron/Facebook.com

Elvonják a költségvetésük negyedét

„Mi idén 270 millió forintot fizetünk összesen, részletekben. Ha minden úgy marad, ahogyan most, akkor jövőre 150-200 millió forinttal nőhet a fizetendő összeg, eléri a 450 millió forintot” – mondta Algyő független polgármestere, Molnár Áron a magyarnarancs.hu-nak. „Mivel működési támogatást sem kapunk, az egyéb elvonásokkal együtt körülbelül 600 millió forint az az összeg, ami hiányozni fog jövőre. Ez a költségvetési bevételi főösszegünk negyede” – tette hozzá.

Algyő önkormányzata már hozzáfogott saját idei költségvetésének módosításához. Mivel központi költségvetési támogatást – anyagi helyzete miatt – nem kap, a koronavírus-járvány nyomán meghozott központi szabályok miatt saját bevételhez viszont csak szeptemberben jut az önkormányzat, drasztikus lépésre szánta el magát. Ahogy korábban megírtuk, a fürdőt és a szállodát működtető önkormányzati tulajdonú cégtől elbocsátott 40 dolgozót. A helyi közéletben azóta is folyik a vita arról, jó megoldás volt-e ez a döntési jogkört egy személyben gyakorló polgármestertől.

Csak a fizetésképtelenek pályázhatnak

A település a szorult helyzet miatt szeretett volna engedményt kapni a szolidaritási adó esedékes részleteinek fizetése alól. „Megkaptam a választ a levelemre: nem kapunk engedményt, fizetnünk kell, ahogy eddig. Arra fölhívták a figyelmet, hogy lehet pályázni segítségre – de ez azokra a településekre vonatkozik, amelyek három hónapnál hosszabb ideje fizetésképtelenek. Algyő nem az” – mondta a Csongrád megyei nagyközség polgármestere a Narancs.hu érdeklődésére.

A szolidaritási hozzájárulást 2017-től vezették be. Abban az évben 166 önkormányzatot érintett. Ez a szám most jelentősen nőni fog. Az állam ugyanis 2021-ben úgy növeli az ebből befolyó bevételét, hogy az adó mértékét emeli, ugyanakkor az érintettek körét is kiterjeszti. Eddig az egy lakosra számított adóerő-képességet 34 ezer forintos határnál húzták meg – most ez 22 ezer forintra módosul.

Algyőnek a MOL Nyrt. áldás és átok

Algyőnek a MOL Nyrt. áldás és átok

Fotó: 2GO!Hungary.hu

Üzent Székesfehérvár polgármestere

Úgy lenne korrekt, ha 2021-ben ezt az adót az érintett önkormányzatok az alapján az iparűzési-adóbevétel alapján fizetnék, ami 2020-ban befolyik hozzájuk – üzent finoman a kormánynak pénteken Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere az Indexnek nyilatkozva. A cikket Molnár Áron is megosztotta a Facebook-oldalán. Mint mondta, arról van szó, hogy a mostani szabályok szerint a 2019-es helyi iparűzési-adóbevételek alapján számítják ki, hogy 2021-ben mennyi szolidaritási adót kell fizetni.

Ez önmagában is igazságtalan, mert a koronavírus-járvány valamilyen mértékben biztosan érinti a településeken működő cégeket, amelyek várhatóan kevesebb iparűzési adót fognak fizetni, mint korábban – vagyis kevesebb lesz az önkormányzatok bevétele, mégis többet fognak fizetni.

(Címlapfotónkon az algyői községháza. A felvétel forrása: algyo.hu.)

Figyelmébe ajánljuk