Miért szűntek meg az orosházi alpolgármester jogkörei? – A háttérben felsejlik Simonka György daliás alakja

Kis-Magyarország

Az orosházi ellenzék szerint Simonka Györgytől nem független belső átrendeződés kezdődött a helyi képviselő-testületben azzal, hogy nemrégiben Dávid Zoltán (Fidesz) polgármester megvonta Elekes Lajos társadalmi megbízatású alpolgármester jogköreit. Elekes szerint ezt ő kezdeményezte.

A Narancs.hu érdeklődésére Elekes Lajos orosházi társadalmi megbízatású alpolgármester is elismerte, hogy eddig jogkörei minimálisra csökkentek. Mint kérdésünkre fogalmazott, ezt ő maga kezdeményezte a múlt heti képviselő-testületi ülés után. Elekes azt mondja, hogy az utóbbi négy és fél évben java részt elvégezte a rá bízott munkát, amely elsőrendűen az EU-s pályázatok előkészítését és menedzselését jelentette. S mivel van más, a közéleten túli feladata, a jövőben ezekre koncentrál.

Az önkormányzati törvény lehetőséget ad a polgármesternek, hogy maga mellé társadalmi megbízatású alpolgármestert delegáljon, erről a képviselő-testület dönt. Ez az alpolgármester nem a választóktól, hanem a testülettől kap felhatalmazást, de nincs szavazati joga, ugyanakkor hozzászólhat bármely napirendi ponthoz és előterjesztéseket is tehet.

Elekes: Én kezdeményeztem jogköreim csökkentését!

Elekes: Én kezdeményeztem jogköreim csökkentését!

Fotó: youtube.com

Elekestől megtudtuk, hogy jogkörei radikális csökkenése nem jelenti, hogy októberig ne venne részt a testület munkájában, így a következő, áprilisi ülésen is ott lesz.

Ezt a magyarázatot találták ki

„Néhány nap alatt ezt a magyarázatot találták ki egy kínos ügy magyarázatára. A mi információink szerint a március 7-i ülés után Dávid Zoltán polgármester behívatta Elekes Lajost az irodájába, ahol jelent volt a legfontosabb helyi intézmények vezetői, akik előtt közölte a városvezető a meglepett Elekessel, hogy jogköreit visszavonja, s ezen túl utasításait nem teljesíthetik. Ezt Simonka György, a körzeti fideszes országgyűlési képviselő nyomására tette Dávid” – mondta a Narancs.hu-nak Fetser János MSZP-frakcióvezető. Ugyanezt megerősítette kérdésünkre a Jobbik önkormányzati képviselője, Szabó Ervin is.

Fetser: Simonka nyomására történt...

Fetser: Simonka nyomására történt...

Fotó: mszp.hu

Tudomásuk szerint bár 2014 őszén Simonkának nem kis szerepe volt abban, hogy Elekes társadalmi megbízatású alpolgármester lett, de az utóbbi időben nagyon elégedetlen volt azzal, ahogy uniós forrásokra alapozó pályázatokat menedzselte Elekes Lajos. Így ultimátumot adott Simonka az orosházi polgármesternek, ha nem nyirbálja meg a társadalmi megbízatású alpolgármester jogköreit, akkor nem támogatja, hogy az ősszel ismét ő legyen a Fidesz polgármesterjelöltje a dél-békési iparvárosban. (Az ügyben többször próbáltuk elérni Dávid Zoltánt, de nem jártunk sikerrel.)

Elvégezte feladatait

Elekes Lajos viszont tagadta, hogy annak idején posztja elnyerésében és most, jogkörei megvonásában bármilyen szerepet játszott volna Simonka, mindezt a helyi ellenzék rágalmai közé sorolta. Arra a felvetésünkre, hogy mennyire életszerű és logikus egy ötéves önkormányzati ciklus utolsó fél évére ráfordulva a jogkörök megcsorbítását kérni a polgármestertől, Elekes Lajos úgy válaszolt: elvégezte feladatait. A brüsszeli forrásokra alapozott TOP-os és EFOP-pályázatokat beadták, a közbeszerzések futnak és a beruházások ezt követően hamarosan kezdődhetnek.

Másként látja ezt az ellenzék. Szerintük elég baj van az uniós kiírásokkal, és ebben lehetne Elekes felelősségét is keresni. Egyebek között azért is, jegyezte meg Fetser János, mert pályázatokon érdekes módon sem orosházi, sem Békés megyei cégek nem rúgtak labdába.

Szabó Ervin (Jobbik) azt sérelmezte, hogy a Simonka környékén gyakran feltűnő Projektfelügyelet Kft.-t az elmúlt testületi ülésen a fideszes többség, aligha Elekes akaratától függetlenül, futni hagyta. Ugyanis közös megegyezéssel váltak el az útjaik a pályázatok előkészítésével foglalkozó cégtől, holott annak tevékenységében lenne mit vizsgálni.

Szabó Ervin: A Projektfelügyelet Kft.-t a fideszes többség elengedte

Szabó Ervin: A Projektfelügyelet Kft.-t a fideszes többség elengedte

Fotó: Facebook.com

Elekes Lajos ezt is másként látja. Elmondta, hogy a keretszerződést mondták fel a céggel, de az azon belüli egyedi szerződések továbbra is élnek, így ha valakinek kifogásolni valója van, az megteheti észrevételeit.

A történtek aligha értékelhetők másképpen, mint a közelgő önkormányzati választás előtti előcsatározásnak.

Figyelmébe ajánljuk