Veszprémi Continental: megalázó, hogy a dolgozók egy részének csak két százalékkal nőne a bére

  • Varga Domokos Péter
  • 2019. március 9.

Kis-Magyarország

Ezért nem fogadta el a veszprémi Continental Automotive Hungary Kft.-nél a szakszervezet a munkáltató legutóbbi ajánlatát a bértárgyalásokon.

A döntésről Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezet Nyugat-dunántúli regionális ügyvivője tájékoztatta lapunkat. Az ajánlat elutasítása után sztrájkbizottság alakult a Continental AG veszprémi gyáregységénél, amelybe beválasztották Molnár Ákost is. Tőle tudtuk meg, hogy októbertől zajlanak a bértárgyalások, a jelenlegi helyzet alapján a dolgozók 2-től 14 százalék közötti béremelésben részesülhetnének.

A veszprémi gyár terméke

A veszprémi gyár terméke

Fotó: wikipedia.org

A két százalékos alsó határ oka az, hogy a munkáltató a legutóbbi ajánlata alapján átszervezné a bérbesorolási kategóriákat, amelyet ötről négyre csökkentene. Emiatt több száz dolgozó lényegesen alacsonyabb béremelést kapna, mint a korábbi kategorizálás alapján, a legalacsonyabb a már említett két százalék. Az itteni gyáregységben összesen 2400-an dolgoznak, a gyártósorok mellett közvetlenül ennek a létszámnak a fele.

„El fogunk menni a végsőkig”

Molnár Ákos szerint azért is elfogadhatatlan a munkáltató ajánlata, mert felső érték sem éri el a magyarországi autóipari beszállító cégek idei béremelését, ami 16-35 százalék között mozog. A magyarnarancs.hu-nak azt is elmondta, hogy az új bérkategorizálás hatása drámai volt. A veszprémi gyáregységben azonnal döntöttek a sztrájkbizottság megalakításáról, illetve az eddig is a gyártósorok mellett dolgozó 1200 ember kiemelkedően magas szakszervezeti taglétszáma – 700 fő – tovább növekedett.

A bértárgyalásokat hétfőn folytatják. Molnár Ákos úgy fogalmazott, számára nem kétséges, hogy lesz olyan megállapodás az új bérkategóriákról, amely a magyarországi autóipari beszállítói körhöz viszonyítva tisztességes összeget jelent a veszprémieknek. Azon kérdésünkre, hogy ezt sztrájkkal vagy anélkül tervezik-e elérni, azt válaszolta: „El fogunk menni a végsőkig.”

Figyelmébe ajánljuk