Válság az ajkai intenzíven: úgy tudjuk, az orvosok is felmondtak

  • -vdp-
  • 2018. szeptember 20.

Kis-Magyarország

Több forrásból is megerősített információnk szerint az ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán dolgozó valamennyi orvos – összesen öt – felmondta munkaviszonyát az intézményben.

Mint ismert, a magyarnarancs.hu-n is beszámoltunk róla, a kórház intenzív osztályán korábban dolgozó nővérek is valamennyien beadták a felmondásukat. A főigazgató ekkor ugyan feltöltötte a létszámot, nyugdíjból hívtak vissza nővéreket, a gyerekosztályról is „delegáltak” munkatársakat, illetve „bérnővéreket” foglalkoztatnak.

Az intenzív osztályon öt orvost foglalkoztatnak. Ők huzamos ideje, többségük több mint 10 éve dolgozik az intézményben, összeszokott orvosgárdáról van szó. Négyet közülük vállalkozóként alkalmaznak, az osztályvezető főorvos viszont közalkalmazott, ő munkaszerződéssel kötődik a kórházhoz.

Frissítés: Az intenzív osztályon szakvizsgájuk szerint aneszteziólógus és intenzív szakorvosok dolgoznak, így van ez Ajkán, a Magyar Imre Kórházban is. Ők altatnak a műtőben és ügyelnek az osztályon is. Kis kórház lévén, nincs lehetőség a kétféle szakorvosi munkát külön választani. Több megyei kórházban is ez a gyakorlat. Tehát Ajkán az intenzív osztály öt aneszteziólógus és intenzív szakorvosa adta be kollektíven a felmondását.

Információink szerint több napja valamennyien felmondták a vállalkozói, illetve munkaszerződésüket. Egyik informátorunk szerint az is közrejátszott az orvosok döntésében, hogy a tapasztalatlan nővérgárda megnehezítette a szakmai feladatok maradéktalan ellátását.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

Mivel mindkét jogviszony tartalmazhat kitételeket a felmondási időre vonatkozóan, az orvosok feltehetően még ellátják feladatukat a kórház intenzív osztályán. De hogy meddig, arról jelenleg nincs információnk.

A Magyar Imre Kórház főigazgatójának, Nagy Zoltánnak ezúttal is elküldtük kérdéseinket. Az alábbiakra várunk választ:

„Megerősíti-e a hírt, hogy az intenzív osztályon dolgozó valamennyi orvos felmondott?

Biztosított-e jelenleg a szakszerű ellátás az osztályon?

Hogyan és mikor kívánja pótolni a hiányzó orvosgárdát?

Érez-e bármilyen személyes felelősséget a csoportos felmondások miatt?”

Amennyiben a főigazgatótól választ kapunk, azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat.

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.