Nagy titokban avatott Horthy-szobrot a Fidesz

  • nt-
  • 2018.09.18 13:09

Kis-Magyarország

Eltérően a korábbi hasonló eseményekhez, Horthy Miklós szobrának szombati avatását semmiféle tiltakozás nem előzte meg, nem kísérte, de még visszhangja sincs. Talán azért, mert a meghívottakon kívül senki nem tudott róla.

Horthy-szobrot avattak szeptember 15-én a Hajdúböszörményhez tartozó Bodaszőlőn (korábbi neve: Zelemér), az egykori kormányzót formázó alkotással együtt leplezték le Baltazár Dezső református püspök mellszobrát is.

false

 

Az eseményről Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldala tudósított, két tucat fotóval illusztrálva. Tőle tudhatjuk – illetve a fotókról láthatjuk –, hogy az avatóünnepségen felszólalt Kiss Attila, Hajdúböszörmény fideszes polgármestere (2002 és 2010 között országgyűlési képviselő) is, aki „őszinte szavakkal méltatta mind a két szobor modelljét”, illetve beszédet mondott Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, Baltazár Dezső unokája.

 

Azért e világtól eldugott kis településen volt a kettős szoboravatás, mert egykor itt volt Baltazár püspök háza, ahol Horthy Miklós is látogatást tett 1927. június 3-án, miután jelen volt az akkor gróf Tisza István nevét viselő debreceni tudományegyetem központi épülete alapkövének letételén, majd még ugyanazon a napon Hajdúböszörményben az első világháborúban elesettek emlékművét avatta fel.

false

 

A szombati eseményről sem a megyei sajtó, sem a Magyarországi Református Egyház, sem a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapja nem adott előzetest, s eddig nem is számolt be.

Magánkezdeményezés magánterületen

Cikkünk megjelenése után a Horthy Miklós Társaság elnöke, Zetényi-Csukás Ferenc levélben jelezte a Narancs.hu-nak, hogy a szobor avatását nem a Fidesz kezdeményezte, a szobrokat az általa vezetett társaság és a Történelmi Vitézi Rend állította.

"A szobrok állítása magánterületen történt és a mindenkori tulajdonos dönt, hogy kit hív meg a rendezvényére. Titokról szó sem volt, de ez a legkevesebb! Kiss Attila polgármester úr nem avatott szobrot, mindössze egy rövid üdvözlőbeszédet mondott. Nem a Fidesz nevében, a nagyobbik kormánypárt neve el sem hangzott a rendezvényen, illetve semmi köze nem volt az eseményhez" - írta levelében Zetényi-Csukás. Sőt, azt is kiemelte, hogy a házigazda avató beszédében külön megjegyezte: ez csak tisztelgés az ősök előtt "nem belekeverve a mát, bármilyen párt-, vagy egyéni érdekeket!”

Tiszteletben tartva Zetényi-Csukás Ferenc véleményét és a házigazda által elmondottakat, szerkesztőségünk véleménye szerint, ha egy párt színeiben egykor országosan, jelenleg egy 30 ezer fős város élén politizáló közéleti személyiség beszédet mond egy szobor leleplezésekor, azt nem magánemberként teszi, ráadásul Zetényi-Csukás tudósításából kiderült az is, hogy Kiss "méltatta" Horthyt, akinek megítélése - lásd a lenti keretest - még a kormánypártban sem egyöntetű.

 

 

Hajdú-Bihar megyében a zeleméri avatást megelőzően két mű örökítette meg Horthy Miklóst. Az egyik a debreceni Református Kollégiumban található emléktábla, amit 2012 májusában avattak újra nem kis tiltakozástól kísérten, a másik pedig egy mellszobor, amit 2013 júniusában lepleztek le az 1300 lelkes bihari községben, Hencidán.

Se lenyelni, se kiköpni

Egyébként Horthy megítélése a Fideszben ellentmondásos. Ugyan Orbán Viktor egy éve ezelőtt kivételes államférfinak nevezte, az izraeli miniszterelnök tavalyi látogatásakor nyilatkozatot adott ki hangsúlyozva, hogy „a magyar vezetés a második világháború idején bűnt követett el azzal, hogy kiszolgáltatta a magyarországi zsidóságot a náciknak”.

Míg több településen avattak már Horthy-szobrot 2010 óta országszerte, tavaly májusban a perkátai fideszes vezetésű önkormányzat az utolsó pillanatban meggondolta magát és lefújta az avatást.

(A fotók Zetényi-Csukás Ferenc Facebook-oldaláról valók.)

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.