Zavaros büntetőügy, ahol összeér a Fidesz, az MSZP és a DK

Kis-Magyarország

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a DK egyik választókerületi elnökét, Kasuba Istvánt egy dél-békési uniós projekt miatt. A háttérben hatalmas kavarások mentek.

Az ország egyik legelmaradottabb kistérsége, Dél-Békés települései politikai hovatartozástól függetlenül vettek részt a helyi termékek termelését, marketingjét és piacra juttatását célzó dél-békési programban, ami miatt most elítélték a projekt vezetőjét és helyettesét. Fideszes és szocialista polgármesterek egyaránt támogatták a projektet, mert a sanyarú helyzetükből való kitörés esélyét látták benne.

A Dél-alföldi Helyi Termék és Gazdaságfejlesztő Klaszterben az önkormányzatok tömörültek, amelynek vezetését Takács Ferenc fideszes tanácsnok Tótkomlósról látta el. A klaszter mellett létrehoztak egy, a projekt végrehajtásáért és pénzügyi elszámolásáért felelős gazdasági társaságot, Helyi Termék és Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft. néven, amelynek ügyvezetője az akkor még szocialista színekben politizáló Kasuba István lett, aki maga mellé pénzügyi helyettest kapott.

Kasuba István (jobbra) kampányol

Kasuba István (balra) kampányol

 

 

Az összességében 30 millió forintos program keretében partnertalálkozókat és konferenciákat szerveztek, valamint a klasztert képviselő gazdasági társaság képviselői nemzetközi vásárokon vettek részt, így többek között jártak Milánóban is. A programmal a résztvevők elégedettek voltak, és nemcsak a baloldali polgármesterekről mondható ez el. Aztán valakik feljelentést tettek, az MSZP és a Fidesz politikusai pedig egymásra mutogattak.

Nagykoalíciós kavarások

A szocialisták parlamenti frakcióvezetője, Tóth Bertalan nemrég megkérdezte a parlamentben a nemzetgazdasági tárcát, folyik-e eljárás a klaszter ellen? Tállai András államtitkár szerint 2014-ben két napon keresztül helyszíni ellenőrzést végeztek és arra jutottak, hogy „a kedvezményezett a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette”, így a magyar irányító hatóság, a DARFÜ lezárta a pályázatot.

Ennek fényében meglepő, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2014 januárjában e projekt miatt megkereste a DARFÜ-t, egyben bekérte a teljes projektdokumentációt – ez is Tállai válaszából derült ki. Ugyanis a program ellen időközben büntetőfeljelentés született. És a zavaros sztoriban itt következtek az igazán meglepő fordulatok.

Hivatalosan nem tudni, ki tette a feljelentést, de a Fideszben – legalábbis az akkori tótkomlósi kormánypárti alpolgármester szerint – azt valószínűsítik, hogy egy baloldali belső harc következményeképpen fordult valaki az MSZP környékéről a bűnüldöző szervekhez. A klaszter elnöke, Takács Ferenc 2017-ben az MSZP békéscsabai irodája előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy valóságos nagykoalíciós kavarások voltak a projekt mögött. Ugyanis a fideszes politikus azt állította, nemcsak az MSZP-ből fúrták a projektet, az ügy mögött egy vele szemben álló dél-békési fideszes személy is megbújik. Takács értetlenségének adott hangot, amiért egy hosszú évekkel ezelőtti, az EU és a magyar irányítóhatóság által lezárt és rendben talált ügyben hogyan folyhat nyomozás.

Takács Ferenc és Orbán Viktor egy régi szoboravatáson

Takács Ferenc és Orbán Viktor egy régi szoboravatáson

 

 

DK-s politikus, fideszes ügyvéd

Költségvetési csalás vádjával 2017 szeptemberében került az eset a Gyulai Járásbíróság elé. Ám a vádlottak padjára csak a Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft. két vezetője, az ügyvezető, Kasuba és pénzügyi helyettese került. Az előbbi a projekt lezárása után összeveszett a szocialistákkal, és átigazolt a Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalícióba, majd állítása szerint országosan az egyik legnagyobb taglétszámú DK-s szervezetet hozta létre Dél-Békésben. (Itt nem működik a baloldali együttműködés.)

De még ezzel sem ért véget a furcsa fordulatok sora az ügyben, ugyanis a DK-s politikus azt a Varga Istvánt választotta védőjéül, aki korábban az MDF és a Fidesz parlamenti frakciójában dolgozott, s aki – egyebek mellett – a nők helyéről és szerepéről az Országgyűlésben elmondott véleményével kétes hírnevet szerzett magának.

Varga elhíresült felszólalása:

Vargáról lásd portrénkat:

A plüsstigris kedvence

A családon belüli erőszak tárgyában múlt hétfő éjszaka előadott mondatával az utóbbi napok főszereplője lett. A korábban MDF-színekben politizáló orosházi ügyvéd nem először került a közérdeklődés középpontjába. „Szerencsétlen helyen szerencsétlenül fogalmaztam. Ha bárkit megsértettem, megkövetem. Egész életem éppen az ellenkezőjét bizonyítja, mint amit rám akarnak ezzel sütni.

Csalás vagyonelkobzás nélkül?

A több mint egy évig húzódó perben a napokban hirdetett elsőfokú ítéletet a Gyulai Járásbíróság. Ennek értelmében mind Kasuba, mind pénzügyi helyettese bűnös költségvetési csalás bűntettében, ezért egy év két hónap, illetve egy év szabadságvesztést kaptak két évre felfüggesztve.

A bíróság szerint nem a pályázati célnak megfelelően használtak fel támogatási pénzeket, s ezzel nem a Dél-alföldi Helyi Termék és Gazdaságfejlesztő Klaszterben lévő önkormányzatok vagyonát, hanem a mellette működő gazdasági társaságét gyarapították. Azt nem mondta ki az ítélet, hogy bárki a maga javára fordított volna egyetlen fillért is. Magát a konstrukciót látta hibásnak a járásbíróság.

Ez kérdések sorát veti fel. Egyrészt az érintett településeket tömörítő klaszter nem jogi személy, ezért a program megvalósítása érdekében kellett létrehozni a mögötte lévő gazdasági társaságot. Másrészt ezen az alapon az azóta megszűnt DARFÜ egykori vezetőjének, valamint a kft. ügyvezetőjének, Kasuba Istvánnak a munkáltatójának, és a már idézett tótkomlósi fideszes politikusnak, Takács Ferencnek is a vádlottak padján lett volna a helye. Tovább növeli az ellentmondást, hogy az elsőfokú ítélet rendelkező része nem rendelt el vagyonelkobzást a bűnösnek mondott vezetőkkel szemben, másrészt a felfüggesztett szabadságvesztés sincs arányban az ítéletben megállapított törvénytelenséggel.

Kasuba István az ítélethirdetés után csalódottságának adott hangot, ugyanakkor nem hagyott kétséget, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Neked ajánljuk