Zavaros büntetőügy, ahol összeér a Fidesz, az MSZP és a DK

Kis-Magyarország

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a DK egyik választókerületi elnökét, Kasuba Istvánt egy dél-békési uniós projekt miatt. A háttérben hatalmas kavarások mentek.

Az ország egyik legelmaradottabb kistérsége, Dél-Békés települései politikai hovatartozástól függetlenül vettek részt a helyi termékek termelését, marketingjét és piacra juttatását célzó dél-békési programban, ami miatt most elítélték a projekt vezetőjét és helyettesét. Fideszes és szocialista polgármesterek egyaránt támogatták a projektet, mert a sanyarú helyzetükből való kitörés esélyét látták benne.

A Dél-alföldi Helyi Termék és Gazdaságfejlesztő Klaszterben az önkormányzatok tömörültek, amelynek vezetését Takács Ferenc fideszes tanácsnok Tótkomlósról látta el. A klaszter mellett létrehoztak egy, a projekt végrehajtásáért és pénzügyi elszámolásáért felelős gazdasági társaságot, Helyi Termék és Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft. néven, amelynek ügyvezetője az akkor még szocialista színekben politizáló Kasuba István lett, aki maga mellé pénzügyi helyettest kapott.

Kasuba István (jobbra) kampányol

Kasuba István (balra) kampányol

 

 

Az összességében 30 millió forintos program keretében partnertalálkozókat és konferenciákat szerveztek, valamint a klasztert képviselő gazdasági társaság képviselői nemzetközi vásárokon vettek részt, így többek között jártak Milánóban is. A programmal a résztvevők elégedettek voltak, és nemcsak a baloldali polgármesterekről mondható ez el. Aztán valakik feljelentést tettek, az MSZP és a Fidesz politikusai pedig egymásra mutogattak.

Nagykoalíciós kavarások

A szocialisták parlamenti frakcióvezetője, Tóth Bertalan nemrég megkérdezte a parlamentben a nemzetgazdasági tárcát, folyik-e eljárás a klaszter ellen? Tállai András államtitkár szerint 2014-ben két napon keresztül helyszíni ellenőrzést végeztek és arra jutottak, hogy „a kedvezményezett a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette”, így a magyar irányító hatóság, a DARFÜ lezárta a pályázatot.

Ennek fényében meglepő, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2014 januárjában e projekt miatt megkereste a DARFÜ-t, egyben bekérte a teljes projektdokumentációt – ez is Tállai válaszából derült ki. Ugyanis a program ellen időközben büntetőfeljelentés született. És a zavaros sztoriban itt következtek az igazán meglepő fordulatok.

Hivatalosan nem tudni, ki tette a feljelentést, de a Fideszben – legalábbis az akkori tótkomlósi kormánypárti alpolgármester szerint – azt valószínűsítik, hogy egy baloldali belső harc következményeképpen fordult valaki az MSZP környékéről a bűnüldöző szervekhez. A klaszter elnöke, Takács Ferenc 2017-ben az MSZP békéscsabai irodája előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy valóságos nagykoalíciós kavarások voltak a projekt mögött. Ugyanis a fideszes politikus azt állította, nemcsak az MSZP-ből fúrták a projektet, az ügy mögött egy vele szemben álló dél-békési fideszes személy is megbújik. Takács értetlenségének adott hangot, amiért egy hosszú évekkel ezelőtti, az EU és a magyar irányítóhatóság által lezárt és rendben talált ügyben hogyan folyhat nyomozás.

Takács Ferenc és Orbán Viktor egy régi szoboravatáson

Takács Ferenc és Orbán Viktor egy régi szoboravatáson

 

 

DK-s politikus, fideszes ügyvéd

Költségvetési csalás vádjával 2017 szeptemberében került az eset a Gyulai Járásbíróság elé. Ám a vádlottak padjára csak a Helyi Termék Gazdaságfejlesztő Klaszter Kft. két vezetője, az ügyvezető, Kasuba és pénzügyi helyettese került. Az előbbi a projekt lezárása után összeveszett a szocialistákkal, és átigazolt a Gyurcsány Ferenc fémjelezte Demokratikus Koalícióba, majd állítása szerint országosan az egyik legnagyobb taglétszámú DK-s szervezetet hozta létre Dél-Békésben. (Itt nem működik a baloldali együttműködés.)

De még ezzel sem ért véget a furcsa fordulatok sora az ügyben, ugyanis a DK-s politikus azt a Varga Istvánt választotta védőjéül, aki korábban az MDF és a Fidesz parlamenti frakciójában dolgozott, s aki – egyebek mellett – a nők helyéről és szerepéről az Országgyűlésben elmondott véleményével kétes hírnevet szerzett magának.

Varga elhíresült felszólalása:

Vargáról lásd portrénkat:

A plüsstigris kedvence

A családon belüli erőszak tárgyában múlt hétfő éjszaka előadott mondatával az utóbbi napok főszereplője lett. A korábban MDF-színekben politizáló orosházi ügyvéd nem először került a közérdeklődés középpontjába. „Szerencsétlen helyen szerencsétlenül fogalmaztam. Ha bárkit megsértettem, megkövetem. Egész életem éppen az ellenkezőjét bizonyítja, mint amit rám akarnak ezzel sütni.

Csalás vagyonelkobzás nélkül?

A több mint egy évig húzódó perben a napokban hirdetett elsőfokú ítéletet a Gyulai Járásbíróság. Ennek értelmében mind Kasuba, mind pénzügyi helyettese bűnös költségvetési csalás bűntettében, ezért egy év két hónap, illetve egy év szabadságvesztést kaptak két évre felfüggesztve.

A bíróság szerint nem a pályázati célnak megfelelően használtak fel támogatási pénzeket, s ezzel nem a Dél-alföldi Helyi Termék és Gazdaságfejlesztő Klaszterben lévő önkormányzatok vagyonát, hanem a mellette működő gazdasági társaságét gyarapították. Azt nem mondta ki az ítélet, hogy bárki a maga javára fordított volna egyetlen fillért is. Magát a konstrukciót látta hibásnak a járásbíróság.

Ez kérdések sorát veti fel. Egyrészt az érintett településeket tömörítő klaszter nem jogi személy, ezért a program megvalósítása érdekében kellett létrehozni a mögötte lévő gazdasági társaságot. Másrészt ezen az alapon az azóta megszűnt DARFÜ egykori vezetőjének, valamint a kft. ügyvezetőjének, Kasuba Istvánnak a munkáltatójának, és a már idézett tótkomlósi fideszes politikusnak, Takács Ferencnek is a vádlottak padján lett volna a helye. Tovább növeli az ellentmondást, hogy az elsőfokú ítélet rendelkező része nem rendelt el vagyonelkobzást a bűnösnek mondott vezetőkkel szemben, másrészt a felfüggesztett szabadságvesztés sincs arányban az ítéletben megállapított törvénytelenséggel.

Kasuba István az ítélethirdetés után csalódottságának adott hangot, ugyanakkor nem hagyott kétséget, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

  • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

  • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

  • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

  • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

  • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

  • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

  • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.