Macron: Senki nem tekinthető a választás győztesének

  • narancs.hu
  • 2024. július 10.

Külpol

A francia elnök arra kéri a köztársasági erőket, hozzanak létre stabil többséget.

Emmanuel Macron szerdán felszólította a köztársasági politikai erőket, hozzanak létre stabil és plurális többséget az ország számára. A francia elnök hozzátette, azért ez a megoldás, mert senki nem tekinthető a vasárnap lezajlott választás győztesének – írja a Reuters. A köztársasági elnök először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi második fordulója óta, amit az európai parlamenti választásokon a pártja által június 9-én elszenvedett vereségre hivatkozva írt ki.

„Egyetlen politikai erő sem szerzett kellő többséget, és a választásokból kikerült tömbök vagy koalíciók mind kisebbségben vannak”

– írta az államfő nyílt levelében.

Emmanuel Macron ezért arra szólított fel „minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjenek őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében, az ország számára.”

A választás előtt amolyan franciás hagyományként újra felmerült, hogy átveszi a hatalmat a továbbra is legerősebb pártnak számító szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés, de a baloldali pártokat összefogó lista és Macron centrista koalíciója végül visszalépésekkel érte el, hogy Marine Le Penék csak a harmadik helyet érjék el.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk