Baloldali-centrista győzelem a francia választásokon

  • narancs.hu
  • 2024. július 8.

Külpol

Az Új Népi Front és Macron centrista tömbje végzett az első két helyen, a szélsőjobb a harmadikra csúszott.

Vasárnap lezajlott a francia nemzetgyűlési választás második fordulója, amiben minden jel szerint annyira nem jött  össze a Marine Le Pen körüli szélsőjobboldali áttörés, hogy a Nemzeti Tömörülés a harmadik helyre szorult a baloldali Új Népi Front és Emmanuel Macron elnök centrista tömje (Ensmble) mögött. A sorrend mandátumok szerint így néz ki hétfő reggel:

  1. Új Népi Front (baloldali tömb) 182 mandátum,
  2. Macron centrista tömbje (Ensmble) 168,
  3. Nemzeti Tömörülés 143.
  4. Republikánusok 60.

Az eredménynek nagy szerepe van a sok-sok szélsőjobbot gáncsoló visszalépés miatt az első két helyen végzett társulatok között, arról viszont elég nehéz lesz megegyezni, hogy a baloldali-centrista koalíció hogyan fogja tovább kormányzoni Franciaországot, lévén a baloldali tömbnek jópár nehezen magyarázható elképzelése van például az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

A nem várt második forduló eredményeit hatalmas tömegek ünnepelték Párizs és a nagyvárosok utcáin, ahol jó francia szokás szerint jópár helyen erőszakba is torkollott az ünneplés, a hírek szerint főleg szélsőbaloldali figuráknak köszönhetően.

 
Jean-Luc Mélenchon és emberei ünnepelnek
Jean-Luc Mélenchon / Facebook
 

A választás után Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn beadja a lemondását. 

Marine Le Pen úgy kommentálta a vártnál rosszabb eredményt, hogy “a győzelmük csak késik, de nem marad el. „Ha nem lenne ez a természetellenes megállapodás Macron és a szélsőbal között, akkor a Nemzeti Tömörülés abszolút többségben lenne” – állította a párt elnöke.

Emmanuel Macron egyelőre nem kommentálta az eredményeket.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk