Tartalom

MaNcs, X. évf. 46. szám, (1998.11.12.) (1998-11-12)

Egotrip

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Nürnbergi mesterhármas)

Hosszú ünnep, háromnapos a hétvége, a harmadik napon, a harmadikon már egymásba vágják a kést a konyhában a magyarok, ötvenhatosok kimennek a terekre, ki beszél itt ötvenhatról?, én vagyok az ötvenhatos!, megyek az országból kifele, sötétség reggel, utoljára disznóöléskor keltem ilyen korán, hol van. Két autó, hétszáz kilométer, viseljük el egymást, gyerekek. Hegyeshalomnál araszolunk, menekülnek sokan, osztrák-német határ, az nincs, ipari műemlék, kultúrprogram. Leszorítjuk az első kocsit, náluk még van dobozossör. Jenő, balhátvéd és középcsatár, vodkát is hozott, ne igyatok, délután meccs, tamás, inkább olvasd tovább a fórumot, már kiolvastam, akkor olvasd ezt, szintén magyar, narancs, rám néz, meghúzza a vodkát, pedig utálja azt is. Viseljük egymást, gyerekek. Kálmán előveszi magyarnemzetbe csomagolt utolsó szendvicsét, körülálljuk, kolbászos?, májkrémes, kend a hajadra, találja a fején, mint mindig, Karcsi, sérült cserehátvéd, nagyot kortyol aztán, teheti, ő lesz a kapus.

Egotrip

Seres László: Dekóder

Én nem tudom, hogy a polgárosodás folyamatát naponta visszavető polgári publicisták hogyan fogják nyelvcsapásaikkal kiglancolni az útját a legújabb zseniális polgári ötletnek, az erkölcstan című iskolai tantárgy bevezetésének, de hogy fogják, az biztos. A legnagyobb kormányzó erő, a Fiatal Nárcisztikusok Nemzeti Centrumpártja (FINÁNC) macchiavellista izompolitikájával párhuzamosan megnyílt a morális publicisztikai front, a közírók és magánpolitológusok mindent támogatnak, amiről azelőtt álmodni sem mertek, és előbb-utóbb oda lyukadnak ki, hogy elég gány ez a mi kis nemzetünk, túl sok tévét néz, shopping centerbe jár, még David C. Korten kormányideológust sem ismeri, kéne már egy kis keresztény hátgerinc, egy kis magyar tartás, egy kis morális értékrend.

Para

Egotrip

Kovács Imre: Én

Azért annak van egy kis húzása, amikor reggel hatkor megpróbálom betuszmákolni a biciklit a liftbe, nem beszélve arról, amikor a földszinten háttal megpróbálom kirángatni a hátsó kerekére állított szerkezetet a kutyasétáltatásból visszatérő nyugdíjasok nagy örömére.

Publicisztika

Publicisztika

Vad Lajos: Zugló non coronat

Ahogy annak idején Ugocsa sem coronatott, vagy hogyan is illenék ezt mondani, és tényleg, szívmelengető, ahogy ezek a történelmi hagyományok a legváratlanabb helyekről előbuzognak mintegy. A közvélemény bizonyos rétegei hajlamosak sanda feltételezésekkel illetni a köztisztviselői kart, mondván, hogy annak sarkalatos tagjai - erkölcsileg legalábbis - a fáról való lejövetel utáni második generációt legfeljebb, ha képezik; holott ez effektíve hülyeség. Vagy legalábbis nem csak így van. Vannak ellenpéldák: most a zuglói önkormányzat döntött úgy, hogy hallani sem akar Nemzetiről a felségterületén. Ha meglátják az alapkőátvivő bizottságot vagy bárkit, aki csak egy kicsit is emlékeztet a Nemzeti Színház alapkövére, szabadjára engedik az indulataikat, valamint az ebeket, meg akinek amije van, aranyhörcsögtől ziherhejctűig, rohamra indul a zuglói háztartások hadinépe, patakvér.

Publicisztika

Q&A

Egyáltalán, a metróról szól ez a történet? Egy túrót szól arról.

Publicisztika

Rózsák Mária Valériának

Ám nem elég e kétségtelen hendikep, még gyanakvók, sőt rosszindulatúak is vagyunk, dettó az össznemzeti bagázs. Mert ha jönnek frissen sült újbóli hídverők, hát egyként hörög a bal part s a jobb, jobbára kontra, alig is pro. Pedig önzetlen, kipróbált férfiak, csupa régi modoros

Belpol

Belpol

Politikai hírek

Nem épül metró sem A négyes metró építése olyan beruházás, amelyre a kormánynak több tíz milliárd forintot kellene költenie; lehet, hogy később, egy sokkal szolidabb terv és kiadási elképzelés alapján eljön az ideje a metró megépítésének -jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök egy sajtónyilatkozatában, miután a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött: egyelőre nem építi meg a negyedik budapesti metróvonalat. A huszonöt évre szóló városfejlesztési stratégia arra alapult, hogy kiépül az új metróvonal -jelentette ki másnap Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere, aki nyilatkozatában nem tartotta kizártnak, hogy a főváros saját erőből mégis megépíti a metróvonalat.

Belpol

Kulturális hírek

Pereskedő Dead Kennedys Eredménytelen tárgyalások után beperelték Jello Biafrát, a Dead Kennedys vezetőjét egykori zenésztársai - East Bay Ray gitáros, Klaus Fluoride basszusos és D. H.

Belpol

Tiszai árvíz: Mindig magasabbra

Orbán Viktor garbót váltott és helikoptert öltött, de számos egyéb jel is nyilvánvalóvá tette: az elmúlt napokban az ország a tiszai árvízre figyelt. A mért vízszintmagasságok alapján az "évszázad árvizének" keresztelt természeti csapás elleni védekezést megfigyelni mi is vízre mentünk, legalábbis vízközelbe. A hétvége első felében Vásárosnaménynál tetőző Tisza keleti és nyugati partján jártunk, Gergelyiugornyától a jobb parton Tiszaadonyig, Aranyosapátiig pedig a másikon.

Belpol

A köztévé pénzügyi válsága: Szabadság tér, te szülj nekem rendet!

Nehéz megjósolni, mi lesz a Magyar Televízió Rt.-vel (MTV Rt.) akkor, ha az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) nem talál módot arra, hogy a közszolgálati intézményt pénzhez juttassa. A televíziónak beígért 500 millió a külsősök hónapok óta elmaradt honoráriumára kellene, hogy legalább legyenek, akik műsort készítenek. Az ORTT jogászai keresik a megoldást, hogyan bújhatnának ki a megkötés alól, melynek értelmében nem kaphat előleget az, akinek köztartozásai vannak. Márpedig az MTV Rt.-nek van, nem is kevés. Az ORTT lapzártánk után, kedden tárgyal a tranzakcióról, a testület ülése idején a Szabadság téri tévészékházban ülősztrájkkal próbálnak rájuk nyomást gyakorolni az intézmény dolgozói.

Külpol

Külpol

Amerikai kongresszusi választások: Kint a vízből

Megint azt lehetne mondani, hogy az amerikai kongresszusi választásokon nem történt semmi. Pedig nagy dolog történt. Szavazatokra váltódott a nyilvánosság tíz hónapos szembenállása a médiamanipulációval és a jobboldal elementáris dühével. Clinton, aki feleségével és az alelnökkel eszeveszetten dolgozott, hogy a választásra a republikánusok óriási anyagi fölényével szemben pénzt szerezzen, meg van mentve.

Külpol

Kolumbia: Békealku

Kolumbia többfrontos polgárháború színtere. Két baloldali gerillaszervezet és egy hatalmasra duzzadt jobboldali paramilitáris csoport harcol egymással, a hadsereg pedig valamennyiükkel. A nyári elnökválasztás azonban valami változást mégiscsak hozott: az állam párbeszédet kezdett a felkelőkkel, és a kezdeményezést alátámasztotta több látványos gesztussal is.

Zene

Zene

Ártatlanabb, mint a többiek

Patrice Armengau, a Lyoni Nemzeti Filharmonikus Zenekar igazgatója

Hasábjainkon viszonylag kevés szó esik a komolyzenéről, de talán épp most van itt az idő, hogy ezt pótoljuk. A Lyoni Nemzeti Filharmonikus Zenekar, amely most fejezte be magyarországi koncertsorozatát, Európa egyik legrangosabb szimfonikus zenekara, világhírű karmesterek és zeneszerzők fordulnak meg a háza táján.

Könyv

Könyv

T´DOOR: MaNcs-szünet, magán

A legremekebben prosperáló Prosperótól (prosperoizmustól) az én-nem-is-tudom meddig. De én a honorálás olyan botrányhatárairól beszélek, a szándékok olykor már-már sértő ügyetlenségéről, hogy tényleg én lennék akaratlanul botrányos, és én bántanék meg még bárkiket, ha konkrétabb lennék. Mivel nem bízom benne (ld. Babits, aki mit bánta a híreket), hogy akinek nem vagyok jó úgy, majd jó leszek így, nyugodtan beszélhetek (vagy el is hallgathatok). Mivel az írás nálam igencsak kézközpontú tevékenység, olykor rám tör a mancs-szünet; nem a MaNcs volt az oka a hosszú hallgatásnak; ld. Kornis Mitya remek szövegét a Beszélő

Film

Film

Gödör az Ezsébet téren: Hol Nemzeti süllyed el

Racionális költségmegtakarítás vagy új kultúrharc? A kormányfő az előbbivel érvelt A Hétben, az utóbbira Cselovszki fideszes építész képviselő lehet példa, aki a Napi Maóban a kozmopolita építészet ellen érvelt a népi architektúra szempontjából. A Nemzeti építésének kézivezérléses leállítása után kiakadtak a színészek meg az építészszakma, elvégre egy 71 pályázatos, szabályos eljárás, mi több: egy egész konszenzus lett itten megfúrva, akár a metró. A gödör perspektívájából nézve persze mindegy, hogy spórolás vagy egy miépesedő Fidesz okán állt le a 18 milliárdos beruházás.

Lokál

Lokál

A káposzta bajnokai: Ízorgia a Bikában

Amiként a nemi, akképpen a kulináris élvezetek frontján is vannak az életnek olyan periódusai, amikor az élénk agyat a békacomb uralja, az áfonyás vaddisznó, meg a rákleves. Ebben a szakaszban a teljesen evidens szomszédasszony helyett húsos ajkú, akrobata végzettségű polinéz táncosnők körül forog a gondolat, bolhás házőrzők falnak undorral félretolt pörköltöket. Aztán idővel megkopik a kuriozitás hívogató fénye, és vele az az észveszejtő, habzsoló kíváncsiság: leül a paraszt, s amit elé tesznek, azt eszi.

Lélek

Lélek

Tartsa meg magának!

Olvasó meg előfizető annyiféle van, mint égen a csillag. Még ha ezt az előfizetők külön-külön nem is látják.