Kulturális hírek

  • 1998. november 12.

Belpol

Pereskedő Dead Kennedys Eredménytelen tárgyalások után beperelték Jello Biafrát, a Dead Kennedys vezetőjét egykori zenésztársai - East Bay Ray gitáros, Klaus Fluoride basszusos és D. H.
Peligro dobos -, mert állításuk szerint a nekik járó szerzői jogdíjak egy részét saját zsebébe, illetve a közösen alapított, általa vezetett lemezkiadó, az Alternative Tentacles kasszájába csúsztatta. A per megindítása előtt a három zenész úgy döntött, a Kennedys hat albumból álló katalógusát más kiadóhoz viszi át. Biafra elismerte, előfordultak könyvelési hibák, de tagadta, hogy szándékosan megrövidítette volna társait, és ellenkeresettel élt: beperelte Rayt, amiért az állítólag a vele való konzultáció nélkül adta oda a Viva Las Vegas című Kennedys-számot a Fear and Loathing in Las Vegas című filmnek. Ray és Fluoride jelenleg a San Franciscó-i Jumbo Shrimp tagjaként instrumentális surf-punkot játszik, Peligro pedig a Red Hot Chili Peppers dobosa.

Európai Filmdíj: nincs magyar jelölt Nincs magyar a december 4-én Londonban kiosztandó Európai Filmdíj jelöltjei között. Három kategóriában esélyes a díjra a francia Erick Zonca első filmje, a La Vie Revee des Anges, két-két kategóriában érdekelt az ír Neil Jordan (The Butcher Boy), a spanyol Pedro Almodóvar (Eleven hús), az angol Ken Loach (My Name Is Joe), az olasz Roberto Benigni (La vita e bella) és a dán Thomas Vinterberg (The Celebration), rajtuk kívül a német Tom Tykwer Lola Rennt című munkája szerepel az év legjobb európai filmjére jelöltek között.

Díj Gold Bea Pártában című előadása nyerte a Budapesti Õszi Fesztivál keretében megrendezett Soros Stúdiószínházi Napok fődíját: az egymillió forintot egy külföldi fesztiválon való részvételre vagy egy új produkció létrehozására fordíthatja.

A Fogyatékosok IV. Országos Kulturális Fesztiválján, Tatabányán a versmondók kategóriájában a gyermekek között Doktor Katalin, a felnőttek között Tamás Andrea, az ének-zene kategóriában Szekeres Józsefné bizonyult a legjobbnak. A tudásfelmérő verseny résztvevői Petőfi születésének 175. és az 1848-as forradalom 150. évfordulójához kapcsolódó műveket adtak elő.

Gyűjtemények gyűjtője Magyarország átbarkácsolt évtizedeinek tárgyi emlékei (faragott darumadarak, műanyag szálakkal körbefont üvegek, kovácsoltvas kertkapuk stb.), a 60-as, 70-es és 80-as éveket idéző tárgyi és képi kultúra dokumentumai, kiállítási tárggyá emelt kacatok láthatók Szőnyei György grafikus - ezúttal gyűjtőművész - kiállításán a Special Edition (SE) Galériában, amely ezzel a tárlattal kezdte meg működését Budapesten, a XIII. ker., Újpesti rakpart 8. alatt.

Felfedezett Raffaello Egy katowicei múzeumban eddig ismeretlen Raffaello-rajzot találtak egy kiállítás előkészítése közben: az 1515-ből származó rajz egy evangéliumi jelenetet ábrázol, X. Leo pápa megbízásából készült egy faliszőnyeg vázlataként.

Gyász 40 éves korában elhunyt Szalai Tibor. Építészmérnökként végzett, dekonstruktivista képzőművészként tartották számon, 1988-ban a nemzetközi kuratórium által meghívott alkotók között állított ki a Velencei Biennálén. A munkásságának gerincét jelentő, nagyméretű papírinstallációiról készült fotókat, valamint makettjeit, grafikáit, fotóit és festményeit a Brettschneider Alapítvány gyűjtötte össze (Szalai a 80-as években, a Bercsényi Kollégiumban tartott Brettschneider-estek egyik részese volt; Brettschneider pedig titkosrendőr a Svejkben).

Új Documenta-vezető Okwui Enwezor lett a nagyszabású kasseli kortársművészeti kiállítás, a Documenta új főnöke: a 35 éves, nigériai születésű, Dél-Afrikában és New Yorkban élő műkritikus és író 1996-ban a Johannesburgi Biennálé művészeti vezetője volt. Az ő irányításával nyílik majd 2002. június 8-án az új évezred első Documentája.

Kurtág Milánóban Szeptember közepétől hat héten át tartó fesztiválon, tizenegy hangversenyen szólaltak meg Milánóban Kurtág György művei, többek között olyan világhírű művészek, mint Pierre Boulez vagy a Scala főigazgatója, Ricardo Muti, illetve magyar muzsikusok, mint Ránki Dezső vagy a Keller-vonósnégyes közreműködésével. A fesztivál alkalmából Kurtág művészetével foglalkozó előadásokat, szemináriumokat is tartottak.

Hamlet, Moszkva, Peter Stein A moszkvai hadsereg színházában vitte színre Shakespeare Hamletjét Peter Stein: a világhírű német művész négy éve Aiszkhülosz Oreszteiáját rendezte Moszkvában. Nyilatkozata szerint Peter Stein azért rendezte meg most a Hamletet az orosz fővárosban, mert a fiatal Jevgenyij Mironov személyében igazi Hamletre talált.

Cyberia

Elektronikus papír "Elektronikus papír" kifejlesztésén dolgoznak a Xerox PARC mérnökei: a Gyricon technológia egy hajlítható, szövetszerű anyagon jelenít meg digitális szövegeket. A "papír" kevesebb energiát használ, mint egy laptop kijelzője, megjelenítési minősége eléri a lézernyomtatókét, egy lap előállítási költsége mindössze 1 dollár. Milliónyi, töltéssel rendelkező kis golyóból áll, ezek egyik oldalát feketére, másikat fehérre festik. A golyók folyadékkal töltött, apró lyukakban elektromos töltés hatására elfordulván, megfelelő színű oldalukat mutatják, így tetszőleges szöveg vagy kép jeleníthető meg. A golyók végtelen sokszor újrarendezhetők.

Nem lehet a Matávé a JászTel Az MTIECO tudósítása szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa nem engedélyezte, hogy a Matáv Rt. többségi tulajdont szerezzen a JászTel Rt.-ben a részvények 95 százalékának megvásárlásával, mert a vezetékes távközlési piac 2002 utáni liberalizációját követően kialakuló piaci viszonyok mellett így tovább erősödne a Matáv Rt. erőfölényes helyzete. A reménybeli eladó svájci Swisscom és holland KPN, illetve a Matáv fellebbezésre készül.

Kábeltévések, 2002 Az Internetto híre szerint a kábeltévé-üzemeltetők a közcélú távközlési szolgáltatások 2002 utáni megindítására készülnek. Ez költséges beruházásokat igényel, viszont Magyarországon olcsó a kábeltévé-szolgáltatás, nyereségéből nem lehet kigazdálkodni a beruházásokat. Bár több kábeltévé-üzemeltető kínál már internet-szolgáltatást is, ez se hoz komoly nyereséget, ezért az előfizetési díjakat emelni kell - hangzott el a Dat-Sat ´98 című nemzetközi konferencián.

Orosz domain-törlés A moszkvai regisztrációs hivatal (RIPN) megszüntette az eddig bejegyzett 40 000 ".ru" és ".co.ru" domain-nevet. Az ügyfelek adatainak szervezetlen nyilvántartásával indokolták, hogy az összes domaint újra kell regisztráltatni, de az érintetteket nem figyelmeztették a változásról, mindössze egy orosz nyelvű ismertetőt tettek közzé (http://www.ripn.net).

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.