Egy magyar rendező szuper filmet készített a felnőtté válásról

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. szept. 06., 13:29
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hány első szerelem lehetséges? Most aztán kiderül.

Moll Zoltán első filmje, a Víziváros a húszas-harmincas generáció útkereséséről szólt – tavaly mutatták be, elég nehéz volt rátalálni, de akinek sikerült megnéznie, alighanem hamar megkedvelte a kicsit költői, kicsit elvont filmet.

Bár valószínűleg az Engedetlen sem fog betörni a plázákba, annyi különbség mindenképpen van, hogy most egy másik korosztályról akart beszélni Moll, ez a film azt mutatja meg, milyen a kamasz- és a felnőttkor közötti állapot, amikor már megvoltak az első szerelmek, de az ember még nem tudja, mihez is akar kezdeni, melyik lányba kellene beleesni a kettő közül, és érdemes-e valaki után futni egészen az erdő mélyére.

ENGEDETLEN hivatalos előzetes (16)

Bálint 18 éves. Az érettségi utáni hónapok a bulikról, a zenélésről szólnak. Engedni a vágyaknak, megtalálni valamit, ami igazi. Egy fesztivál után találkozik egy titokzatos lánnyal, aki az erdőben él. Egy másik lány, a városban, azt állítja, évek óta vár rá. A legjobb barátjának új barátnője is izgatja. Hány első szerelem lehetséges?

Talán ebből is látszik, hogy az Engedetlen erősen költői film lett, nincsen olyan története, ami két szép mondatban megfogalmazható lenne, és a szereplők neveit se lenne egyszerű sorolni, mert azok nem is igazán hangzanak el a filmben. A hagyományos narratívával szemben pillanatokban és képekben gondolkodik a rendező, megyünk egyik helyről a másikra, és követjük a körülbelül 18 éves fiatalt, aki egyik szerelemből a másikba sodródik, a lakáskoncerten még a fekete hajú lánnyal csókolózik, később pedig már a szőke hajúval.

Miközben elsőre furcsa, hogy tulajdonképpen in medias res csöppenünk az eseményekbe, a néző hamar hozzászokik a sodró lendülethez. A budapesti utcán, a zuhogó esőben ölelkezés ugyanúgy szépen van megjelenítve, mint az évődés a házibuliban. Nem feltétlenül ebben a filmben kell keresni a mai fiatalság problémáinak lenyomatát, vagy legalábbis nem egy az egyben kell itt keresni. Ehhez túl költői, túlságosan is elvont az Engedetlen, még ha a főszereplő, Bagossy Bálint profin is mutatja meg a saját útkeresését, a felnövés előtti dilemmákat, amelyek valójában nem is dilemmák, inkább csak élethelyzetek. Kár, hogy a szép képekhez és pillanatokhoz furcsa dialógusok társulnak, így biztosan nem beszélnek a fiatalok.

false

Ennek ellenére jó, hogy az Engedetlen itt van, és hogy van egy magyar film, ami beszél arról a generációról, amelyről az itthoni filmek kevéssé szoktak. A szerda esti, gimnazistákkal és fiatal egyetemistákkal teli vetítésen izgalmas diskurzus alakult ki arról, hogy mennyire szól erről a generációról az Engedetlen, és jó-e egyáltalán a film. És ez már önmagában szuper.

Az Engedetlent péntek este játsszák a Kinóban, a további vetítésekről itt lehet tájékozódni.

Kövesse a Magyar Narancs filmes blogját, a Mikrofilmet, amely rendszeresen új tartalommal jelentkezik. Ajánlók, előzetesek, toplisták, és még sok minden más a Mikrofilmen!

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. szept. 06., 13:29
kommentek
6
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  rworse
  2018. szeptember 07., péntek 07:14
  5

  Te tudod onnan, hogy én mondtam. Stipistopiegykettőháromipiapacszöldtrabant.
 2. 5
  tiszapolgári
  2018. szeptember 06., csütörtök 21:38
  4/2

  Onnan tudod, hogy én mondtam.
 3. 4
  rworse
  2018. szeptember 06., csütörtök 20:59
  2

  Hehe, tudom.


  3

  Inkább a simahajú szőkét.


 4. 3
  tiszapolgári
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:31
  Kedvet kaptam a filmhez, meg fogom nézni, és drukkolni fogok, hogy a srác a fekete hajú lányt válassza.
 5. 2
  tiszapolgári
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:29
  1

  Nem ugyanaz a korosztály, a Víziváros a húszas-harmincas generációról szól, míg az Engedetlen hőse 18 éves.
 6. 1
  rworse
  2018. szeptember 06., csütörtök 18:08
  "első filmje, a Víziváros a húszas-harmincas generáció útkereséséről szólt"
  ...
  "annyi különbség mindenképpen van, hogy most egy másik korosztályról akart beszélni Moll, ez a film azt mutatja meg, milyen a kamasz- és a felnőttkor közötti állapot"

  De hiszen az ugyanaz a korosztály, hihihi.


  Mindenesetre, igyekszünk megnézni. Nem mondhatni, hogy agyonforgalmazzák szegényt.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk