Narancsblog

A Népszabadság-ügy, avagy a vegytiszta erőszakosság

szerző
narancsblog
publikálva
2016. okt. 08., 18:10
kommentek
13
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az orbánizmus a maga pőre valóságában áll előttünk. Mindazonáltal nem kell beszarni.

A Népszabadság ma reggeli bezárásának (fideszmagyarul: felfüggesztésének) az égvilágon semmi köze a hivatalosan hangoztatott megfontolásokhoz. Azt, hogy a folyamatos veszteség indokát maradéktalanul komolyan lehessen venni, éppen a kiadó cég legutóbbi eredményei, a korábbi, jelentős leépítések árán végigvitt racionalizálás cáfolják – de ezeknél is sokkal inkább a lap kinyírásának egészen brutális gyorsasága. Amikor az ország legnagyobb közéleti-politikai napilapját úgy nyírják ki egyik pillanatról a másikra, hogy arról a szerkesztőségi kollektíva – beleértve az újság főszerkesztőjét is – ugyanúgy a hírekből értesül, mint bárki más, akkor nem gazdasági indíttatású aktus, hanem politikai akció történt.

A Népszabadság megszerzése / átalakítása / kormánykomforttá tétele évek óta napirenden volt: az orbánizmus legbelső köreibe tartozó aktorok megbízottai jó ideje köröztek a lap körül: ezt a folyamatot lapunk is nyomon követte ebben és ebben az írásban. A lapra – erre a lapra és erre a szerkesztőségre – azonban nincs szüksége a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Fölösleges lenne egy erővel orbánosított újabb napilap, hiszen a „Magyar Hírlap” sorsa pontosan mutatja, hogy mi az olvasók véleménye egy ilyesfajta, 180 fokos fordulatról, arról, ha a minőségi szerzőgárdát lecserélik szolgai végrehajtóapparátusra.

A Népszabadság fölszámolása hamisítatlanul orbánista manőver volt: ügyelni kellett a látszatra. Ez nem véletlen: a demokratikus berendezkedés romjain kiépülő diktatúrák a kezdeti szakaszban hol szemérmesen, hol kevésbé leplezetten, de rejtegetni igyekeznek valódi természetüket. Orbánéknak számos ok miatt – elsősorban a gazdasági kitettség okán – egyelőre fontos (bár egyre kevésbé fontos) a Nyugat véleménye. Például ezért nem rendőrökkel, hanem irreguláris kopasz verőemberekkel akadályoztatták meg februárban az ellenzéki népszavazási kezdeményezést. Éppen ezért a Népszabadságot még azelőtt kellett elhallgattatni, hogy a lap de facto tulajdonoscégének, a Mediaworksnek a kormányközeli bekebelezése (eddig Habony Árpádról, újabban Mészáros Lőrincről hallani) megkezdődne. A Népszabadságot tehát a tranzakció előtt megfojtották: a kormánypárti vevők számára így egy gonddal kevesebb, úgy juthatnak hozzá majd a cég megyei napilapokat is tartalmazó portfóliójához, hogy a politikai jellegű problémát megoldotta már az eladó.

De a látszat már nem látszat, hat év múltán elnyűtt a paraván, és nem takar többé semmit. Ha egy vesztes népszavazás után Orbán soha nem látott történelmi győzelemről beszél, és arról, hogy az érvénytelenségnek semmiféle következménye nincs rá nézve, akkor azt immmár csak egyféleképpen lehet értelmezni: az egyetlen akarat vitán felül álló érvényesülésének. Orbán az ő álláspontját támogató új egységről beszél, arról, hogy ő ezentúl ennek a „közösségnek” az érdekeit képviseli. Ebből következően mindaz, ami ezen kívül van, számára többé nem a nemzet része (amúgy rég nem az, ezt most csak újólag megerősítette), sőt szemben áll az „igazi” nemzettel. Következésképp az abba a halmazba tartozókkal szemben minden megengedett.

Az orbánizmus a maga pőre valóságában áll előttünk: és nem látunk mást, csak mindent elsöpörni kész akarnokságot, soha nem csillapodó szerzésvágyat, vegytiszta erőszakosságot.

A Népszabadság utóbbi időkbeli hányattatása is jól mutatja ezt: kiadója élén strómanok jelentek meg, különböző tranzakciók árán egy előbb NER-kompatibilis, majd a NER kegyeiből kihullott oligarcha – Spéder Zoltán – érdekeltségébe került, hogy aztán a napilap egyelőre nem ismert alkuk eredményeként bevégezze pályáját.

Az orbánizmussal szembeni kritika tere ismét szűkült. A Népszabadság minőségi lap, számos ma már klasszikusnak számító közleménnyel: 1998-ban onnan értesültünk Kaya Ibrahim egy napjáról, később a Happy End viselt dolgairól, vagy mondjuk a napokban Rogán Antal helikopterezéseiről és Matolcsy György jegybankelnök közérdeklődésre számot tartó szerelmi életéről. Senkinek ne legyenek illúziói, nem a Népszabadság az utolsó célpont, ahogyan az origo de facto lekapcsolása után is csak az volt a kérdés, hogy ki következhet. Vajon a kormánypárti médiában „Soros-hálózatnak” nevezett civil szervezetek és sajtó, köztük például a 444 vagy ez a lap is? A talaj mindenesetre meg van dolgozva, hiszen a harmincas évek zsidó- vagy az ötvenes évek „kulák”-ellenes hecckampányait idéző médiahadjárat már jó ideje tart.

Mindazonáltal nem kell beszarni. Orbán Viktornál gyávább politikust keveset ismer a magyar politikatörténet. Ha kellő erőt lát magával szemben, elbizonytalanodik, zavarttá válik, kapkodni kezd – mint minden olyan ember, aki ereje fitogtatásával éppen az erő, a határozottság hiányát véli elfedni a külvilág előtt. Mi tesszük továbbra is a dolgunkat, és változatlanul rögzítjük az országra telepedett siserehad minden botrányát, és dokumentáljuk a romlást, amelybe az orbánizmus taszította Magyarországot. Ha a Népszabadságnak tényleg vége – és e pillanatban, bármennyire szeretnénk is az ellenkezőjét hinni, nehéz mást gondolni –, akkor helyettük és értük is.

szerző
narancsblog
publikálva
2016. okt. 08., 18:10
kommentek
13
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 13
  Valakicske
  2016. október 09., 08:54
  "MrBrownstone14 órája
  A folyamatos veszteség termelés nem indok? Eddig ki finanszírozta úgy kb havi 40-50 millióval csak a veszteséget?Tippem azért lenne...Ilyen a szabad piac,meg a verseny meg egyéb szent lózungok.A pártlap végre földbe állt,a kommunizmus nyomtatott hírmondójának 26 év késéssel vége!!!!!!!!!!!!"

  Nem vitázni akarok veled, ostoba, szervilis vén kecske, mert hülyével nem vitatkozunk, hiszen lehúz a szintjére és legyőz a rutinjával, hanem ideteszem ezt, hogy ne kelljen ezerszer cáfolni a hülyeséget:
  "Aki piaci viszonyokat emleget a Népszabadság bezárása kapcsán, az hol él, de komolyan? A Magyar Időket, a 888-at, a Lokált a piac tartja el? Meg az Origót is a piaci hullámok tolták arrébb? Vagy ez a szöveg csak arra kell, hogy továbbra se kelljen semmin se elgondolkodni? Nincs mindig mindenre felmentés. Erre például nincs.
  Ahol ez a módszer hatalomtechnika lehet, az már nem demokrácia. Definíciószerűen nem az. Tényleg ennyi.
  Aki szabadnépezik, tudjon róla: megvannak az 50-es évek Szabad Nép-hagyományainak folytatói, de nem a Népszabadságban, hanem azok között, akik most beletörlik a lábukat." (Lackner Zoltán)
 2. 12
  Hóvarjú
  2016. október 09., 00:34
  Megszűnt a népszabadság. A Fidesz megszüntette. Történelem. Machiavelli helyett viszont Macbeth. És a birnami erdő.
 3. 11
  rworse
  2016. október 08., szombat 22:56
  "Ebből következően mindaz, ami ezen kívül van, számára többé nem a nemzet része (amúgy rég nem az, ezt most csak újólag megerősítette), sőt szemben áll az „igazi” nemzettel. Következésképp az abba a halmazba tartozókkal szemben minden megengedett."
  No, ez nem új, ugyanis Kedves Vezető (és mindenkori sleppje) részéről, hiszen '95 óta, tehát bő húsz éve folyamatosan ez a szöveg, és folyamatosan erről szólnak a tetteik. Mostanában annyival erősebben, hogy volt hozzá öt év kétharmaduk rendszerátalakításilag (NER), és lényegében megvan ma is a kétharmad, tehát a '95 óta hangoztatott céljaikat ezen kormányzati ciklusokban tudják majdnem maradéktalanul megvalósítani - a majdnem ugyebár az uniós tagság némely gátjai miatt van.
 4. 10
  szegedi789
  2016. október 08., szombat 22:23
  most tényleg egyeskével, a kormánypárti trollocskával vitatkoznak ???
  tényleg grrerke hol van ??? csak nem átlényegült ? hi-hi

  tényleg, ilyenkor mi a valószínűsége, miszerint egy kormánypárti honfitársunk gondol egyet, és nosza pont most megyek kommentelni a narancsra, nyomom a féligazság elferdítését, nem bontom ki az igazság minden szálát ... plusz komcsizok ... ne jajveszékeljenek itt nekem ezek a liberálisok,balosok ...
  vagy már a hivatalos trollszekció is ilyen szegényes ??? egy árva, megfárdt elem ???
  barnácskánk megcselekedte a napi penzumot ...
 5. 9
  nőietlen
  2016. október 08., szombat 21:18
  http://hvg.hu/itthon/20161008_atlatszo_nepszabadsag_ujsagirok
 6. 8
  tiszapolgári
  2016. október 08., szombat 20:34
  Én már láttam piaci alapon történő lapfelfüggesztést, a Walter Mitty titkos élete c. amerikai filmben a Life magazint számolják fel az új tulajdonosok, egy botrányosan tenyérbemászó képű nyikhaj vezetésével.

  De a (különben egészen jó) filmben nem szólalnak meg nagytestű, butaságokat beszélő politikusok, de főleg nem kommentálják a hihetetlenül gazdag múltú Life megszüntetését ostoba, a szabad piacra mutogató, kárörvendő kommentelők.

 7. 7
  tiszapolgári
  2016. október 08., szombat 20:19
  „Mi tesszük továbbra is a dolgunkat, és változatlanul rögzítjük az országra telepedett siserehad minden botrányát, és dokumentáljuk a romlást…”

  Ez a beszéd!

 8. 6
  yoyo
  2016. október 08., szombat 20:18
  MrBrownstone
  a politikai napilap (print) műfaja már nagyon régen nem tartozik a jó üzlet kategóriába, abban az értelemben, hogy az előfizetésekből és az eladott példányokból származó bevétel képes lenne egy kiadványt fenntartani. A "jó üzlet" tágabban és máshogy értendő.

  Magyarországon már borzasztó régen leestek a példányszámok, talán még a vidéki helyi lapoknak van valamilyen húzása, piaci értelemben az országos lapok mindegyike régóta életképtelen.

  Ennyi erővel a magyar nemzetnek már hosszú évekkel ezelőtt befellegzett volna (hogy, hogynem, állami hirdetések százmilliói érkeztek stabilan, nem éppen piackonform módon). a magyar hírlap nevű borzadály a napilap-kínálatban páratlanul alacsony példányszámmal bűvészkedi el a "működőképesség" paródiáját. Van valami Népszava című fantomkiadvány is, természetesen semmi másról nincs szó az esetében, mint kiváló üzletről.

  A sajtó egy hatalmi ág. Megéri sok-sok pénzt rááldozva működtetni, normális körülmények között, mert biztosítéka lehet annak, hogy azért bármilyen hatalmi visszaélés nem maradhat elsumákolva, antidemokratikus viszonyok között pedig, hogy a kamusajtószabadság színházi díszleteként rájuk lehessen mutatni, mennyi sajtótermék, és mind azt ír, amit jónak lát.

 9. 5
  hakohen
  2016. október 08., szombat 19:52
  .
  @MrBrownstone:


  Az a baj, hogy ezt a szöveget - némi változtatással és más nickkel - már más portálok kommentjei között is olvastam. És még hány helyen okádtad oda, amiket nem olvastam...

  (Azt már fölösleges is észrevételeznem, hogy utoljára 26 évvel ezelőtt láthattál egy példányt a lapból.)

  Nem, ne köszönd meg. Örömömre szolgált, hogy rámutathattam: van az a pénz (gondolom, a propagandaminisztériumból), amiért ideböföghetsz ilyen baromságokat.
  .
 10. 4
  truth-love
  2016. október 08., szombat 19:44
  MrBrownstone
  "Ilyen a szabad piac,meg a verseny"
  Mondod ezt a "piaci alapon" működő Magyar Idők után? LOL

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Narancsblog

A magyarnarancs.hu véleményblogja

Narancsblog
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog