„Boros vonalról érkeztem” - Nemes Richárd fesztiválszervező

  • rés a présen
  • 2016. május 13.

Snoblesse

Gourmet Fesztivál május 15-ig

rés a présen: Milyen múltra tekint vissza a Gourmet Fesztivál?

Nemes Richárd: Az idei a hatodik, amit a Sziget szervez, az eredeti rendezvény nagyobb múltra tekint vissza: korábban Budai Gourmet néven volt ismert. Nemcsak a nevét változtattuk meg, hanem az egész koncepciót is. Már első évben sikerült meggyőznünk az ország legjobb éttermeit, hogy települjenek ki, ezt azóta továbbfejlesztettük, és ez teszi igazán egyedivé és sikeressé a fesztivált. Néhány nap alatt belekóstolhatsz a legjobb éttermek kínálatába, beleértve a budapesti Michelin-csillagosokat és a legjobb vidékieket, mindezt az éttermi áraknál sokkal kedvezőbb áron.

false

rap: Mikor kezdődik az idei fesztivál, és mi lesz benne az új?

NR: Május 12-én, csütörtökön késő délután nyitunk és május 15-én, vasárnap késő este zárunk a Millenáris Parkban. Az az újdonság, hogy a több száz egyéb nagyszerű fogás mellett, a korábbiakkal ellentétben, nem egy konkrét ételre fókuszálnak a kiállító éttermek, hanem két alapanyagra, a halra és a vadra. A gasztroszínpadunk mellett új programhelyszínt indítunk Gourmet workshop néven, ahol a legjobbaktól lehet majd ellesni az otthon is használható praktikákat a hússütéstől a halfilézésen át a kerti barbecue készítéséig.

rap: Mik lesznek a kiemelt programok?

NR: A színpadon mindennap főz majd egy-egy Michelin-csillagos séf, péntek este pedig a Bocuse d’Or szakács-világbajnokság hazai etapjának magyar résztvevői mesélnek az éppen véget érő versenyről. Szombaton délután lesz pizzasütés az IGEN csapatával, vasárnap este pedig egy óriás kardhalat bont a Vörös Homár, amelyből zárásként négy népszerű gasztroszakértő „süt majd ki valamit”. Mindemellett ott az egész fesztivál 125 kiállítóval, több száz izgalmas étellel és itallal. Hatalmas, színes gasztrokavalkád.

rap: Kikre érdemes különösen odafigyelnünk?

NR: A Gourmet-n mindenki ott van, aki számít, de az idén 20 éves Rosenstein vendéglőre érdemes odafigyelni, a mindig népszerű Anyukám Mondta nevű helyet vezető Dudás testvérek is újdonsággal készülnek. Először lesz nálunk a Michelin-csillagos Tanti, de szintén most mutatkozik be itt a város talán legnépszerűbb spanyol étterme, a Pata Negra is. Egész udvart foglal el a Belvárosi Piac, ahol olyan ismert arcok is főznek majd, mint Szabó Győző, Lakatos Márk, Gianni vagy Bíró Lajos.

rap: Mi köt téged a témához?

NR: Boros vonalról érkeztem, az első években a rendezvény bortanácsadója voltam, és négy éve vettem át a Gourmet szervezését teljes egészében. Amikor nincs Gourmet, a család mellett a bor tölti ki az életem nagy részét, hobbi és munka egyben, szerencsés egybeesés.

rap: Mi volt életed első kedvenc étele, és ma mi az?

NR: Elsőként a nagymamák klasszikusai fogtak meg: a barátfüle, a dampfnudli, a krumpliprósza. Mindenevő vagyok, leginkább a jó értelemben vett egyszerű, kevés, de kiváló és természetes alapanyagból készült ételeket favorizálom.

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."