„Boros vonalról érkeztem” - Nemes Richárd fesztiválszervező

  • rés a présen
  • 2016. május 13.

Snoblesse

Gourmet Fesztivál május 15-ig

rés a présen: Milyen múltra tekint vissza a Gourmet Fesztivál?

Nemes Richárd: Az idei a hatodik, amit a Sziget szervez, az eredeti rendezvény nagyobb múltra tekint vissza: korábban Budai Gourmet néven volt ismert. Nemcsak a nevét változtattuk meg, hanem az egész koncepciót is. Már első évben sikerült meggyőznünk az ország legjobb éttermeit, hogy települjenek ki, ezt azóta továbbfejlesztettük, és ez teszi igazán egyedivé és sikeressé a fesztivált. Néhány nap alatt belekóstolhatsz a legjobb éttermek kínálatába, beleértve a budapesti Michelin-csillagosokat és a legjobb vidékieket, mindezt az éttermi áraknál sokkal kedvezőbb áron.

false

rap: Mikor kezdődik az idei fesztivál, és mi lesz benne az új?

NR: Május 12-én, csütörtökön késő délután nyitunk és május 15-én, vasárnap késő este zárunk a Millenáris Parkban. Az az újdonság, hogy a több száz egyéb nagyszerű fogás mellett, a korábbiakkal ellentétben, nem egy konkrét ételre fókuszálnak a kiállító éttermek, hanem két alapanyagra, a halra és a vadra. A gasztroszínpadunk mellett új programhelyszínt indítunk Gourmet workshop néven, ahol a legjobbaktól lehet majd ellesni az otthon is használható praktikákat a hússütéstől a halfilézésen át a kerti barbecue készítéséig.

rap: Mik lesznek a kiemelt programok?

NR: A színpadon mindennap főz majd egy-egy Michelin-csillagos séf, péntek este pedig a Bocuse d’Or szakács-világbajnokság hazai etapjának magyar résztvevői mesélnek az éppen véget érő versenyről. Szombaton délután lesz pizzasütés az IGEN csapatával, vasárnap este pedig egy óriás kardhalat bont a Vörös Homár, amelyből zárásként négy népszerű gasztroszakértő „süt majd ki valamit”. Mindemellett ott az egész fesztivál 125 kiállítóval, több száz izgalmas étellel és itallal. Hatalmas, színes gasztrokavalkád.

rap: Kikre érdemes különösen odafigyelnünk?

NR: A Gourmet-n mindenki ott van, aki számít, de az idén 20 éves Rosenstein vendéglőre érdemes odafigyelni, a mindig népszerű Anyukám Mondta nevű helyet vezető Dudás testvérek is újdonsággal készülnek. Először lesz nálunk a Michelin-csillagos Tanti, de szintén most mutatkozik be itt a város talán legnépszerűbb spanyol étterme, a Pata Negra is. Egész udvart foglal el a Belvárosi Piac, ahol olyan ismert arcok is főznek majd, mint Szabó Győző, Lakatos Márk, Gianni vagy Bíró Lajos.

rap: Mi köt téged a témához?

NR: Boros vonalról érkeztem, az első években a rendezvény bortanácsadója voltam, és négy éve vettem át a Gourmet szervezését teljes egészében. Amikor nincs Gourmet, a család mellett a bor tölti ki az életem nagy részét, hobbi és munka egyben, szerencsés egybeesés.

rap: Mi volt életed első kedvenc étele, és ma mi az?

NR: Elsőként a nagymamák klasszikusai fogtak meg: a barátfüle, a dampfnudli, a krumpliprósza. Mindenevő vagyok, leginkább a jó értelemben vett egyszerű, kevés, de kiváló és természetes alapanyagból készült ételeket favorizálom.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.