„Boros vonalról érkeztem” - Nemes Richárd fesztiválszervező

  • rés a présen
  • 2016. május 13.

Snoblesse

Gourmet Fesztivál május 15-ig

rés a présen: Milyen múltra tekint vissza a Gourmet Fesztivál?

Nemes Richárd: Az idei a hatodik, amit a Sziget szervez, az eredeti rendezvény nagyobb múltra tekint vissza: korábban Budai Gourmet néven volt ismert. Nemcsak a nevét változtattuk meg, hanem az egész koncepciót is. Már első évben sikerült meggyőznünk az ország legjobb éttermeit, hogy települjenek ki, ezt azóta továbbfejlesztettük, és ez teszi igazán egyedivé és sikeressé a fesztivált. Néhány nap alatt belekóstolhatsz a legjobb éttermek kínálatába, beleértve a budapesti Michelin-csillagosokat és a legjobb vidékieket, mindezt az éttermi áraknál sokkal kedvezőbb áron.

false

rap: Mikor kezdődik az idei fesztivál, és mi lesz benne az új?

NR: Május 12-én, csütörtökön késő délután nyitunk és május 15-én, vasárnap késő este zárunk a Millenáris Parkban. Az az újdonság, hogy a több száz egyéb nagyszerű fogás mellett, a korábbiakkal ellentétben, nem egy konkrét ételre fókuszálnak a kiállító éttermek, hanem két alapanyagra, a halra és a vadra. A gasztroszínpadunk mellett új programhelyszínt indítunk Gourmet workshop néven, ahol a legjobbaktól lehet majd ellesni az otthon is használható praktikákat a hússütéstől a halfilézésen át a kerti barbecue készítéséig.

rap: Mik lesznek a kiemelt programok?

NR: A színpadon mindennap főz majd egy-egy Michelin-csillagos séf, péntek este pedig a Bocuse d’Or szakács-világbajnokság hazai etapjának magyar résztvevői mesélnek az éppen véget érő versenyről. Szombaton délután lesz pizzasütés az IGEN csapatával, vasárnap este pedig egy óriás kardhalat bont a Vörös Homár, amelyből zárásként négy népszerű gasztroszakértő „süt majd ki valamit”. Mindemellett ott az egész fesztivál 125 kiállítóval, több száz izgalmas étellel és itallal. Hatalmas, színes gasztrokavalkád.

rap: Kikre érdemes különösen odafigyelnünk?

NR: A Gourmet-n mindenki ott van, aki számít, de az idén 20 éves Rosenstein vendéglőre érdemes odafigyelni, a mindig népszerű Anyukám Mondta nevű helyet vezető Dudás testvérek is újdonsággal készülnek. Először lesz nálunk a Michelin-csillagos Tanti, de szintén most mutatkozik be itt a város talán legnépszerűbb spanyol étterme, a Pata Negra is. Egész udvart foglal el a Belvárosi Piac, ahol olyan ismert arcok is főznek majd, mint Szabó Győző, Lakatos Márk, Gianni vagy Bíró Lajos.

rap: Mi köt téged a témához?

NR: Boros vonalról érkeztem, az első években a rendezvény bortanácsadója voltam, és négy éve vettem át a Gourmet szervezését teljes egészében. Amikor nincs Gourmet, a család mellett a bor tölti ki az életem nagy részét, hobbi és munka egyben, szerencsés egybeesés.

rap: Mi volt életed első kedvenc étele, és ma mi az?

NR: Elsőként a nagymamák klasszikusai fogtak meg: a barátfüle, a dampfnudli, a krumpliprósza. Mindenevő vagyok, leginkább a jó értelemben vett egyszerű, kevés, de kiváló és természetes alapanyagból készült ételeket favorizálom.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.