rés a présen: Milyen múltra tekint vissza a Gourmet Fesztivál?
Nemes Richárd: Az idei a hatodik, amit a Sziget szervez, az eredeti rendezvény nagyobb múltra tekint vissza: korábban Budai Gourmet néven volt ismert. Nemcsak a nevét változtattuk meg, hanem az egész koncepciót is. Már első évben sikerült meggyőznünk az ország legjobb éttermeit, hogy települjenek ki, ezt azóta továbbfejlesztettük, és ez teszi igazán egyedivé és sikeressé a fesztivált. Néhány nap alatt belekóstolhatsz a legjobb éttermek kínálatába, beleértve a budapesti Michelin-csillagosokat és a legjobb vidékieket, mindezt az éttermi áraknál sokkal kedvezőbb áron.
|
rap: Mikor kezdődik az idei fesztivál, és mi lesz benne az új?
NR: Május 12-én, csütörtökön késő délután nyitunk és május 15-én, vasárnap késő este zárunk a Millenáris Parkban. Az az újdonság, hogy a több száz egyéb nagyszerű fogás mellett, a korábbiakkal ellentétben, nem egy konkrét ételre fókuszálnak a kiállító éttermek, hanem két alapanyagra, a halra és a vadra. A gasztroszínpadunk mellett új programhelyszínt indítunk Gourmet workshop néven, ahol a legjobbaktól lehet majd ellesni az otthon is használható praktikákat a hússütéstől a halfilézésen át a kerti barbecue készítéséig.
rap: Mik lesznek a kiemelt programok?
NR: A színpadon mindennap főz majd egy-egy Michelin-csillagos séf, péntek este pedig a Bocuse d’Or szakács-világbajnokság hazai etapjának magyar résztvevői mesélnek az éppen véget érő versenyről. Szombaton délután lesz pizzasütés az IGEN csapatával, vasárnap este pedig egy óriás kardhalat bont a Vörös Homár, amelyből zárásként négy népszerű gasztroszakértő „süt majd ki valamit”. Mindemellett ott az egész fesztivál 125 kiállítóval, több száz izgalmas étellel és itallal. Hatalmas, színes gasztrokavalkád.
rap: Kikre érdemes különösen odafigyelnünk?
NR: A Gourmet-n mindenki ott van, aki számít, de az idén 20 éves Rosenstein vendéglőre érdemes odafigyelni, a mindig népszerű Anyukám Mondta nevű helyet vezető Dudás testvérek is újdonsággal készülnek. Először lesz nálunk a Michelin-csillagos Tanti, de szintén most mutatkozik be itt a város talán legnépszerűbb spanyol étterme, a Pata Negra is. Egész udvart foglal el a Belvárosi Piac, ahol olyan ismert arcok is főznek majd, mint Szabó Győző, Lakatos Márk, Gianni vagy Bíró Lajos.
rap: Mi köt téged a témához?
NR: Boros vonalról érkeztem, az első években a rendezvény bortanácsadója voltam, és négy éve vettem át a Gourmet szervezését teljes egészében. Amikor nincs Gourmet, a család mellett a bor tölti ki az életem nagy részét, hobbi és munka egyben, szerencsés egybeesés.
rap: Mi volt életed első kedvenc étele, és ma mi az?
NR: Elsőként a nagymamák klasszikusai fogtak meg: a barátfüle, a dampfnudli, a krumpliprósza. Mindenevő vagyok, leginkább a jó értelemben vett egyszerű, kevés, de kiváló és természetes alapanyagból készült ételeket favorizálom.