„Boros vonalról érkeztem” - Nemes Richárd fesztiválszervező

  • rés a présen
  • 2016. május 13.

Snoblesse

Gourmet Fesztivál május 15-ig

rés a présen: Milyen múltra tekint vissza a Gourmet Fesztivál?

Nemes Richárd: Az idei a hatodik, amit a Sziget szervez, az eredeti rendezvény nagyobb múltra tekint vissza: korábban Budai Gourmet néven volt ismert. Nemcsak a nevét változtattuk meg, hanem az egész koncepciót is. Már első évben sikerült meggyőznünk az ország legjobb éttermeit, hogy települjenek ki, ezt azóta továbbfejlesztettük, és ez teszi igazán egyedivé és sikeressé a fesztivált. Néhány nap alatt belekóstolhatsz a legjobb éttermek kínálatába, beleértve a budapesti Michelin-csillagosokat és a legjobb vidékieket, mindezt az éttermi áraknál sokkal kedvezőbb áron.

false

rap: Mikor kezdődik az idei fesztivál, és mi lesz benne az új?

NR: Május 12-én, csütörtökön késő délután nyitunk és május 15-én, vasárnap késő este zárunk a Millenáris Parkban. Az az újdonság, hogy a több száz egyéb nagyszerű fogás mellett, a korábbiakkal ellentétben, nem egy konkrét ételre fókuszálnak a kiállító éttermek, hanem két alapanyagra, a halra és a vadra. A gasztroszínpadunk mellett új programhelyszínt indítunk Gourmet workshop néven, ahol a legjobbaktól lehet majd ellesni az otthon is használható praktikákat a hússütéstől a halfilézésen át a kerti barbecue készítéséig.

rap: Mik lesznek a kiemelt programok?

NR: A színpadon mindennap főz majd egy-egy Michelin-csillagos séf, péntek este pedig a Bocuse d’Or szakács-világbajnokság hazai etapjának magyar résztvevői mesélnek az éppen véget érő versenyről. Szombaton délután lesz pizzasütés az IGEN csapatával, vasárnap este pedig egy óriás kardhalat bont a Vörös Homár, amelyből zárásként négy népszerű gasztroszakértő „süt majd ki valamit”. Mindemellett ott az egész fesztivál 125 kiállítóval, több száz izgalmas étellel és itallal. Hatalmas, színes gasztrokavalkád.

rap: Kikre érdemes különösen odafigyelnünk?

NR: A Gourmet-n mindenki ott van, aki számít, de az idén 20 éves Rosenstein vendéglőre érdemes odafigyelni, a mindig népszerű Anyukám Mondta nevű helyet vezető Dudás testvérek is újdonsággal készülnek. Először lesz nálunk a Michelin-csillagos Tanti, de szintén most mutatkozik be itt a város talán legnépszerűbb spanyol étterme, a Pata Negra is. Egész udvart foglal el a Belvárosi Piac, ahol olyan ismert arcok is főznek majd, mint Szabó Győző, Lakatos Márk, Gianni vagy Bíró Lajos.

rap: Mi köt téged a témához?

NR: Boros vonalról érkeztem, az első években a rendezvény bortanácsadója voltam, és négy éve vettem át a Gourmet szervezését teljes egészében. Amikor nincs Gourmet, a család mellett a bor tölti ki az életem nagy részét, hobbi és munka egyben, szerencsés egybeesés.

rap: Mi volt életed első kedvenc étele, és ma mi az?

NR: Elsőként a nagymamák klasszikusai fogtak meg: a barátfüle, a dampfnudli, a krumpliprósza. Mindenevő vagyok, leginkább a jó értelemben vett egyszerű, kevés, de kiváló és természetes alapanyagból készült ételeket favorizálom.

Figyelmébe ajánljuk

Klasszissal jobban

  • - minek -

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyszerűbb poptörténeti fejleménye volt a Saint Etienne 1990-es létrejötte, no meg három és fél évtizedes, nagyjából töretlen, egyenletesen magas színvonalú pályafutása – mindez azonban most lezárulni tűnik.

Közös térben, külön utakon

A gesztusfestészetet helyezi fókuszba a hajdani Corvin Áruház épületében működő Apollo Gallery legújabb kiállítása, amely három figyelemre méltó kortárs absztrakt művész világát hozza össze.

Anyu vigyázó tekintete

Kamasz lánynak lenni sosem könnyű, de talán még nehezebb egy Himalájában fekvő bentlakásos iskolában a 90-es években. Mira (Preeti Panigrahi) eminens tanuló: egyenszoknyája mindig megfelelő hosszúságú (szigo­rúan térd alá ér), jegyei példásak, gondolatait tanulmányai és sikeresnek ígérkező jövője töltik ki.

Éden délen

  • - turcsányi -

Egy évvel a The Highwaymen együttes megalakítása után, 1986-ban kijött egy tévéfilm – nyilván népszerűsítendő az úgynevezett outlaw country muzsika valaha élt négy legnépszerűbb alakjával összerántott truppot.

Hol nem volt

Tökéletesen passzol a két éve Szemle Plusz néven újragondolt Városmajori Színházi Szemle programjához a nagyváradiak Csárdáskirálynője. Már csak azért is, mert tavaly a Színházi Kritikusok Céhének tagjaitól ez a produkció kapta meg a legjobb szórakoztató előadásnak járó szakmai elismerést. Novák Eszter rendezése mégsem működött ezen a vihar utáni, esős nyárestén.