Tartalom

(2016-05-12)

Snoblesse
Kis-Magyarország
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Futószalag-avató

Lapunk megjelenése előtt járt le a határideje annak, hogy a fölkért szervezetek, intézményvezetők véleményezzék a leendő szakközépiskolák és szakgimnáziumok módosított kerettanterveit. A tervezett változtatások már hetekkel ezelőtt nagy fölzúdulást keltettek az érintettek körében – sajnos, csak közöttük. Pedig az össztársadalmi tiltakozás volna a méltó reakció a szakiskolai oktatás végletes lezüllesztésének a szándékára.

Publicisztika
Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Helyünk a világban

Május 7-én volt 20 éve, hogy Magyarország tagja lett a demokrácia, a jogállam és a piacgazdaság iránt elkötelezett Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek, az OECD-nek.

Belpol
Külpol
Zene

Lemez

Zene

Pincék popja

Deftones: Gore

Unalomig ismételt történet a Deftones-sztoriból a basszusgitáros Chi Cheng szomorú sorsa, de ezt a kritikát sem kezdhetjük másképp.

Lemez

Zene

A szívnek parancsolni

Moderat: III.

A három derék berlini, Sascha Ring (alias Apparat), Gernot Bronsert és Sebastian Szary (utóbbiak a Modeselektor duó) zenéinek receptje kissé leegyszerűsítve már az alkotóelemekből is kikövetkeztethető: afféle szellemes portmanteau.

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Jé, milyen jól megy!”

Ránki Dezső zongoraművész

Szóban nem gyakran nyilatkozik meg, a pódiumon szerencsére annál többször – hamarosan eljátssza 3000. koncertjét. Kitartóan képvisel ma már kihalófélben lévő értékeket, melyeket saját fiának is sikerült átadnia. Beszélünk régi és új zenéről, és Lisztről is, aki még mindig nincs értékén becsülve.

Lemez

Zene

A magasból

Drake: Views

Nagyon sok minden történt abban a két évben, amióta Drake először beszélt a végül Views címen megjelent negyedik sorlemezéről.

Színház

Színház

Színház

Nekik sem könnyű

Thomas Ostermeier Sirálya a MITEM-en

„Gyakran találkozom olyan emberekkel, akik nem járnak színházba, és amikor megkérdezem tőlük, hogy miért, azt válaszolják, hogy azért, mert a színészek ordítanak, mesterkélten, bizarrul beszélnek, a film viszont nem ilyen” – mondja Thomas Ostermeier német rendező, a legnagyobb név, aki az idei MITEM-re eljött (az 1999-es Kortárs Drámafesztiválon már láthatta rendezését a magyar közönség).

Könyv

Tizedelik a kulturális folyóiratokat

Könyv

Az utolsó tavasz

Alig pár hete kezdte meg működését a Magyar Művészeti Akadémia kurátoraival feltöltött Nemzeti Kulturális Alap. A magyar kultúra finanszírozásának legfontosabb szerve máris fontos szakmai műhelyeket, jelentős lapokat állított a falhoz.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A legpepitább nadrág

Örökségvédelem a Trend FM-en

A napjaink Magyarországára eléggé jellemző történet úgy kezdődött, hogy volt egyszer egy Gazdasági Rádió, aminek 2014-ben, évtizednyi működés után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elvette a frekvenciáját, és odaadta egy általa méltóbbnak tartott valakinek, aki ezt meg azt csinált vagy nem csinált vele, a lényeg, hogy a végén valahogy a simicskai kebeltől elidegenedő Gajdics Ottó és köre eszkábálta össze rajta a Karc FM-et.

Lélek

Interjú

Lélek

„A Csellengők nem eladó”

Incze Zsuzsa szerkesztő-riporter

Neve több mint húsz éven át összefonódott eltűnt gyerekekkel foglalkozó tévéműsorával. A Csellengők első adása 1994 májusában volt, a műsort tavaly szüntette meg az MTVA, noha Magyarországon az 5000 eltűntként nyilvántartott személy több mint kétharmada kiskorú.

Tudomány
Sport

Kiscsapat-e a bajnok Leicester?

Sport

Rókamese

Nincs ma boldogabb hely a világon, mint az angliai Leicester. A futballszurkolók egy hete részegek, részben a sör, de leginkább a sosem volt csoda okán. Minden odds ellenében a bajnokságot a „Rókák” becenévre hallgató Leicester City Football Club nyerte.

Gasztro
Lokál
Riport

A kormány tovább szűkítené a közérdekű adatok nyilvánosságát

Riport

Lopásbiztosítás

Azon a héten, amikor a világ vezetői korrupcióellenes csúcstalálkozót tartanak Londonban, Budapesten a lopást megkönnyítő törvényjavaslatról szavaznak az országgyűlési képviselők. A javaslatot az adatvédelmi biztos és jogászok is alkotmányellenesnek tartják.

Tévétorrent