Beszterczey Judit

  • Beszterczey Judit

Beszterczey Judit cikkei

"Nem mentegetőzhetsz" - Jay extrém sportoló

  • Beszterczey Judit
Fegyencedzésnek hívják azt a mozgásformát, amelynél kizárólag saját testsúlyával erősít a sportoló. Az efféle edzések rendszerét bizonyos Paul "Coach" Wade fejlesztette ki a sitten, az egyszerű, mégis rendkívül hatásos módszer Magyarországon is egyre népszerűbb. Az egyik legismertebb itthoni képviselője, a 20 éves Jay pár éve még elhízott kamasz volt.

"Megtanít gondolkozni" – Varga Zoltán ebtenyésztő

  • Beszterczey Judit
A Bács-Kiskun megyei Tázláron élő tenyésztő szerint a manapság divatos fajták térnyerése miatt egyre kisebb a hazai kuvaszpopuláció, ugyanakkor a tengerentúlon, valamint a skandináv államokban imádják a fajt. Úgy látja, végre el kell oszlatni a kuvasszal kapcsolatos előítéletet és téveszméket.

"Ekhós szekérről osztogattam a primulákat"

  • Beszterczey Judit
Épp huszonöt éve határozta el, hogy itthon is meghonosítja a Valentin-napot. A ma is aktív kertészmérnök-virágkötő szerint a Bálint-nap nem amerikai konzumőrület, hanem az ókorból eredő ünnep.

Szerelmem, Rákosrendező

  • Beszterczey Judit
A hazánkban élő több ezer vasútbarát között csak elvétve akad olyan megszállott, aki saját vonalat épít a kiskertjébe. Nem hivatalos források szerint jelenleg hat háztáji kisvasút van Magyarországon, az egyik Gyulán. Felek Ferenc azonban nemcsak építőként, hanem a keskeny nyomtávú vasutak szakértőjeként is közismert, ráadásul jelentős síngyűjteménnyel büszkélkedhet.

„Futni mindenki tud”

  • Beszterczey Judit
Gyula lakói újabban egy jótékonysági félmaratoni futásra edzenek. A nemzetközivé vált rendezvény bevételét a sérült gyerekek gyógykezelésére fordítják a szervezők. Idén az ép és mozgáskorlátozott sportolók mellett vak versenyzők is megméretik magukat a fürdővárosban.

"Elkezdődött valami" - Adamik Anikó pálinkafőző mester

  • Beszterczey Judit
26 éves, de már komoly szakmai sikerek vannak mögötte. Jonatánpálinkája ezüst-, bodzapálinkája bronzérmet nyert három éve az egyik legrangosabb európai párlatversenyen, a bécsi Destillatán. Idén Klagenfurtban, a World Spirit Awardson birs- és szederpálinkája egyaránt aranyérmes, az általa vezetett Gyulai Pálinkamanufaktúra a harmadik legeredményesebb lett a világ főzdéi közül.

"Sajnálom az állatot" - Bogár Istvánné hentes

  • Beszterczey Judit
15 évesen került élete első és egyetlen munkahelyére, a Gyulai Húskombinátba Bogár Istvánné (Éva) hentes-mészáros. A zsadányi lányt húsz éve vitte először a munkásbusz a gyárba, ott ragadt. A nyolcvanas években még nem számított különlegességnek a női hentes.

"Nem maradtam le semmiről" - Kovácsné Borbély Annamária fogathajtó

  • Beszterczey Judit
A 31 éves versenyző tavaly május elseje óta veretlen az amatőrök között. Pedig szinte véletlenül és igen későn, többgyermekes anyukaként vált fogathajtóvá. Úgy véli, ennél magasabbra akkor juthat, ha támogatókat talál, mivel szerinte ebben a sportágban is leginkább a pénz határozza meg, hogy ki a legjobb. A gyulai kórház intenzív osztályán dolgozó nőt viszont nem engedi hosszú szárra a fizetése.

"Egy határozott réteg keresi" - Ráki Ferenc biotejtermelő

  • Beszterczey Judit
Közel 20 éve vásárolta meg a gyulavári Lenin Termelőszövetkezet tehenészetét, néhány szarvasmarhával és két napra elegendő takarmánnyal. A telep jelenleg 3 milliárd forintot ér, évente több mint 6 millió liter biotehéntejet állítanak elő itt. A 70-es éveit taposó, fővárosból vidékre települt nagyvállalkozó emellett még egy helyi kastélyt is felújíttatott.

Kövess minket: