Felföldi Sándor tűzoltó és Veress János némettanár

„Futni mindenki tud”

  • Beszterczey Judit
  • 2012. május 10.

Kis-Magyarország

Gyula lakói újabban egy jótékonysági félmaratoni futásra edzenek. A nemzetközivé vált rendezvény bevételét a sérült gyerekek gyógykezelésére fordítják a szervezők. Idén az ép és mozgáskorlátozott sportolók mellett vak versenyzők is megméretik magukat a fürdővárosban.

narancs.hu: A Dél-Alföldön már eseményszámba megy a „Fuss a sérült gyermekekért” Várfürdő félmaraton és váltófutás, amit idén negyedszerre rendeztek meg, május 11–12-én. Miért hoztátok létre a versenyt?
Veress János: Két indítékunk is van. Egyrészt Sanyi személyesen is érintett, mert az ő lánya is sérült. Másrészt mindketten futóbolondok vagyunk, évtizedek óta magunk is részt veszünk különböző országokban rendezett maratoni futásokon. Az egyik verseny után, némi török sör kortyolgatása közben vetettük fel, hogy segítsünk mi is a sérült gyermekeken, mégpedig úgy, hogy szervezünk egy jótékonysági versenyt. Arra gondoltunk: a futás mindenhol népszerű a világon, viszont a dél-alföldi régióban nincs ilyen verseny. Az eseménnyel annak is lehetőséget akartunk teremteni, hogy sérült embertársaink együtt mozogjanak az egészségesekkel, ezáltal sportolva segítsük egymást. Így jött az ötlet, hogy a verseny bevételét fordítsuk beteg gyerekek gyógyítására. A legelején nagyon nehéz volt összehozni a versenyt, de szerencsére sok gyulai látott benne fantáziát. Pénzt is adtak, és rengeteg önkéntes segítette, segíti a munkánkat.


Felföldi Sándor és Veress János


Felföldi Sándor és Veress János

Felföldi Sándor: Mivel a lányom is oxigénhiánnyal született, bizonyos fokú mozgás- és tanulási nehézségekkel küzd. Nyolc éve hoztuk létre, gyulai szülők, az Összefogás a Sérült Gyermekekért Közhasznú Egyesületet. A többi érintett szülővel együtt a futás bevételéből olyan gyógyászati segédeszközöket vásárolunk, melyek beszerzését a társadalombiztosítás nem támogatja. Mágneses kezelésre hordjuk például a segítségre szoruló gyerekeket: ez a terápia az agyvérzéses és az oxigénhiányban született gyermekek mozgásfejlesztését segíti elő. Emellett az elmúlt évben speciális kerekesszékeket szereztünk be Németországból és Ausztriából. A segédeszközöket nem ötletszerűen választjuk ki, hanem tanácsokat kérünk a Békés Megyei Szociális, Gyermekvédelmi, Rehabilitációs és Módszertani Központ tanáraitól.

VJ: Mivel a félmaratoni futást a sérült gyerekekért hoztuk létre, fontos, hogy ezek a fiatalok is megmutathassák magukat, ezért közös versenyeket, programokat is szervezünk. Mindig van arra lehetőség, hogy közösen tornázzanak, és fussanak egy kört a gyulai vár körül az épek és a segítségre szorulók. A vár előtt felállított színpadon lehetőséget adunk egészséges, sérült, amatőr és profi előadóknak, hogy szórakoztassák az ingyenes rendezvényünkre kilátogató közönséget. Idén vak és gyengénlátó sportolók is érkeznek.

narancs.hu: Miért éppen a futást választottátok a tömegrendezvény alapjának?
VJ: Futni mindenki tud, mindenhol lehet. A 7 kilométeres táv kisebb, míg a félmaraton nagyobb rákészüléssel, de teljesíthető. Idén már külföldről, Csíkszeredáról és a németországi Ditzingenből is érkezik közel negyven versenyző. Nem csak futók vehetnek részt a versenyen, görkorcsolyával és kerekesszékkel is teljesíthető a táv, sőt tavaly óta a nordic walkingosok (az ún. északi vagy sportos gyaloglás, bottal felszerelkezve – a szerk.) is színesítik a rendezvényt.

narancs.hu: Sejtettétek, hogy ennyire népszerű lesz a futóverseny?
FS: Csupán reméltük. Tavaly közel ötszázan neveztek a futásra. Nekünk, sportembereknek fontos, hogy évről évre egyre több embert bírjunk mozgásra. Óriási erőt adnak azok a sérült sportolók, akik teljesítik a távot. Még a célban is mosolyognak.

A sérült és fogyatékos sportolók segítésére szerveződött futómozgalomról, a Suhanj! Alapítványról Gusztos Péterrel beszélgettünk tavaly októberben. Az interjú itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk