Interjú

A mézet is paprikával – Mohai Tibor csiliszakértő

  • Beszterczey Judit
  • 2013. november 30.

Gasztro

Néhány évvel ezelőtt egy nagyáruházban vásárolta meg legelső palántáját, ma már harmincféle paprikát nevel otthonában, ami európai viszonylatban is komoly mennyiség.

Magyar Narancs: Honnan a szenvedély?

Mohai Tibor: Gyerekkorom óta imádok kertészkedni, az irodai munka után a szabadban érzem magam elememben. Korábban tökkel foglalkoztam, legalább 25 fajta termett a kertemben, még gesztenyeízű is, de a nagy találkozás a csili volt, hiszen mindig szerettem az erős, csípős ízeket. Egy hipermarketben vásároltam az első palántát, utána termelőktől és gyűjtőktől szereztem be magokat, később már magamnak szedtem és szaporítottam az állományt. Rabul ejtett a gazdag fajtaválaszték, hiszen jelenleg majd 3000 fajta stabilizált, azaz önállóan is elismert csilifajtát ismerünk. Ráadásul a paprika nagyon könnyen porzódik, így szerencsére a spontán keresztporzódásoknak se vége, se hossza. Szerintem nem is túl drága időtöltés, hiszen a legdrágább és legkülönlegesebb mag, például a Trinidad Moruga Scorpion vagy a Seven Pot magja is százhúsz forintba kerül, az olcsóbb fajtákat pedig cserélgetik a termesztők.

false

MN: Mi a különbség a csili és a paprika között?

MT: Tulajdonképpen semmi. A csili is paprika, és bármelyik paprikát csilinek nevezhetjük, ráadásul mindkettő Amerikából származik. A köztudatban az él, hogy csili kizárólag a meleg éghajlaton termett, rendkívül csípős paprika. Ehhez képest rendszertanilag a csili ugyanoda tartozik, mint a magyar hegyes, erős paprika. A csilit általában Mexikóval azonosítják, pedig India a legnagyobb csilitermesztő ország, de Thaiföld és Indonézia is jelentős, sőt Japánban és Bulgáriában is csodás fajták teremnek. A népszerű Dorset Naga a dél-angliai Dorset vidékről kapta a nevét, hiszen a csilirajongó britek kérésére nemesítették a növényt. Viszont magyar sajátosság a porított paprikaőrlemény, ilyen csak nálunk van.

MN: Miért lett ennyire népszerű Magyarországon is a csili?

MT: Mert szeretjük, ami amerikás, és kedveljük a csípős ízeket. Egyfajta gasztrodivat lett a csili, s ebben hatalmas szerepet játszanak a csapból is folyó gasztroműsorok is. Az is megfigyelhető, hogy férfias szenvedélyről van szó. Kivétel nélkül a férfiak kezdenek el csilit tartani, ami aztán az egész család hobbijává nemesedik. A férfiak szerintem virtuskodásból kezdenek ismerkedni a csilivel, ha kóstolásra kerül sor, a nők sokkal vállalkozóbbak.

MN: Igaz, hogy függőséget okoz a csípős kaja?

MT: Igen. A csípősséget a kapszaicin nevű alkaloid anyag okozza, ami a szájban levő hőérzékelő receptorokat ingerli, támadja. Érdekes tudni, hogy a kapszaicin nem oldódik vízben, ezért is felesleges vizet innunk az erős ízre. Bár a kapszaicin nem addiktív, a fogyasztása endorfint szabadít fel a szervezetben. A boldogsághormon felszabadulása pedig közvetetten függővé tesz. Egyre több embert ismerek, akik saját bevallásuk szerint már semmit nem tudnak csípős nélkül megenni. Rengeteget befolyásol az ízösszhatáson az is, hogy nyersen vagy feldolgozva, szósznak fogyasztjuk-e a csilit, ilyenkor különböző helyeken érezzük a szájban a csípősséget. És az sem mindegy, hogy édességhez vagy sós ételhez párosítjuk a csípőset.

MN: Manapság minden ételhez párosítják a csilit, a közismert csilis csokitól kezdve a csilis sütit is feltalálták már.

MT: A csili mindenhez illik, ízlés kérdése, hogy akarunk-e csípős árnyalatot adni egy ételnek. Érdekes a csilis tejkaramella íze, a csilis áfonyalekvár pikáns párja a vadhúsoknak. Én minden ételhez teszek csilit, rajongok a csípős mézért. Legutóbb csilis körtekompóttal álltam elő, és tervezem, hogy a csilis tokaji aszúval is megpróbálkozom. Eddig a mogyorókrém volt a legextrémebb, amivel találkoztam.

MN: Rövid idő alatt vált népszerűvé blogod, a Gyulaicsili.

MT: Úgy tűnik, bevált az eredeti elképzelésem. Olyan blogot akartam, ami népszerűsíti a növényt. Sikerült a hazai termesztőket és kistermelőket is megszólaltatnom, és van, akivel azóta szinte baráti a viszonyunk, én tesztelem a szószait. Persze olyan is akadt, aki nem kért a népszerűsítésből. Ismereteim szerint körülbelül tíz-tizenöt komolyabb csilis van az országban, ők rendszeresen megjelennek a piacokon, sokszor fel is dolgozzák az árut. De mivel egyelőre érdekvédelmi szervezet, nehéz pontos adatot mondani. Ebből Magyarországon megélni nem lehet, mindenki főállás mellett foglalkozik a növényekkel. Haladásnak tartom, hogy idén Solymáron és Nagymaroson is csilifesztivált rendeztek, amik szűkebb körben ugyan, de nagyon hangulatosra sikerültek.

MN: Mit tanácsolsz a kezdők számára?

MT: Kicsiben érdemes próbálkozni először, indulásnak elég 8-10 fajta. Ne a legkülönlegesebb fajtákkal kezdjünk, mert, mondjuk, a Habanerónak nagyon hosszú a tenyészideje. Ismerkedjünk inkább olyan, egyszerűbb paprikával, mint a Bulgarian Carrot, a Samba vagy a Madárszem. Magért célszerű a külföldi webáruházakhoz fordulniuk azoknak, akik komolyan gondolják. Amúgy a gyűjtők és a termesztők is szívesen adnak magot.

MN: A jó kajákon túl miért lett ennyire fontos dolog a csili az életedben?

MT: A csili csupán egy eszköz, amely a tudatos fogyasztói magatartás része. Számomra azt szimbolizálja, hogy kis odafigyeléssel és erőfeszítéssel mi magunk is elő tudjuk állítani a saját táplálékainkat. Korábban a csili egzotikus kuriózumnak számított, de az utóbbi években mi, magyarok sokkal ízletesebb és jobb minőségű paprikákkal rukkoltunk elő. Meggyőződésem, hogy klasszisokkal finomabb a magyar csili, hiszen mi például nem nyomjuk tele adalék anyagokkal, állományjavítóval és cukorral a szószokat, mártásokat.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Vezető és Megvezető

Ha valaki megnézi a korabeli filmhíradókat, azt látja, hogy Hitlerért rajongtak a németek. És nem csak a németek. A múlt század harmincas éveinek a gazdasági válságból éppen csak kilábaló Európájában (korántsem csak térségünkben) sokan szerettek volna egy erőt felmutatni képes vezetőt.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.

Hallják, hogy dübörgünk?

A megfelelően lezárt múlt nem szólhat vissza – ennyit gondolnak történelmünkről azok a politikai aktorok, akik országuk kacskaringós, rejtélyekben gazdag, ám forrásokban annál szegényebb előtörténetét ideológiai támaszként szeretnék használni ahhoz, hogy legitimálják jelenkori uralmi rendszerüket, amely leg­inkább valami korrupt autokrácia.

Próbaidő

Az eredetileg 2010-es kötet az első, amelyet a szerző halála óta kézbe vehettünk, immár egy lezárt, befejezett életmű felől olvasva. A mű megjelenésével a magyar nyelvű regénysorozat csaknem teljessé vált. Címe, története, egész miliője, bár az újrakezdés, újrakapcsolódás kérdéskörét járja körül.