Interjú

A mézet is paprikával – Mohai Tibor csiliszakértő

  • Beszterczey Judit
  • 2013. november 30.

Gasztro

Néhány évvel ezelőtt egy nagyáruházban vásárolta meg legelső palántáját, ma már harmincféle paprikát nevel otthonában, ami európai viszonylatban is komoly mennyiség.

Magyar Narancs: Honnan a szenvedély?

Mohai Tibor: Gyerekkorom óta imádok kertészkedni, az irodai munka után a szabadban érzem magam elememben. Korábban tökkel foglalkoztam, legalább 25 fajta termett a kertemben, még gesztenyeízű is, de a nagy találkozás a csili volt, hiszen mindig szerettem az erős, csípős ízeket. Egy hipermarketben vásároltam az első palántát, utána termelőktől és gyűjtőktől szereztem be magokat, később már magamnak szedtem és szaporítottam az állományt. Rabul ejtett a gazdag fajtaválaszték, hiszen jelenleg majd 3000 fajta stabilizált, azaz önállóan is elismert csilifajtát ismerünk. Ráadásul a paprika nagyon könnyen porzódik, így szerencsére a spontán keresztporzódásoknak se vége, se hossza. Szerintem nem is túl drága időtöltés, hiszen a legdrágább és legkülönlegesebb mag, például a Trinidad Moruga Scorpion vagy a Seven Pot magja is százhúsz forintba kerül, az olcsóbb fajtákat pedig cserélgetik a termesztők.

false

MN: Mi a különbség a csili és a paprika között?

MT: Tulajdonképpen semmi. A csili is paprika, és bármelyik paprikát csilinek nevezhetjük, ráadásul mindkettő Amerikából származik. A köztudatban az él, hogy csili kizárólag a meleg éghajlaton termett, rendkívül csípős paprika. Ehhez képest rendszertanilag a csili ugyanoda tartozik, mint a magyar hegyes, erős paprika. A csilit általában Mexikóval azonosítják, pedig India a legnagyobb csilitermesztő ország, de Thaiföld és Indonézia is jelentős, sőt Japánban és Bulgáriában is csodás fajták teremnek. A népszerű Dorset Naga a dél-angliai Dorset vidékről kapta a nevét, hiszen a csilirajongó britek kérésére nemesítették a növényt. Viszont magyar sajátosság a porított paprikaőrlemény, ilyen csak nálunk van.

MN: Miért lett ennyire népszerű Magyarországon is a csili?

MT: Mert szeretjük, ami amerikás, és kedveljük a csípős ízeket. Egyfajta gasztrodivat lett a csili, s ebben hatalmas szerepet játszanak a csapból is folyó gasztroműsorok is. Az is megfigyelhető, hogy férfias szenvedélyről van szó. Kivétel nélkül a férfiak kezdenek el csilit tartani, ami aztán az egész család hobbijává nemesedik. A férfiak szerintem virtuskodásból kezdenek ismerkedni a csilivel, ha kóstolásra kerül sor, a nők sokkal vállalkozóbbak.

MN: Igaz, hogy függőséget okoz a csípős kaja?

MT: Igen. A csípősséget a kapszaicin nevű alkaloid anyag okozza, ami a szájban levő hőérzékelő receptorokat ingerli, támadja. Érdekes tudni, hogy a kapszaicin nem oldódik vízben, ezért is felesleges vizet innunk az erős ízre. Bár a kapszaicin nem addiktív, a fogyasztása endorfint szabadít fel a szervezetben. A boldogsághormon felszabadulása pedig közvetetten függővé tesz. Egyre több embert ismerek, akik saját bevallásuk szerint már semmit nem tudnak csípős nélkül megenni. Rengeteget befolyásol az ízösszhatáson az is, hogy nyersen vagy feldolgozva, szósznak fogyasztjuk-e a csilit, ilyenkor különböző helyeken érezzük a szájban a csípősséget. És az sem mindegy, hogy édességhez vagy sós ételhez párosítjuk a csípőset.

MN: Manapság minden ételhez párosítják a csilit, a közismert csilis csokitól kezdve a csilis sütit is feltalálták már.

MT: A csili mindenhez illik, ízlés kérdése, hogy akarunk-e csípős árnyalatot adni egy ételnek. Érdekes a csilis tejkaramella íze, a csilis áfonyalekvár pikáns párja a vadhúsoknak. Én minden ételhez teszek csilit, rajongok a csípős mézért. Legutóbb csilis körtekompóttal álltam elő, és tervezem, hogy a csilis tokaji aszúval is megpróbálkozom. Eddig a mogyorókrém volt a legextrémebb, amivel találkoztam.

MN: Rövid idő alatt vált népszerűvé blogod, a Gyulaicsili.

MT: Úgy tűnik, bevált az eredeti elképzelésem. Olyan blogot akartam, ami népszerűsíti a növényt. Sikerült a hazai termesztőket és kistermelőket is megszólaltatnom, és van, akivel azóta szinte baráti a viszonyunk, én tesztelem a szószait. Persze olyan is akadt, aki nem kért a népszerűsítésből. Ismereteim szerint körülbelül tíz-tizenöt komolyabb csilis van az országban, ők rendszeresen megjelennek a piacokon, sokszor fel is dolgozzák az árut. De mivel egyelőre érdekvédelmi szervezet, nehéz pontos adatot mondani. Ebből Magyarországon megélni nem lehet, mindenki főállás mellett foglalkozik a növényekkel. Haladásnak tartom, hogy idén Solymáron és Nagymaroson is csilifesztivált rendeztek, amik szűkebb körben ugyan, de nagyon hangulatosra sikerültek.

MN: Mit tanácsolsz a kezdők számára?

MT: Kicsiben érdemes próbálkozni először, indulásnak elég 8-10 fajta. Ne a legkülönlegesebb fajtákkal kezdjünk, mert, mondjuk, a Habanerónak nagyon hosszú a tenyészideje. Ismerkedjünk inkább olyan, egyszerűbb paprikával, mint a Bulgarian Carrot, a Samba vagy a Madárszem. Magért célszerű a külföldi webáruházakhoz fordulniuk azoknak, akik komolyan gondolják. Amúgy a gyűjtők és a termesztők is szívesen adnak magot.

MN: A jó kajákon túl miért lett ennyire fontos dolog a csili az életedben?

MT: A csili csupán egy eszköz, amely a tudatos fogyasztói magatartás része. Számomra azt szimbolizálja, hogy kis odafigyeléssel és erőfeszítéssel mi magunk is elő tudjuk állítani a saját táplálékainkat. Korábban a csili egzotikus kuriózumnak számított, de az utóbbi években mi, magyarok sokkal ízletesebb és jobb minőségű paprikákkal rukkoltunk elő. Meggyőződésem, hogy klasszisokkal finomabb a magyar csili, hiszen mi például nem nyomjuk tele adalék anyagokkal, állományjavítóval és cukorral a szószokat, mártásokat.

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

A belülről bomlasztók

Fideszes alkalmazottak sopánkodnak, hogy ejnye, ejnye, nem vigyáz a Tisza Párt a szimpatizánsai adataira! A mostani adatszivárgási botrányt alaposan felhabosítva tálalja a kormánypárti közeg, a Tisza cáfol, hogy valóban kerültek ki valós adatok, de azokat más módon is beszerezhették fideszes körök.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le Forgács Péter figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.