Domány András

  • Domány András

Domány András cikkei

Az ősz tarka színei

  • Domány András

Lengyelországban októberben parlamenti választást tartanak. A kormányt valójában irányító Kaczyńskitól sokan szeretnének megszabadulni, de a sokfelé húzó ellenzék erőlködésének az lehet a vége, hogy újra ő győz. Mintha az összefogás előnyeiről vagy veszélyeiről szóló magyarországi vitákat látnánk újrajátszódni.

Utánam, srácok!

  • Domány András

Fehér lovon megjelent a megmentő, az egyetlen, aki le tudja győzni Kaczyńskit? Vagy csak egy lejárt szavatosságú, öreg motoros próbálkozik Varsóban, mert Brüsszelben már nincs rá szükség?

Duda a kanyarban

  • Domány András
Andrzej Duda: 44 százalék, Rafał Trzaskowski: 30 százalék. A különbség 2,6 millió szavazat. A lengyel jogállam szétverése a két hét múlva esedékes második forduló után valószínűleg zavartalanul folytatódhat.

Ki maradjon otthon?

  • Domány András
Lengyelországban a kimutatott fertőzöttek száma kedd reggel 2132 fő volt, 31-en haltak meg. A gyülekezést korlátozták. De az ország vezetői szerint semmi akadálya annak, hogy május 10-én – és ha második forduló szükséges, 24-én – megtartsák a köztársaságielnök-választást.

Korra, nemre, pártállásra

  • Domány András
Lengyelországban összeállt az ellenzéki nagykoalíció az európai parlamenti választás előtt. Tagjai közt tengernyi az ellentét, s együtt kormányozni aligha bírnának – de a feladat most nem is ez. Csak le akarják győzni a kormányzó Kaczyn´ski-pártot, hogy megerősödve futhassanak neki az őszi általános választásoknak. Akár együtt, akár külön.

Nem törtek át

  • Domány András
Nagyon magas részvétel erősítette meg az ellenzék fölényét; a 100 ezres városok egyikének sem lett kormánypárti polgármestere; a PiS egyedül a megyegyűlésekben vigasztalódhat. Lengyelország NER-esítése akadozik.

Lépcső a semmibe

  • Domány András
Elkészült technikai jelentésével a Lech Kaczyn´ski köztársasági elnök halálát okozó oroszországi légi tömegszerencsétlenséget vizsgáló kormányzati albizottság. Bizonyítékok továbbra sincsenek, csak feltételezések, s a háttérben körvonalazódó politikai megfontolások.

„Szétrágja a korrupció”

  • Domány András
Szokatlanul keményre sikeredett a magyar kormányzati fellépés az ostoba ukrán nyelvtörvénnyel szemben, s Kijev a legjobb úton jár afelé, hogy Varsóval is összevesszen. A Majdan utáni Ukrajna tényleg nem egy matyó hímzés – de senki nem járna jól azzal, ha keleti szomszédunk végképp összecsuklana.

Az elnöki pecsenye

  • Domány András
Miután Andrzej Duda államfő megvétózta egykori pártja két alkotmánysértő törvényét, amelyek gyakorlatilag felszámolnák a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét, nagy várakozás előzte meg az elnök e tárgyú új javaslatait. Ám e várakozás hiábavalónak bizonyult: valójában ő sem akar független igazságszolgáltatást.

Kövess minket: