A Pegasus Lengyelországban

„Minden törvényes volt”

  • Domány András
  • 2022. január 26.

Külpol

„Mi az a Pegasus”? – kérdezte december végén csodálkozva egy magas rangú lengyel kormánytisztviselő. „Természetes, hogy használjuk a bűnözők ellen – mondta alig pár nappal később egy még magasabb rangú kollégája –, de az hülyeség, hogy politikusokat hallgattunk volna le.” Hetek óta folyik a hárítás, ködösítés, de nem veszett el a remény arra, hogy minden kiderüljön.

Lengyelországban is alkalmazták a világszerte ismertté vált telefonos kémprogramot – közölte az év végén az AP hírügynökség a kanadai Citizen Lab szakértőire hivatkozva. A legismertebb áldozat Krzysztof Brejza szenátor, aki a 2019-es választásokon a legnagyobb ellenzéki párt, a 2007 és 2015 között kormányzó Polgári Platform (PO) kampányfőnöke volt. A torontói egyetem elemzői azt mondták, ilyennel ritkán találkoznak: Brejza telefonját 33-szor törték fel. A kormánypropagandistává züllesztett egykori közszolgálati televízióban szemérmetlenül (és manipuláltan) idéztek olyan SMS-eiből, amelyeket a „riporterek” csak a titkosszolgálattól kaphattak meg. Amint lezajlott a választás, az akció egyből véget ért.

A másik célpont a lengyel politikai élet különös alakja. Roman Giertych 2006–2007-ben a szélsőjobboldali Lengyel Családok Ligája elnökeként Jarosław Kaczyński kormányának rossz emlékű miniszterelnök-helyettese és oktatási minisztere volt, de a 2007-es bukás után váratlanul és máig megmagyarázatlanul Donald Tusk miniszterelnök és több más PO-politikus bizalmasa, számos ügyben ügyvédje lett. (Cikkünket róla lásd: Az otthonosság érzése, Magyar Narancs, 2021. február 25.) Állítja: fontos jogi eljárások adatait lophatták el tőle.

A harmadik megfigyelt személy Ewa Wrzosek ügyésznő volt, aki az Apple-től hivatalos értesítést kapott iPhone-ja „állami hatóság” általi feltöréséről. Ő 2020-ban került ellentétbe a főnökeivel, amikor nyomozást akart indítani, nem bűncselekmény-e a járvány kellős közepén elnökválasztást tartani. Döntését órákon belül visszavonták ugyan, de neki attól kezdve nem volt maradása. Úgy helyezték át kétnapos határidővel egy helyi ügyészségre a lakóhelyétől 350 kilométerre, hogy családi körülményeit nem vették tekintetbe, és magának kellett szállást keresnie. Ehhez tudni kell: Zbigniew Ziobro, a kormány kisebbik, radikális pártjának, a Szolidáris Lengyelországnak az elnöke igazságügyi miniszterként nemcsak felügyeli az ügyészi szervezetet, ami sok demokráciára jellemző, hanem ő maga a legfőbb ügyész, minden ügyész felettese – így Wrzoseké is –, aki minden ügybe közvetlenül beavatkozhat.

Csepegtetett beismerés

A beszerzést intéző Matic vállalat egyik volt dolgozója név nélkül azt mondta a Gazeta Wyborczának: alkalmazták a programot a nagyobbik kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) saját tévelygői ellen is. Ilyen volt állítólag Adam Hofman, a párt volt képviselője és szóvivője, akit egy benzinpénz-elszámolási csalás miatt kirúgtak, bár aztán visszakerült a főnökség kegyeibe. Ő az egyik alapítója annak az R4S tanácsadó cégnek, amelynek 2020. őszi budapesti irodamegnyitásán meglepetésre megjelent Orbán Viktor.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.