Földes Ádám

  • Földes Ádám

Földes Ádám cikkei

Titokzokni (Beépített konyhaszekrény)

  • Földes Ádám
A hírszerzés 1993 és 2005 között számos oknyomozó újságírót megfigyelt, titkosszolgálati források szerint egyesek telefonját le is hallgatták. Volt olyan, akinek a kidobott papírjait majd tíz éven keresztül gyűjtötték a háztartási szemétből, hogy információt szerezzenek a munkájáról. Más esetben egy fogadót tartottak megfigyelés alatt, mert azt feltételezték, hogy az újságíró ott találkozik a forrásával. A legmegdöbbentőbb a titkosszolgálati módszerek közül azonban az volt, hogy öt újságírót sikerült beszervezniük, akik rendszeresen jelentést adtak a hírszerzésnek kollégáik kutatásairól, szakmai terveiről, vagy éppen a fizetésükről.

Titokzokni (Terített betli)

  • Földes Ádám
Terített betli Talán a bejglivel indult el a végzetes spirál. A millenniumi tűzijátékra költött 765 millió forint felhasználásának pontos részleteiről anno annyi derült ki Stumpf István minisztertől, hogy "minden magyar állampolgárra összesen 76 forint 50 fillér plusz áfa [jutott], azaz ezeréves születésnapunkhoz mindenki egy tortaszelet árával járult hozzá".

Titokzokni (Hybris)

  • Földes Ádám
Hybris Húsz éve, hogy törvényt fogadtak el arról, hogyan kell jogszabályokat alkotni. Ez előírja, hogy a jogszabály megalkotása előtt elemezni kell - természetesen a tudomány eredményeire támaszkodva - a szabályozni kívánt társadalmi-gazdasági viszonyokat, a jogok és kötelességek érvényesülését, továbbá meg kell vizsgálni, mi a szabályozás várható hatása, s hogy egyáltalán végrehajtható-e. A már meglévő jogszabályoknál pedig azt írja elő, hogy "a jogalkotó és a jogalkalmazó szerveknek figyelemmel kell kísérniük a jogszabályok alkalmazásának hatását, fel kell tárniuk az érvényre juttatásukat gátló körülményeket, és a tapasztalatokat a jogalkotásban is hasznosítani kell".

Titokzokni (Reactio)

  • Földes Ádám
Reactio "...mindenekelőtt azon kérdés fordul elő, hogy valjon az országgyülési tudósitásoknak kiadását mintegy tulajdonává tévén az országgyülési testület, egy megbizandó személyre, vagy választmányra szoritani, vagy pedig azt mindenkinek, aki magát erre alkalmatosnak vélvén, e foglalatoságban eljárni kivánna, megengedni hasznosb, tanácsosb legyen e?" (Kossuth Lajos: Országgyűlési Tudósítások, V. kötet, 318. c)

Titokzokni (Időtlenség)

  • Földes Ádám
Időtlenség Mi marad egy államtitokból, ha lejár a szavatossági ideje? Szabad-e, lehet-e állampolgári szemnek illetni őt, ha az idő múlásával elveszti titok mivoltát? És a hatóságok vajon odafigyelnek-e arra, hogy raktáraikat kipucolják, s a megannyi romlott államtitkot közszemlére tegyék?

Titokzokni (Államkór)

  • Földes Ádám
Államkór "Hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 92. évében, anélkül, hogy eszméletét visszanyerte volna, az SZKP új főtitkára nekilátott napi teendőinek."

Kövess minket: