Hegedűs Dániel

  • Hegedűs Dániel

Hegedűs Dániel cikkei

Látszatválság valódi halottakkal

  • Hegedűs Dániel
Az október 14-én esedékes bajor tartományi választások csapdába ejtették a német belpolitikát és az Európai Unió menekültpolitikáját. Bár a június 28–29-én tartott brüsszeli Európai Tanács-csúcs, valamint a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között július 1-jén, vasárnap éjjel kötött kompromisszum ideig-óráig Angela Merkelt és a CSU elnökét, Horst Seeho­fert is megmentette a tekintélyvesztéstől, valódi megoldások sem uniós szinten, sem a német politikában nem születtek.

Kozmetikázni nem elég

  • Hegedűs Dániel
Gulyás Gergelynek, a parlament fideszes alelnökének igaza lehet, amikor a Heti Válasznak azt nyilatkozza: a Fidesznek (ahogy egyébként a demokratikus ellenzék pártjainak is) a saját háza táján kellene először rendet tennie, s pusztán egy Jobbik-ellenes politikai és médiakampánytól sem egyik, sem másik politikai erőnek nem lesz több szavazója.

Inkább meg se szólalt volna

  • Hegedűs Dániel
Orbán Viktor figyelemre méltó szónok. A magyar belpolitika diszkurzív keretei között értelmezhető, konfliktuskerülőnek és diplomatikusnak semmiképp nem nevezhető beszédei előtt rendre értetlenül és döbbenten álltak az Európai Unió és az Egyesült Államok politikusai.

Az önbeteljesítő jóslat

  • Hegedűs Dániel
"Egyértelmű, hogy az uniós tanácsi elnökség menedzselését képtelenség lesz elválasztani a belpolitikai színtéren zajló rendszerszerű átalakítástól. Az európai és a nemzetközi média figyelmét nem lehet elterelni a jogállamot aláásó kormányzati akciókról semmilyen kommunikációs manőverrel és imázsépítéssel az elnökségi periódus alatt sem. Amennyiben folytatódik a 'forradalmi' kormányzás, és kétharmados parlamenti többsége birtokában a jelenlegi hatalom historizáló új alkotmányt kényszerít az országra, akkor a magyar elnökség teljes kudarcba fulladhat, és az Európai Unió 'enfant terrible'-jévé válhatunk. Ennek nem szabad bekövetkeznie" - állt a Magyarországi Európa Társaság (MET) november 29-i, a soros magyar elnökség sikerét féltő nyilatkozatában.

Kövess minket: