Kovács Éva

 • Kovács Éva

Kovács Éva cikkei

Csak azért is, képek

 • Kovács Éva
1944 augusztusában a lengyel ellenállás tagjai az auschwitzi táborba csempésznek egy fényképezőgépet. A gép Alexhez, a zsidóként elhurcolt görög Sonderkommandóshoz kerül. Alexnek az V. krematóriumból készített felvételei közül négy maradt fenn (vagy csak négyet készített, nem tudni). A négy felvétel talán egy szekvencia, talán nem - a negatívok eltűntek, így a sorrend utólag nem rekonstruálható. Kovács Éva

Hogyan lopjunk disznót?

 • Kovács Éva
Azt mondja a polgármester (a továbbiakban hangulatfestési okokból: pógi), hogy márpedig ő rendkívüli segélyt nem ad senkinek, mert nem hajlandó mínuszba taszítani az önkormányzatot. Oldják meg a cigányok, ahogy akarják, az életüket. Ha sírnak a kicsi gyerekek, amikor reggel óvodába viszi őket a menetrend szerinti járat, kísérje el őket az anyjuk, hogy ne sírjanak annyira. Ugyan vissza nincs busz, így aztán az anyáknak reggelente hóban-sárban is 4 kilométert kell hazagyalogolniuk a szomszéd faluból, ahol az óvoda van; és ezt még délután is megismétlik, mikor a gyerekekért kell menni, mert akkor meg oda nincs busz. A bicikli nem játszik, mert azt meg a buszon nem lehet szállítani. Osszák be magukat és rotáljanak, javasolja magabiztosan a pógi.

Törökvész

 • Kovács Éva
Ramadán van. Hogy van ramadán, azt nem a Karikás Frigyes úti általános iskola osztályfőnöki vagy a Komarov gimnázium világnézeti óráján hallottam, és nem is a Marx Károly Közgazdasági Egyetem filozófiaszemináriumán. Első személyes élményem róla a kilencvenes évek derekáról való, amikor már gyakran jártam kocsival Bécs és Budapest között, és átkozódtam, mert órákat kellett várni az útlevélkezelésre a határon. Ramadán: német és osztrák rendszámú kocsikban ülő családok, akik akadályozzák a nyugodt határátkelést. Mikor "bejön" a ramadán, ők kimennek, mikor "kimegy", ők bejönnek (hova is? hát Európába), s ezt épp a mi - az egész dologban teljességgel ártatlan - hegyeshalmi határátkelőnkön teszik. Kovács Éva

Kovács Éva: Trianonoz(z)unk?

 • Kovács Éva
Ungváry Krisztián keményen bí-rálta e lap hasábjain Koltay Gábor Trianon című filmjét (A kisajátított Trianon, Magyar Narancs, január 17.). Kritikájának élét a világért sem kívánom csorbítani, két apró megjegyzése azonban - melyek közül a második Ungváry fő mondandója szempontjából valószínűleg lényegtelen, amolyan oldalvágás lehetett csupán - gondolkodóba ejtett. Ungváry Krisztián - ha jól olvastam írását - úgy tartja, hogy 1. a nemzet mentális higiéniájához elenged-hetetlen egy korrekt Trianon-film; 2. a "baloldalnak" nincs szövege Trianonról.

Egyházbotrány Ausztriában: Csók és slicc

 • Kovács Éva
Kurt Krenn, az osztrák katolikus közösséget közel két évtizede megosztó, ultramontán nézeteket valló, eddig a pápa kegyeit is élvezõ Sankt Pölten-i püspök csillaga leáldozni látszik. Õt is a legfrissebb szexaffér vihara sodorhatja el. Vajon e vihar után nem lesz-e még nagyobb a sötétség az osztrák katolikus egyházban?

Vissza az emlékezetbe

 • Kovács Éva
2002 óta élénk, sőt olykor heves vita folyik Németországban arról, hogy miképp lehetne megemlékezni a modern kori exodusokról, vagyis azokról az elűzetésekről, kitelepítésekről és lakosságcserékről, melyek 1914 és 1950 között a kontinens szinte minden országát többé-kevésbé érintették.

Apázzák Schwarzeneggert: Messze esett

 • Kovács Éva
Tájszólása: stájer címmel hosszú cikket jelentetett meg Arnold Schwarzenegger apjáról a múlt heti profil folyóirat. Nem, most nem a Terminátor osztrák akcentusán gúnyolódnak vájt fülű ausztroamerikaiak, hanem Gustav Schwarzenegger katona-könyvéből szemezgetnek annak kapcsán, hogy Bob Mulholland kaliforniai demokrata párti szóvivő mószerolná egy kis édesapázással a politikusi babérokra törő filmsztárt. Tiszta Magyarország! - dörzsölhetnénk a markunkat elégedetten.

Új kormány Ausztriában: Napóleon második császársága

 • Kovács Éva
Majd´ száz nappal a 2002. november 24-i előrehozott választások után, melyen a szavazók megvonták a bizalmat a korábbi, fekete-kék (néppárti-szabadságpárti) koalíciótól (Magyar Narancs, 2002. nov. 28.), Ausztriának ismét van rendes kormánya. Fekete-kék. E fejleményt nemcsak a közvélemény fogadta némi értetlenséggel, mondván, minek kellett akkor egy rakás pénzt elkölteni a választásokra, hanem a politikai elemzők is. S bár az így keletkezett parlamenti többség mindössze öt fő, azaz az osztrák parlamentben vélhetően nagyobb látogatottsági mutatókra számíthatunk, mint a Kossuth téren, az új kormánynak mégis hosszabb életet jósolnak, mint elődjének.

Parlamenti választások Ausztriában: Fekete vasárnap

 • Kovács Éva
Az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szeptemberi kormányziláló akciója miatt a múlt vasárnapra kiírt előrehozott parlamenti választásokon az Osztrák Néppárt (ÖVP) harminchat év után, 42,3 százalékkal újra megszerezte az első helyet. Az ÖVP az 1999-es választásokhoz képest 15,4 százalékkal kapott többet. A szociáldemokraták (SPÖ) - noha 4 százalékot erősödtek - a második helyre szorultak (36,9 százalék) és hiába futottak egyéni csúcsot a Zöldek, 9 százalékuk kevésnek bizonyult a vörös-zöld koalíció megalakításához.

Ausztria: Haider a szlovén kisebbség ellen: Új irányzatok a táblafestészetben

 • Kovács Éva
Jörg Haider mostanában Ausztria szomszédait kóstolgatja. Miközben Schüssel kancellár már-már megegyezett Zeman cseh kormányfővel a temelíni atomerőmű vitájában, Haider aláírásgyűjtést kezdeményezett Csehország EU-tagsága ellen, amennyiben a csehek nem állítják le az építést (Zeman a múlt héten idiótáknak nevezte az aláírók eddig mintegy egymilliós tömegét). De Haider nem csak északi viszonylatban viszi előbbre a közép-európai kis népek nagy barátságát.

Kövess minket: