Kovács Péter

  • Kovács Péter

Kovács Péter cikkei

„Fejlődést, virágzást indított el”

  • Kovács Péter
300 éve, 1717. május 13-án született Mária Terézia. A honi történelmi köztudatban az egyik leg­inkább tisztelt Habsburg-uralkodó történelmi szerepéről, egyéniségéről és a magyarokhoz fűződő viszonyáról beszélgettünk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában dolgozó szakelemmel.

„Nekik is megvolt az önálló nemzeti mozgásuk”

  • Kovács Péter
Kevéssé rögzült a honi történeti emlékezetben, hogy 1848–49-ben a magyarországi etnikai csoportok között polgárháború is volt. Az események mozgatórugóiról beszélgettünk a Magyar Történelmi Társulat elnökével.

Kötél nélkül

  • Kovács Péter
Bár az esetek túlnyomó többségét eltitkolják, és megbízható statisztikák sincsenek, a feketegazdaság bővülésével nő a feketemunka során elszenvedett balesetek száma is. Az áldozatok vagy hozzátartozóik ilyenkor kilátástalan jogi helyzetbe kerülnek.

A hosszú siker titka – Portré Pásztor Béláról

  • Kovács Péter
Talán Európa-szerte egyedülálló módon, közel fél évszázada vezeti az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kistérségi központját, Veresegyházat Pásztor Béla polgármester. Már a Kádár-korszakban is azt vallotta, hogy a közjó érdekében időnként át kell lépni az életidegen szabályokat. Poros kis faluból tette közel fél évszázad alatt az ország egyik legdinamikusabban fejlődő kistérségi központjává Veresegyházat a város ma is hivatalban lévő polgármestere, Pásztor Béla. A Kádár-korban induló településvezető pályafutása azonban korántsem nélkülözi az ellentmondásokat.

"Ha elkerült a golyó..."

  • Kovács Péter
A kortárs indián irodalom meghatározó alakjának tartják, válogatott verseinek magyar kiadása tavaly decemberben jelent meg. Nagy Kis-Madárral, vagyis Chibenashival az amerikai nagykövetség által szervezett magyarországi körútja során beszélgettünk.

Lerendezett sorok

  • Kovács Péter
A jelek szerint pozíciójában megerősödve került ki a Magyar Orvosi Kamara vezetősége az országos felügyelőbizottsággal folytatott belső vitájából. Az indulatok azonban nem csitulnak a megosztott és külföldi munkavállalásban gondolkodó orvostársadalomban.

Kövess minket: