László Csaba

 • László Csaba

László Csaba cikkei

László Csaba: A baj láthatóan elég nagy

 • László Csaba

A legfrissebb uniós előrejelzések szerint jövőre 76 százalék lesz Magyarország GDP-arányos államadóssága, a költségvetési hiány durván 3,5 százalék lesz, a kamatkiadás pedig a GDP 3 százaléka körüli. Ez több mint 2000 milliárd forint. 

Így van a rendszer kitalálva – II. rész  

 • László Csaba

Az írás előző, múlt heti számunkban megjelent része azt vizsgálta kimerítően, milyen strukturális, intézményi feltételek és körülmények vezettek a Fidesz kétharmados győzelméhez. A második, záró rész azt firtatja, milyen sürgős feladatok várnak a kormányra, és merre indulhat el az ellenzék – a szerk.

László Csaba: Az ellenzéki vereség okairól

 • László Csaba
„1963-ban is volt országgyűlési választás Magyarországon. Nem hinném, hogy akkoriban bárki azon töprengett volna, hogy miért is nyert ilyen arányban Kádár János. Mindenki tudta, hogy a rendszer így van kitalálva.”

A várható örökség

 • László Csaba
A kormány költségvetési gazdálkodása sem nem kiegyensúlyozott, sem nem átlátható, és ha hasonló ütemben folytatódik a választási költekezés, akkor nemsokára fenntartható sem lesz. László Csaba volt pénzügyminiszter írása.

Vissza a startvonalra

 • László Csaba

Gyerekkorunkban mindannyian játszottuk a Ki nevet a végén? című játékot. A vicces együttlét drámai fordulata, amikor pár lépéssel a célba érés előtt egyszer csak kiütnek minket, és irány vissza a startvonalra. Ilyenkor a kicsiknél bizony gyakran eltörik a mécses. Sírásba fullad a vidám családi szórakozás.

A járvány gazdasági hatásairól

 • László Csaba
„A valóság még a legrosszabb elképzeléseket is képes volt felülmúlni” – kommentálta az augusztus 14-én reggel megjelent 2. negyed­éves GDP-adatot Virovácz Péter, az ING Bank elemzője a portfolio.hu-nak.

Lerántjuk a leplet a második Soros-tervről!

 • László Csaba
Úgy egy éve lehetett. Épp kosárlabdaedzésre készültünk, amikor néhány csapattag arról kezdett beszélgetni, milyen szép is az, hogy ilyen jó kis kamatot fizet a magyar költségvetés a szuperállampapírra, a MÁP Pluszra.

Mire lehet elég az ellenzéki önkormányzatok pénze?

 • László Csaba
Az ellenzék számára komoly részsikereket hozó önkormányzati választás után az eddiginél élesebben vetődött föl egy sok évtizedes megoldatlan probléma: hogyan finanszírozzák a települések közfeladataik nívós ellátását? László Csaba volt pénzügyminiszter elemzése.

Keynes reloaded?

 • László Csaba
A XX. század egyik legnagyobb közgazdasági gondolkodójától származik a mondás, miszerint "az adóelkerülés az egyetlen olyan intellektuális tevékenység, amelynek megfogható haszna van". Manapság mégsem ezért emlegetik egyre gyakrabban Keynes nevét a jelenlegi válság kezeléséről folyó vitákban, amikor az adókról van szó.

Tizenhat éven felülieknek - A 2009-es költségvetés és az ellenzéki kormányzás

 • László Csaba
Egy ország figyeli izgatottan, hogy vajon működőképes kisebbségi kormányzás, előre hozott választások, netán ellenzéki kormányzás tanúi leszünk-e a következő pár hónapban. Annyi bizonyos, hogy a költségvetés benyújtása, elfogadása és végrehajtása bizonyosan a kisebbségi kormányzás nagy erőpróbája lenne (hogy az első erőpróbája vagy sem, vagy hogy egyáltalán eljutunk-e odáig, meglátjuk). Érdemes áttekinteni, hogy e tekintetben milyen játékteret nyit a költségvetési folyamat törvényi szabályozása a maradék egy szem kormánypártnak, a volt kormánypártnak és a három ellenzéki pártnak - hisz e lehetőségek szabhatják meg, hogy mi történik a következő pár hónapban Magyarországgal.

Kövess minket: