Sándor Judit

  • Sándor Judit

Sándor Judit cikkei

Testbeszéd

  • Sándor Judit

Mozinéző talán soha nem látott még annyi menstruációs vért filmvásznon, mint Alex Thompson tavalyi Bridget naplója című filmjében. 

Sándor Judit: Testbeszéd

  • Sándor Judit
Van egy kis membrán a női test intim területén, amely évezredek óta lázban tartja az emberi képzeletet. Talán a birtoklási vágy táplálja máig azt a sok tévhitet, ami e hártyához fűződik mind a mai napig. E tévhitek korántsem veszélytelenek: nemcsak kínos tudományos fiaskók, hanem súlyos emberi tragédiák forrásai lehetnek. A szűzhártya épsége, léte vagy nemléte mind a mai napig nők millióinak a sorsát határozhatja meg, Nem a középkorba tekintünk most vissza, hanem a jelenről fogok beszélni.

Sándor Judit:Testbeszéd

  • Sándor Judit
Sosem szerettem azokat az extrém filozófiai példázatokat, amelyek – az utilitarista erkölcs szemléltetéseképpen – az emberi életek számszerű összemérésén alapulnak. Talán a legismertebb ezek közül az elszabadult vasúti kocsi története.

Sándor Judit: Testbeszéd

  • Sándor Judit
Ki nem játszik el néha a gondolattal, hogy mi lenne, ha fiatalabb, gazdagabb, sporto­sabb, szebb lenne – és a tetejébe egyedülálló? Vagy ha többféle személy bőrébe bújhatna egyszerre? Ha váltogathatná a személyiségeit? Amíg a személyiségcsere csak játék vagy a művészi képzelet csapongása, addig senkire nem jelent veszélyt, és nem utal semmiféle súlyos személyiségtorzulásra. Ám a személyiség tartós megtöbbszörözése, az így megalkotott identitások részletes kimunkálása és működtetése már egy nehezen kezelhető pszichés betegség tünete is lehet.

Kényes adomány

  • Sándor Judit
A mesterséges reprodukcióról szóló társadalomtudományi szakirodalom többnyire a nő szerepére és lehetőségeire fókuszál – azaz, ha a meddőségről és annak kezeléséről esik szó, a petesejtdonorok, a szülő nők, bér­anyák, dajkaterhesek állnak a figyelem középpontjában.

Sándor Judit: Testbeszéd

  • Sándor Judit
Az őssejtek olyan sejtek, amelyek korlátlan osztódóképességgel rendelkeznek, és ezáltal képesek más sejtek létrehozására: azaz ön­meg­újulásra, sejtpótlásra vagy regenerációra is. A bennük rejlő fejlődési potenciál, vagyis differenciálódási képességük alapján különböztetjük meg őket, és beszélünk toti-, pluri-, multi- és unipotens őssejtekről.

Sándor Judit: Testbeszéd

  • Sándor Judit
Az „üvegplafon” mára közhasználatú, bevett fogalommá vált – a nők vezető pozícióba jutását gátló, áttörhetetlen akadályokat szoktuk vele leírni, amelyeket mégis sokan rendjén valónak és természetesnek fogadnak el.

Kövess minket: