Sipos Balázs

  • Sipos Balázs

Sipos Balázs cikkei

Az ösztönök mikroszintjén

  • Sipos Balázs
József Attila elméleti írásai összegyűjtve 1958-ban jelentek meg először, a Szabolcsi Miklós-féle négykötetes életműkiadásban.

Törékeny, termelékeny, paranoid

  • Sipos Balázs
„Olyan vállalkozásba fogok, amelynek nem volt soha elődje, s utánzója se lesz. Egy embert mutatok be a maga természetes valóságában; s ez az ember én magam leszek. Csupáncsak én. Érzem szívem és ismerem az embereket. Nem vagyok olyan, mint bárki azok közül, akikkel találkoztam: merem hinni, hogy másként vagyok alkotva, mint a létezők közül akárki.” Ezzel a kikezdhetetlen érveléssel indítja Rousseau a Vallomásokat. Rousseau memoárja fabatkát sem érne, ha kiderülne, hogy Jean-Jacques csupáncsak szimulákrum.

Értékterápia

  • Sipos Balázs
"A magyar politikai filozófiát nem az örökkévalóságnak írják" - Bibó István 106 éve, 1911. augusztus 7-én született Budapesten. Összegyűjtött írásainak – bő ezeroldalas – első kötete idén jelent meg.

Az önuralom személytelen nyelvén

  • Sipos Balázs
Csáth Géza naplói és visszaemlékezései cenzúrázatlan összkiadásának második kötetében ilyen lenyűgöző mondatokat olvashatunk: „Arra az érzésre vártam, hogy mint régen, újra abszolút úrnak, péniszem szuverén parancsolójának érezzem magam, és teljesen meg legyek elégedve a sikerrel.”

Rítusok és mondák

  • Sipos Balázs
Egy hordóhasú, gurgulázva röhögcsélő férfi és egy hallgatag, szikár öregember egy falu főutcáján végigvonulva lelkesen végigmutogatja, ők és társaik hol, mikor, kit és hogyan gyilkoltak le.

A vallomásgép elárulja alkotóját

  • Sipos Balázs
A hegyi füzet egy helyen hosszasan beszéltet egy zseniális hajléktalant, T. J.-t, akit „általában csak úgy nevezünk: őrült”. (Az idézés egyébként nem jellemző az elmélkedésekből, emlékekből, álmokból összetevődő szövegre.)

Kövess minket: