Sz. Bíró Zoltán

  • Sz. Bíró Zoltán

Sz. Bíró Zoltán cikkei

A nagy visszatérés

Békés tiltakozásnak indult, de utcai tombolás, halálos áldozatokat követelő megtorlás és politikai leszámolás lett belőle. Magasan kiképzett orosz csapatok vonultak be az országba. Hogyan és miért alakult ez így Kazahsztánban, s kinek az érdekeit szolgálja?

Oklevél a bástyafalra

Az idei Nobel-békedíj a demokráciáért folytatott megalkuvás nélküli küzdelemért, a szólás, a vélemény és a tájékoztatás szabadságának védelméért járt, s azt találta meg, akit illet. Oroszország demokratikus nyilvánosságának egyik utolsó tartópillérét, a Novaja Gazetát. A döntnökök bátorságánál csak a kitüntetetteké nagyobb.

Az utolsó szegek

Az orosz főügyészség november 11-én a legfelsőbb bírósághoz benyújtott keresetében kezdeményezte az egyik legtekintélyesebb oroszországi civil szervezet, a Nemzetközi Memorial felszámolását.

Forradalmak gyermekei

Október 4-én parlamenti választást tartottak a kis közép-ázsiai köztársaságban, Kirgizisztánban. Az eredmények – többszöri – kihirdetése után azonban kiderült, súlyos gondok adódtak a választás tisztaságával kapcsolatban.

Illéri, illéri

Bő hónapja dúl a harc a Kaukázusban az azeri hadsereg és a karabahi erők, illetve az őket támogató örmény hadsereg között. Az azeri csapatok előretörése arról árulkodik, hogy Törökország ambíciói és képességei is aggasztóan megnövekedtek. Ankarával szemben Moszkva is eszköztelennek tűnik.

A masztodon bőréért

Nem mozdul a belorusz patthelyzet a holtpontról. A tüntetők változatlan intenzitással követelik Lukasenko távozását, ő inkább pozíciói megerősítésével próbálkozik. Ezért kereste fel szeptember 14-én Szocsiban kollégáját, Vlagyimir Putyint is.

Veretni bolondulásig

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök tavaly márciusi lemondásakor Alekszandr Lukasenko lépett elő a Szovjetunió utódállamait alkotó térség rangidős elnökévé – ő még Putyinnál is korábban lett államfő. Most, 26 elpocsékolt év után csak a nyílt erőszak révén tarthatja meg a hatalmát.

Kövess minket: