Mi történik Kazahsztánban?

A nagy visszatérés

Külpol

Békés tiltakozásnak indult, de utcai tombolás, halálos áldozatokat követelő megtorlás és politikai leszámolás lett belőle. Magasan kiképzett orosz csapatok vonultak be az országba. Hogyan és miért alakult ez így, s kinek az érdekeit szolgálja?

A Kazahsztán nyugati részén fekvő Zsanaozenből január 2-án kiindult tüntetéssorozat eredetileg csupán az autókban használt gáz hatósági árának duplájára emeléséről szólt. Az ország egyik legszegényebb térségében – a szénhidrogén-kitermelés központjában – az autósok túlnyomó többsége már jó ideje gázzal hajtja kocsiját.

De nem ez volt itt az első látványos tiltakozás: 2011-ben az olajmunkások hónapokon át sztrájkoltak és tüntettek, míg a hatóságok a tiltakozók közé nem lövettek. Zsanaozen volt az a hely is, ahol a késői Szovjetunió talán első súlyos etnikai összetűzésére sor került. Az akkor még Novij Uzeny nevet viselő városban kazah fiatalok csaptak össze a sztálini időkben odadeportált észak-kaukázusiakkal, főként csecsenekkel.

Egy idő után a szociális követelések politikai jelszavakkal egészültek ki, és a tüntetők már Nurszultan Nazarbajev távozását követelték. Ő ugyan 2019 tavaszán lemondott államfői posztjáról, de megtartotta a kazah Nemzetbiztonsági Tanács elnökének tisztét, és továbbra is az Alkotmányos Tanács – a kazah alkotmánybíróság – tagja maradt. S mert az ember nem lehet elég óvatos, ő maradt a hatalompárt, a Nur Otan elnöke is. De még ez sem tűnt számára elég biztosítéknak, ezért már néhány évvel lemondása előtt létrehoztak egy felettébb egzotikus intézményt. Ő lett a „Nép feje”, az „Elbaszi”, amely teljes körű érinthetetlenséget biztosított számára. Elnöki utódjává Kaszim-Zsomárt Tokajevet, a korábban diplomataként szolgáló, klánjabeli politikust tett meg, aki elfogadta a „kettős hatalomban” neki felkínált szerepet. Olyannyira, hogy szinte nem volt nyilatkozata, amelyben ne utalt volna Nazarbajevre, a vele megejtett előzetes egyeztetésekre – mindenki előtt világos volt, hogy formálisan ugyan Tokajev az elnök, de a végső szót továbbra is Nazarbajev mondja ki. Akivel nemcsak ez a kamutávozás volt a probléma, de a szabadjára engedett korrupció is, amely hihetetlen vagyonhoz juttatta a hozzá közel állókat, leginkább népes rokonságát. A kazah társadalom pedig lassan kezdte megelégelni a klán nepotizmusát, és azt, hogy a nyersanyagokban rendkívül gazdag országban óriási vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek jöttek létre, s egyre többen éltek nyomorúságos, emberhez méltatlan körülmények között. Ezért abban sem volt semmi váratlan, hogy a tiltakozók nem csak szociális követelésekkel álltak elő, de azzal is, hogy az országot a Szovjetunió széthullásának pillanatától irányító Nazarbajev és kliensei végre távozzanak a politikából.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk