Szabó Zoltán

  • Szabó Zoltán

Szabó Zoltán cikkei

Lopott órák

  • R. Andróczy Orsolya
  • Szabó Zoltán
"Pár év múlva majd számítógépen intéznek mindent" - sóhajtott fel annak idején a túlhajszolt tanulmányi előadó, amikor az indexleadás utolsó napján fáradtan végigtekintett az ajtaja előtt toporgó tömegen. Azóta szinte minden egyetemen kiépült az elektronikus adminisztráció, a hallgatók azonban még ma is kénytelenek fél napokat áldozni a szemeszterükből, hogy elfogadtassák máshol szerzett tudásukat. Pedig az internetes rendszerek segítségével a diákok otthonról vagy egy bangkoki internetkávézóból is elintézhetnék függő ügyeiket. Ezt amúgy több hazai és nemzetközi határozat is előírja.

Hogyan barátkozik a magyar? Remeteélet

  • Szabó Zoltán
Egy ember átlagosan négyszáz barátságot köt életében, egy időben harminchárom emberrel van közelebbi viszonya, és közülük hatot hív a barátjának - állítja a nemrégiben elkészült, az egész világra kiterjedő felmérés, amely a társadalmi tőkét vizsgálja. Magyarország lakói e tekintetben sincsenek jól eleresztve - a barátságok száma a rendszerváltás óta folyamatosan csökken.

1 tanár: Rá a sínre (Bárdos András)

  • Szabó Zoltán
Pedellus: Ön a MÚOSZ-ban és a Magyar Rádió sportosztályán tanulta az újságírást, most viszont egyetemi oktatóként próbálja átadni a televíziózásról szerzett tapasztalatait.

Párhuzamos magyar egyetemek Révkomáromban: Két dudás

  • Szabó Zoltán
A komáromi református közösség központját alig egysaroknyira találjuk a város főterétől, a Jókai utcában. A tekintélyes barokk templommal szemben lévő telken áll az a kis sárga ház, melynek falai közt a Kálvin János Teológiai Akadémia működik, a virágoskert túlsó végében pedig óratornyos, öreg kollégium emelkedik, ahol egykor Jókai diákoskodott. Akkoriban a komáromi kollégiumot Sárospatakkal és Debrecennel egyenrangú iskolának tartották, de mára a megfogyatkozott reformátusok örülhetnek, ha legalább a lelkészképzést fenn tudják tartani - bár a Selye nélkül talán ez is túlzott vágy.

Beavatási rítusok a középiskolákban: Bokafogó

  • Szabó Zoltán
"Aztán visszavitték a negyedév egyik hálójába, bevetett egy csomó ágyat, énekelt és táncolt egy ruhásszekrény tetején, filmszínészeket utánzott, kifényesített egy sereg bakancsot, egy csempét tisztára nyalt, kéjelgett egy párnával, vizelettel itatták, de mindez egy lázas örvény volt, és egyszerre újra a saját körletében találta magát. A hálóban csend volt. A fiúk egymásra néztek, és bár összeverték, leköpték, bemázolták, levizelték őket, az arc-kifejezésük komoly volt és szertartásos."

Olcsó utazások: Az ábrándok időszaka

  • Szabó Zoltán
Pár éve még olcsó és könnyű eljárásnak számított a hamis vonatjegy beszerzése erre szakosodott dílertől. Sokáig szinte bárki hozzájuthatott ilyen jegyekhez, elég volt körbekérdeznie egyetemista ismerőseit, 2001 végén azonban több hamisítóbandát lefülelt a rendőrség, és ezzel párhuzamosan a jegyeket új biztonsági elemekkel, például nehezebben fénymásolható vízjellel látták el, így az ilyen visszaélések száma jelentősen megcsappant.

A pesti bölcsészkar volt épületének sorsa: Teológusok az üvegliftben

  • Szabó Zoltán
A Sapientia felújítása során lezárták a forgalom elől az épülettömb két szárnya között meghúzódó Piarista közt, ezért a Lánchíd felől most csak bonyolult kerülő utakon lehet felhajtani Buda felé az Erzsébet hídra. A főiskola vezetése többször jelezte, hogy elképzeléseik szerint az átalakítási munkálatok befejezése után sem nyitnák meg az átjárót a gépkocsiforgalom előtt, csak a gyalogos közlekedést engedélyeznék. Véleményük szerint ugyanis a rövid utcácska nem közterület, hanem a főiskola tulajdona.

Kövess minket: