Szerbhorváth György

  • Szerbhorváth György

Szerbhorváth György cikkei

Öt választás Szerbiában

  • Szerbhorváth György
Mivel minden megfigyelő kap pénzt, a hivatalosan is 25 százalékos munkanélküliséggel küszködő Szerbiában ez lett a legnagyobb iparág – legalábbis egy napra –, és sokak számára az egyedüli megélhetési forrás.

Mráz, Orbán értelmező kisszótára

  • Szerbhorváth György
Miután Schmitt Pál személyében a Nemzeti Együttműködés Rendszere megtalálta a helyesírást megreformáló ikonját, (talán) önkéntes jelentkezőt láthatunk Mráz Ágostonban, aki Orbán magyar hangjaként új értelmet ad a fogalmaknak.

Jóslattal buzdít a Helyi Téma

  • Szerbhorváth György
A Fidesz közeli Helyi Téma készítői kimerülhettek a sikerpropagandában, úgyhogy a nyirkai jóslatot szedték elő. Semmi kétség, fentről érkezett az üzenet: idéntől új, jobb kor jő.

Slobodan Milosevic letartóztatása:Ki lészen bírája?

  • Szerbhorváth György
a kilátástalan küzdelmet, és engedett a letartóztatására nagy erőkkel kivonuló rendőröknek. Elfogását és kiadatását a hágai nemzetközi törvényszéknek az amerikai kongresszus egy nagyobb, Jugoszláviának szánt segély folyósításának feltételéül szabta.

Hoki a Székelyföldön: Hazafias játékok

  • Szerbhorváth György
Aromán hoki csak C kategóriás, lassacskán mégis egyre több pénz szivárog beléje. Emiatt aztán le is késünk a döntő első meccséről, a tévés közvetítés miatt ugyanis a beharangozott öt óra helyett már délben elkezdték a Csíkszereda-Steaua meccset. Így aztán a harmadik helyért folyó meccsel kárpótoljuk magunkat Gyergyószentmiklóson, amit a helyi Progym Apicom vívott a bukaresti Sportul Stundentesckel. A szórólap sajátossága egyébiránt az, hogy a helyi csapat sérült játékosainak nevét is közölte, mégpedig "Betegek" címszó alatt.

A lakodalmas rock őstörténete: Az utolsó parasztlázadás

  • Szerbhorváth György
Népmesébe illő történetről van szó, ugyanis a Bugyi testvérek hárman vannak. Voltaképpen Bugyi János, az ürményházai (Jermenovci) kocsmáros tehet az egészről, aki két fiának, Gyulának és Jancsinak is villanygitárt vett valamikor a hatvanas években, hogy ne csak a hagyományos tamburán szaggassák a húrt. A fiúk kezdetben a papa kocsmájában, majd bálokon és lagzikban muzsikálták az öreg zenészektől eltanult repertoárt, ami a lakodalmakban közkedvelt nótákból, csárdásokból állt, de néha jöhetett a rockzene is, úgyhogy háromnyelvű volt a produkció: magyar, szerb, angol.

Választások Szerbiában: Áram és forradalom

  • Szerbhorváth György
a szavazók az október 5-i buldózerforradalom vívmányait szentesítették a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokon. A Szerbiai Demokratikus Ellenzék, a DOS tarolt: most már minden pozíció, a helyhatóságoktól kezdve a tartományi és köztársasági intézményeken át egészen a szövetségi szintig az ő kezükben van. A szerbiai kormányfői poszt a DOS - Vojislav Kostunica jugoszláv elnökhöz képest - másik vezetőjének, Zoran Djindjicnek néz ki. Aki, mint arra mindenki unos-untalan rámutat, nincs túl jóban a jugoszláv elnökkel. Ami biztos igaz is: de csak lesz bennük annyi belátás, hogy tíz év ellenzékiskedés után ne borítsák egymásra a bilit. Pont most, amikor elértek a csúcsra.

Kolozsvár a választások előtt: Lenn, a messzi délen

  • Szerbhorváth György
a Királyhágón, úgy érezte, Ugandában jár, de aztán később már látta, "több tiszta fejű, értelmes emberrel találkozik itt az ember, mint Budapesten". Lelke rajta - én rögtön szinte otthon, a Balkánon éreztem magam, nem pedig Afrikában, igaz, ott se jártam még sose.

Kövess minket: