Fülöp Orsolya

  • Fülöp Orsolya

Fülöp Orsolya cikkei

A magyar atom titka

  • Fülöp Orsolya
Az Európai Bizottság nem kifogásolta a paksi szerződés fűtőanyag-beszerzésére vonatkozó részét – erősködött a magyar kormány. Természetesen kifogásolta – és erre minden joga megvan, hiszen az egyik szerződő fél az irányítása alatt álló európai ügynökség. A bizottság a nyilvánosságot szorgalmazza, a magyar kormány változatlanul titkosítana.

Jön Putyin a gázszámlával

  • Fülöp Orsolya
Február 17-én Budapestre látogat Vlagyimir Putyin orosz államfő, a találkozón – állítólag – szó lesz egy új gázszállítási megállapodásról is, mivel a mostani hosszú távú szerződés (htsz) idén nyáron lejár. A tárgyalások fókuszában valószínűleg a korábban fel nem használt, de – részben – már kifizetett gázmennyiség áll majd.

Távol Afrikától – Itt, az Őrségben

  • Fülöp Orsolya
Carola Afrikától Kínáig sok helyen élt. A kis őrségi faluba, Kercaszomorra egyenesen Thaiföldről érkezett több mint öt évvel ezelőtt. A beilleszkedéssel és a magyar nyelvvel még mindig küzd, de szeret itt lakni. Ahogy mesél, a múltból előbukkan egy magyar családtag is.

Függő játszma

  • Fülöp Orsolya
Putyin visszatérő fenyegetése, hogy elzárja a gázt. De mi történne fordított helyzetben? Vajon mennyire lenne reális és ésszerű, hogy Európa (vagy akár Magyarország) csökkentse az orosz gáz vásárlását a következő egy-két évtizedben, és milyen szerepet játszhat ebbéli törekvéseiben a cseppfolyósított földgáz?

Paks 2 és a nyilvánosság korlátozása – Oroszosodás

  • Fülöp Orsolya
Tovább korlátozná az orosz–magyar nukleáris egyezménnyel összefüggő adatok nyilvánosságát és az átláthatóságot egy nemrég beadott törvényjavaslat. A paksi projektre nem vonatkozna a közbeszerzési törvény sem, és az orosz szakértőknél eltekintenének a mérnöki szakma gyakorlásának jelenleg érvényes szabályaitól és képesítési követelményeitől.

„Lehet például adót emelni” - Romhányi Balázs a paksi bővítés költségeiről

  • Fülöp Orsolya
A paksi atomerőmű bővítése hosszú évekre vagy súlyos megszorításokat hoz, vagy adóemeléseket. Esetleg mindkettőt – miközben a kész atomerőmű gazdaságossága is kétséges. De a kormány számokról nem beszél. Megtette ezt helyette is a Költségvetési Felelősség Intézet vezetője, aki a minap az Energiaklub minikonferenciáján ismertette a független elemző műhely számításait.

Illékony anyagiak

  • Fülöp Orsolya
Az Átlátszó c. oknyomozó portál a múlt héten közölte az E.ON gázcégeinek megvételét megalapozó előterjesztéseket. A vállalatértékelések és szakértői anyagok alapján ma csak annyi állítható, hogy az üzlet sok kockázattal jár az MVM számára. Hogy végül mennyire jár jól vagy rosszul a vállalat főrészvényese, a magyar állam, azt a Gazprommal folytatott tárgyalások határozzák meg.

Atomvillanás jobbról

Bár a Paksi Atomerőmű bővítése a legnagyobb beruházás, amit Magyarország valaha látott, egyelőre nemhogy a múlt kedden aláírt dokumentumok tartalmát, de pontos státuszát sem ismerjük. Kockázatok és kormányzati titkolózás "az elmúlt 40 év legjobb üzlete" körül.

Kövess minket: