„Lehallgatják a telefonomat” – Oleg Kozyrev orosz blogger

  • Fülöp Orsolya
  • 2013. május 13.

Külpol

Oroszország egyik legnépszerűbb bloggere: havonta egymillió egyedi látogató követi bejegyzéseit, fotóit, videóit. Furcsa orosz rendőrökről, a cenzúra formáiról és a félelemről beszélgettünk vele.

magyarnarancs.hu: Mik a legaktuálisabb politikai és környezeti ügyek Oroszországban?

Oleg Kozyrev (blogja itt): Ez most egy nagyon érdekes időszak Oroszország történetében: valójában most kezd kialakulni a politika, új ellenzéki mozgalmak jönnek létre, politikai megmozdulások, tüntetések vannak. A természeti-környezeti problémák közül az egyik legjelentősebb évek óta a Khimki erdő ügye: az évszázadok óta létező, kiterjedt természetvédelmi területen Moszkvát és Szentpétervárt összekötő autópályát akarnak építeni. Az erdő védelméért 2008-ban civil mozgalom indult, és az ügynek azóta sincs vége. Közben számos tüntető vált brutális erőszak áldozatává. A leghírhedtebb közülük talán Mihail Beketov, aki újságíróként az elsők között emelte fel szavát az erdő védelmében 2008-ban. Miután felrobbantották a kocsiját, ismeretlen tettesek támadtak rá, és úgy összeverték, hogy amputálni kellett az egyik lábát, elvesztette négy kézujját, tolószékbe kényszerült, és olyan súlyos agysérülést szenvedett, hogy többé alig tudott beszélni. Agysérülése következtében idén áprilisban meghalt.

magyarnarancs.hu: Te hogyan és miért lettél blogger, illetve aktivista?


OK: Bár az egyetemen először biológiát és növényvédelmet hallgattam, a kreatív énem végül legyőzte az élővilág iránti szeretetemet, és animációt tanultam. Alexander Tatarsky rajzfilmrendezőnek megtetszett az egyik írásom, így kerültem a Szovjetunió felbomlása utáni első magánkézben lévő animációs stúdióba, a Pilotba 1994-ben. Blogot csak később, 2005-ben kezdtem el írni, és először csak a saját életemről.

magyarnarancs.hu: Mikor jött be a politikai vonal?

OK: Elég hamar, már 2006-ban. Néhányan elkezdtünk politikai vitákat szervezni moszkvai klubokban, mert éreztük, hogy a független média megszüntetésével az ellenzéknek nem volt olyan fóruma, ahol hallathatta volna a hangját. Ezeken a vitákon körülbelül 400-an vettek részt személyesen, és több ezren követték az interneten. Sajnos egy idő után rendszeresen furcsa dolgok kezdtek történni: hirtelen nem volt áram vagy víz, bombariadó volt vagy részeg náci vandálok üvegekkel dobáltak minket, szétverték a berendezést, és azzal fenyegettek, hogy megölnek. Úgy tudjuk, hogy Kreml közeli körökhöz tartoztak… Mivel nem tudtuk szavatolni az emberek biztonságát, másfél év után nem volt más választásunk, mint beszüntetni ezeket az eseményeket.

magyarnarancs.hu: És mi történik, ha ilyenkor kihívjátok a rendőrséget?

OK: Hadd mondjak egy példát: van egy lány, Tatjana Pavlova, aki egy kis erdőt véd Moszkva mellett. Amikor látta, hogy engedély nélkül vágnak ki fákat, felhívta a rendőrséget, akik ki is jöttek, és letartóztatták őt. Öt napig volt börtönben. Oroszországban nagyon hamar politikai kérdéssé válik bármilyen ügy.

magyarnarancs.hu: Te voltál már börtönben?

OK: Többször is, de a leghosszabb idő, amit bent kellett töltenem, 24 óra volt. Ekkor az történt, hogy tiltakozni akartunk egy fasiszta demonstráció miatt. Kértünk engedélyt a tüntetésre, de nem kaptunk, ennek ellenére 200-an felvonultunk. Mindannyiunkat letartóztattak. Ekkor azonban egy váratlan fordulat történt: az egyik buszt vezető rendőr úgy érezte, nem teheti meg, hogy letartóztassa a fasizmus ellen demonstrálókat. Apja harcolt a második világháborúban, így tudta, mi a fasizmus. Végül abból a buszból mindenkit szabadon engedett. Persze én egy másikban ültem.

magyarnarancs.hu: Tudod, mi történt a rendőrrel utána?

OK: Nem, de azt gondolom, hogy nem lett baja. Akkor még nem volt ilyen mértékben totalitárius az állam. Persze az volt, akkor is, de igazán Putyin harmadik megválasztása környékén durvultak el a dolgok.

magyarnarancs.hu: Ahogy a Pussy Riot esetében is láttuk.

OK: Igen. Én egyébként személyesen, hívő emberként azt gondolom, hogy még ha nem is tettek semmi rosszat, az akciójuk nem volt túl kedves a keresztényekkel szemben. Putyin ellenzékében is sok hívő van, ezért eléggé megosztották a közvéleményt, ennek ellenére egyértelmű, hogy a kormány durván túlreagálta a dolgot, és természetesen én is a lányok mellett álltam ki.

magyarnarancs.hu: Nem lehetett előre sejteni a következményeket?

OK: Nem, nem igazán. Persze tudni lehetett, hogy lesznek következmények, de ez a reakció még Oroszországhoz képest is szokatlanul durva volt.

magyarnarancs.hu: Te nem félsz?

OK: Nem, nem félek. Azért néha, amikor látom, hogy aktivistákat és újságírókat zaklatnak, akkor megcsap a valóság. Tisztában vagyok vele, hogy lehallgatják a telefonomat, és hogy bizonyos helyeken a blogom és az aktivista tevékenységeim miatt nem mernek munkát adni nekem. De azt gondolom, hogy ha nem teszek semmit, akkor nem változik semmi, és ezeket az egyre súlyosabb problémákat a gyerekeinkre hagyjuk. A családom megérti ezt.

magyarnarancs.hu: Miből élsz?

OK: Szerencsére van néhány olyan független médium, amely szeretne velem dolgozni, és alkalmaz mint médiaszakértőt.

magyarnarancs.hu: A blogodat nem cenzúrázzák?

OK: Jelenleg nem nagyon van olyan eszköz Oroszországban, amellyel valóban cenzúrázni lehetne a blogokat, ezért is váltak ennyire népszerűvé – nemcsak az én blogom, hanem a blogok úgy általában. Igaz, hogy idén elfogadtak egy olyan törvényt, amely az internet nagyobb mértékű ellenőrzését teszi lehetővé, de egyelőre a cenzúra enyhébb formái működnek, például a Youtube eltávolít vagy blokkol bizonyos videókat a kormány vagy az önkormányzat kérésére. Velem is megtörténik olykor-olykor. Emellett – főleg a női aktivisták esetében – gyakran előfordul, hogy a gyámhivatal megpróbálja elvenni tőlük a gyerekeiket. Az is bevett módszer, hogy egy hivatal vagy hivatalnok beperli az újságírót vagy bloggert rágalmazásért. Sok ilyen bírósági eset van, többek között Alekszej Navalny barátommal szemben is, akivel a vitákat szerveztük, és aki a legjelentősebb ellenzéki vezető ma Oroszországban. (Navalny 2013 áprilisában jelentette be, hogy indul a következő elnökválasztáson – a szerk.)

Figyelmébe ajánljuk