Roma Sajtóközpont

  • Roma Sajtóközpont

Roma Sajtóközpont cikkei

Elég volt! – Setét Jenő Orbán beszédéről

  • Roma Sajtóközpont
Visszautasítjuk, hogy a magyar kormányfő szembeállítsa egymással a hazai romák és a menekültek ügyét. Visszautasítjuk nyilatkozatát, amely elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat – az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat közleménye.

„Mondjuk úgy, hogy emberekké válnak”

  • Suri Szilvi
  • Roma Sajtóközpont
A foci és a szerelem minden gátat áttör a romák életében, ígérik a Brazilok című film készítői, akik már a műfaj meghatározásánál sem álmodnak kicsit: a „könnyed, humoros etnomesét” a Nemzeti Filmalap is több mint 360 millió forinttal támogatta. A rendező fejébe próbáltunk belenézni.

Jelen vannak!

  • Roma Sajtóközpont
1971. április 8-án ült össze az első Roma Világ­kongresszus. Ez volt az első szervezett és átgondolt kísérlet arra, hogy a roma lakosság érdekei és jogai nemzetközi szinten is megfogalmazódjanak. Ezen a napon Londonban több mint tíz ország 23 delegáltja – köztük a kor neves színésze, Yul Brynner, és Magyarországról Farkas Menyhért író – döntött a roma nép zászlójáról, himnuszáról, önelnevezéséről. Emellett több bizottságot hoztak létre az oktatás, a kultúra, a háborús bűnök és kárpótlás, illetve a szociális és nyelvi témájú problémák kezelésére. A negyedik világkongresszuson, 1990-ben a Varsó melletti Serockban született döntés arról, hogy április 8-át, az első világkongresszus kezdetének időpontját roma ünnepként ismerjék el. Az ENSZ ezt a napot a roma kultúra világnapjává nyilvánította, az Európai Parlament pedig 2005. április 28-án határozatban rendelkezett, hogy április 8. „a romák napja” legyen.

Emlékezés az 1944-es dobozi tömeggyilkosságra

  • Roma Sajtóközpont
A Békés megyei Doboz temetőjében 20 roma – tizenöt férfi, két nő és három gyerek – fekszik egy tömegsírban. Ott, ahová 70 évvel ezelőtt magyar csendőrök és katonák lőtték le őket. A Roma Sajtóközpont feledésbe merült, elhallgatott tragédiák felelevenítésével állít emléket az áldozatoknak.

Szemmel tartás - Átfogó ellenőrzések a miskolci szegregátumokban

  • Roma Sajtóközpont
Az önkormányzati és rendőrségi "átfogó ellenőrzések" mindennaposak Miskolc főként romák lakta negyedeiben. Vajon mi az értelme a sokszor több tucat közalkalmazottat megmozgató és a sajtóban bőséggel tálalt akcióknak? Bűncselekmények felderítése aligha: a közel négyezer ember ellenőrzése során egyetlen feljelentés született.

Kövess minket: