Elég volt! – Setét Jenő Orbán beszédéről

  • Roma Sajtóközpont
  • 2015. szeptember 8.

Belpol

Visszautasítjuk, hogy a magyar kormányfő szembeállítsa egymással a hazai romák és a menekültek ügyét. Visszautasítjuk nyilatkozatát, amely elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat – az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat közleménye.

Állásfoglalás
Elég volt!

Az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat az elmúlt 25 év legszörnyűbb, legkirekesztőbb nyilatkozatának tartja Orbán Viktor kormányfő azon beszédét, amely szerint:

„Nekünk is az az adottságunk, függetlenül, hogy ki mit gondol róla, hogy szereti-e a túrós csuszát, vagy nem, Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával. Ezt valakik, valahol, valamikor eldöntötték. Ezt mi megörököltük, ez a mi helyzetünk. Ez egy adottság. Ezt senki nem kifogásolhatja, se így, se úgy. Nekünk kell ezzel együtt élnünk. De mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel. Sőt, amikor az a roma kisebbség egy része Kanada felé megy, akkor inkább azt akarjuk világossá tenni, hogy szeretnénk, ha maradnának, és rendeznénk a velük való együttélés nagy kérdéseit, hogy maradhassanak.”

A leghatározottabban visszautasítjuk, hogy a magyar kormányfő szembeállítsa egymással a hazai romák és a menekültek ügyét. Visszautasítjuk nyilatkozatát, amely elvitatja állampolgárságunkat, hazafiságunkat, méltóságunkat, magyarságunkat, az egész életünket évszázadokra visszamenőleg is!

A romák nem most érkeztek, nem átutazók, Magyarország a mi hazánk is, amelyért és amelyben őseink éltek és haltak.

Van azonban, ami összeköt minket és a menekülteket, mégpedig az alapvető emberi jogok, az emberi élethez és méltósághoz, az emberi és egyenlő bánásmódhoz fűződő jogok, amelyek tekintetében mindkét csoport súlyos sérelmeket szenvedett és szenved el.

Tűrhetetlennek tartjuk, hogy a politika, és jelen esetben a kormány, annak vezetője és az elmúlt hetekben különböző tagjai is kijátsszák a „cigány kártyát”, hogy a ránk való alibi hivatkozással tagadják meg a menekült emberektől a legelemibb segítségnyújtást, tegyék ki őket megalázó és szégyenletes bánásmódnak.

A menekült emberek nem vettek el és nem vesznek el semmit a roma és nem roma emberek elől sem.

A romák integrációjának ügye és a menekült emberek ügye két különálló, egymással nem versenyeztethető és nem szembefordítható ügy.

Elég volt a roma emberek és közösségek politikai haszonlesésből való felhasználásából, nem tűrhetjük tovább, hogy uszító kampányok és beszédek céltáblái vagy eszközei legyünk!

Setét Jenő,
az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat szervezője

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?