Melléklet - Nemzetközi Roma Nap

Jelen vannak!

Április 8., a nemzetközi roma nap

  • Roma Sajtóközpont
  • 2015. május 2.

Lélek

1971. április 8-án ült össze az első Roma Világ­kongresszus. Ez volt az első szervezett és átgondolt kísérlet arra, hogy a roma lakosság érdekei és jogai nemzetközi szinten is megfogalmazódjanak. Ezen a napon Londonban több mint tíz ország 23 delegáltja – köztük a kor neves színésze, Yul Brynner, és Magyarországról Farkas Menyhért író – döntött a roma nép zászlójáról, himnuszáról, önelnevezéséről. Emellett több bizottságot hoztak létre az oktatás, a kultúra, a háborús bűnök és kárpótlás, illetve a szociális és nyelvi témájú problémák kezelésére. A negyedik világkongresszuson, 1990-ben a Varsó melletti Serockban született döntés arról, hogy április 8-át, az első világkongresszus kezdetének időpontját roma ünnepként ismerjék el. Az ENSZ ezt a napot a roma kultúra világnapjává nyilvánította, az Európai Parlament pedig 2005. április 28-án határozatban rendelkezett, hogy április 8. „a romák napja” legyen.

Mégis, miért lenne okuk ünnepelni a ro­mák­nak, amikor járványszerűen terjed körükben a szegénység, roma és nem roma ember között pedig talán még sosem volt ekkora a távolság? Mégis, mire, kire lennének büszkék, amikor a tévében jószerivel csak nyomorgó vagy mulattató cigányokat látni, amikor ebben a légkörben se nem születhetnek, se nem halhatnak méltósággal?

Az elmúlt negyedszázad sok-sok kudarca ellenére a romák még mindig szerves részei a magyar társadalomnak. Lehet, hogy egyre többen szorulnak rá a kapun belüli munkanélküliséget jelentő közmunkára, de sokkal többen végeznek értékteremtő munkát és járulnak hozzá az ország gyarapodásához, mint az emberek többsége gondolná. Lehet, hogy nem ők nyerik a borászati aranyérmet, de sok helyen ők művelik a szőlőt. Lehet, hogy nem ők nyerik a közbeszerzést, de ők aszfaltozzák az utakat. És vezetik a villamost, sütik a kenyeret, vágják a hajat. Teszik a dolgukat, mint mindenki más, még ha nem is jut számukra annyi megbecsülés.

Pedig lenne kit elismerniük a romáknak és minden magyarnak egyaránt! A hétköznapi hősöket, például a versailles-i kastély, a Louvre, az Országház, a Magyar Tudományos Akadémia, a Dohány utcai zsinagóga faburkolatainak, bútorainak készítőjét, a nemzetközi gyárigazgatót, a menő divattervezőt vagy a jövő genetikusát. A sor meglepően hosszú.

A Roma Sajtóközpont vezetésével, nagy összefogással kéttucatnyi civil szervezet és számtalan önkéntes úgy döntött, hogy idén április 8-án, a nemzetközi roma nap alkalmából megmutatják a nagyközönségnek és a romáknak maguknak is, hogy van kire, van mire büszkének lenni! A fővárosban utcai performanszok, rendhagyó kulturális események, koncertek, filmvetítések várják a város központi terein a budapestieket, összesen több mint harminc helyszínen. Vidéken számos esemény mellett várhatóan többtucatnyi településen fogják kitűzni a roma zászlót a közintézmények falára. (A programokról részletesen lásd honlapunkat: roma­sajto­kozpont.hu).

Figyelmébe ajánljuk