Csáki Judit

  • Csáki Judit

Csáki Judit cikkei

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit
Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről. Bán János Hamlet atyjának szellemét játssza a darabban.

Mari

  • Csáki Judit

„Amikor a Körhintában játszottam, semmit nem tudtam a színészetről.” Ezt mondta Törőcsik Mari – biztos nem egyszer és biztos nem csak nekem. Ilyesmit szoktak mondani a színészek, színtiszta mórikálásból; késztetést érez az ember, hogy rávágja, „ugyan, dehogynem”. Pedig hát tényleg nem.

Minden jól állt neki

  • Csáki Judit

És akkor arra gondoltam, hogy Marie-val kellene kezdenem ezt a siratót; Börcsök Enikő fehér ruhás Marie-jával a Woyzeckben, mert ez a fehér ruha valahogy... De nem.

A cél, a tét és az ár

  • Csáki Judit
Ennek a történetnek egyetlen makulátlan szereplője van: Sárosdi Lilla. Az ő kiállásának ugyanis világos célja van, amelyet nemcsak a többi szereplő (Marton, az egyetem, a Vígszínház és az MMA), hanem a lankadatlan érdeklődést tanúsító közvélemény is szem elől látszik téveszteni. A médiában sokan újabb áldozatok és újabb bűnösök után nyomoznak, a Facebookon a posztok, kommentek mindkét irányban hevesen tartanak a végletes ítélkezés felé.

"Nincs ezzel a nővel semmi baj"

  • Csáki Judit
A napokban mutatják be a mozik Szász János új filmjét, A nagy füzetet, amely Agota Kristof regényéből született. A film, amely megnyerte a Karlovy Varyban rendezett tekintélyes fesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt, máris számos országban "elkelt". A főszerepet, az unokáit a háborús körülmények miatt magához fogadó nagymamát Molnár Piroska játssza.

Csak nők

  • Csáki Judit
Kérném vissza azt a jogomat, hogy szabadon gyakorolhassam a szakmámat. Szabadon elmondhassam például azt, hogy szerintem mi a probléma a Vígszínházzal - anélkül, hogy alapot szolgáltatnék politikus kóklereknek ahhoz, hogy újabb brutális pusztítást végezzenek. Nem mintha azt gondolnám, hogy kell nekik bármiféle szakmai természetű alap vagy hivatkozás...

Jóízlés-diktatúra

  • Csáki Judit
Itt pihen a gépemben a Római vakáció, William Wyler filmje; várja, hogy megnézzem újra, holott fogalmam sincs, valóban láttam-e valamikor régen Audrey Hepburnt az első komoly filmfőszerepében és a nagy sármőr Gregory Pecket, vagy csak képzelem, hogy láttam, vagy csak azt mondom, hogy láttam, mert mindenki azt mondja.

Kövess minket: