Tódor János

 • Tódor János

Tódor János cikkei

Emberközpontúság

 • Tódor János
A német tulajdonosi hátterű Pannon Lapok Társasága (PLT) négy megyei napilapjától és online portáljaitól az elmúlt két évben mintegy két tucat újságírót és fotóriportert bocsátottak el. A jelenleg is tartó leépítés érintettjei közül sokan nem fogadták el a bércsökkentést, és perre mentek.

Könyv: A resztli (Iványi Gábor: Hajléktalanok)

 • Tódor János
Az emberek zöme esélytelennek (vesztesnek) születik, amennyiben a teljességet tekintjük minimális célnak, s úgy is marad. Akadnak aztán még olyanabbak, akiknek, ad absurdum, még erre az esélytelenségre sincs esélyük. A munka szabad versenyében alulmaradt egykori bérrabszolgák, akik már arra se jók, hogy regisztrált munkanélküliek vagy jogcím nélküli lakásfoglalók (potenciális kilakoltatottak) legyenek. Az ingyenkonyhák és éjszakai menhelyek előtt bebocsátásra váró hajléktalan had. Egy lefegyverzően fegyvertelen, szuperpacifista gyülekezet, legalábbis egyelőre. (Francia sorstársaik éppen mostanság lázadoznak és foglalnak hivatalokat, középületeket, igaz, ők még nem a legesélytelenebbek kategóriájába tartoznak, csak munkanélküliek.)

Vadászjelenetek Tunyogmatolcson

 • Tódor János
Érvényes horgászengedélye volt annak a 34 éves, roma származású férfinak, akit K. István vadőr orvhorgászattal gyanúsított meg, majd lőtt agyon közvetlen közelről január 14-én, kora délután a tunyogmatolcsi Szamos-holtágban. A nyírségi községben a Narancs azt is megtudta, hogy a vadőr már korábban megfenyegette áldozatát. Szemtanúk szerint szó sincs jogos önvédelemről, illetve véletlen balesetről, ahogyan azt a 27 éves tettes állítja: a romák biztosak benne, hogy a gyilkosságot a bosszú motiválta.

Embercsempészet Magyarországon: Menekülési útvonal

 • Tódor János
Bár a hivatalos statisztikák szerint a kilencvenes évek elejéhez képest radikálisan csökkent a Magyarországra, illetve Magyarországon át menekülők száma, a határőrség 1997. november végéig több mint tízezer illegális határátlépőt fülelt le. Ráadásul becslések szerint legalább kétszer ennyi azok száma, akik többnyire embercsempészek közreműködésével jutnak ki és be a magyar határon. A Narancs annak nézett utána, hogyan működnek az embercsempész szervezetek, illetve mi történik azokkal, akiket elfogtak, és sokszor hosszú hónapokig várnak a kitoloncolásra.

Szegedi robbantásos gyilkosság: "A besúgókat olykor kinyírják"

 • Tódor János
Van egypár iparág ma Magyarországon, amelyekben nem egy életbiztosítás vállalkozónak lenni. Egyiküket-másikukat időnként agyonlövik, felrobbantják, ilyesmi. Legutóbb november 2-án, hajnali fél négykor a szegedi Delhi bár előtt történt ilyesmi. Az áldozat egy az éjszakai élet üzleti köreiben prominensnek számító night club- és lánytulajdonos, a 36 évet élt Németh Zoltán. A Narancs Szegeden azt próbálta kideríteni, ki is volt ő valójában.

A jó rendőrségtől (Szikinger István alkotmányjogász)

 • Tódor János
Magyarországon csendben és szívósan, de nem titokban folyik a rendőrállam intézményrendszerének kiépítése - állítja Szikinger István, a Közép-Európa Egyetem Alkotmány- és Jogpolitikai Intézetének (COLPI) munkatársa. A Társadalmi Szemlében tavaly megjelent és azóta is visszhangos tanulmány szerzőjével arról beszélgetünk, hogyan jutott e következtetésre.

Kettős gyilkosság 1994 karácsonyán: Ecstasy, whisky, Browning

 • Tódor János
A Narancs évek óta figyelemmel kíséri az 1994. karácsonyi kettős gyilkosság fejleményeit (1995. január 19., április 27., 1996. április 18.). A Fővárosi Bíróság szeptember 22-én első fokon bűnösnek találta Tóth Szabolcsot több emberen részben aljas indokból, illetve különös visszaesőként elkövetett emberölés bűntettében, és fegyházban letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte.

Izrael: Tár a farzsebben

 • Tódor János
Kairóban, a Midán el Tharir (Felszabadulás) téren van egy utazási iroda, ahol 100 egyiptomi fontért (1 dollár 3,4 egyiptomi fontot kóstál) lehet jegyet venni a Tel-Avivba és Jeruzsálembe naponta induló autóbuszra. De hogy jön ez ide? - kérdezheti az olvasó valahol Magyarországon. Miért kell ahhoz Kairóban buszra ülni, hogy az ember eljusson a Szentföldre? Nem egyszerűbb Budapesten felszállni a Malév vagy az El Al menetrend szerinti járatára és Izraelben, a Ben Gurion reptéren landolni?

A Mosonyi utcai fiúk: Rambo kesztyűs kézzel

 • Tódor János
Alig több, mint két hónapja számoltunk be arról, miként vert és rugdosott össze az első kerületi rendőrkapitányság egyik munkatársa egy előállított fiatal lányt (A Pauler utca ökle, MaNcs, 1997. június 5.). Az ügyben a Budapesti Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádindítványt nyújtott be július végén az I-XII. Kerületi Ügyészségnek. Úgy látszik, a rossz példa ragadós: július 28-án, hajnalban a Mosonyi utcai bevetési parancsnokság akcióbrigádja látta el a 25 éves Máté László baját. A fiatalembert két napig tartották megfigyelés alatt az Uzsoki utcai kórház ortopéd-traumatológiai osztályán.

Autólopás és védelem: Valaki figyel

 • Tódor János
Magyarországon naponta hatvan autót - ebből negyvenet Budapesten - tulajdonítanak el. A rendőrségi feljelentés: halottnak a csók. Marad még esetleg, ha akad elszórni való fölösleges néhány százezrünk, a Juventus vagy a Danubius hullámhosszán bonyolított cserebere, amely többnyire a nepperek győzelmével végződik.

Az Arzenál ostroma: Szegényház

 • Tódor János
December 20. óta naponta több száz hajléktalan áll fegyelmezett sorokban reggeltől este hat óráig a Keleti pályaudvarral szemben lévő Arzenál áruház bejárata előtt. A szerencsétlen sorsú emberek ötösével, a Humanitás Tevőleges Humanizmus Alapítvány (HTHA) aktivistáinak kíséretében fellifteznek a harmadik emeletre, ahol egy kérdőív kitöltése után 200 forintot, valamint egy hasonló összegre kiállított étkezési utalványt kapnak. Az Arzenál üzemeltetője szerint azonban az adományozást csupán az áruház szándékos ellehetetlenítésére, lejáratására találták ki. Feltételezik, hogy az alapítványnak helyet adó Cap Invest Kft. így akar nyomást gyakorolni a többi tulajdonosra, hogy azok megvásárolják a cégtől annak kiadatlan üzlethelyiségeit. Akadnak viszont, akik úgy vélik, hogy a kft mögött álló pénzügyi csoport magára az áruházra akarja rátenni a kezét. A Narancs információi szerint a HTHA-t a bérleti jogviszonyon túl szorosabb szálak is fűzik a Cap Investhez, valamint más vállalkozásokhoz.

Tisza expressz: Rablókra várva

 • Tódor János
Veled is megtörténhet, hogy a robogó nemzetközi expresszen kést szorítanak a torkodhoz, mozdulni se mersz, amikor lecsatolják csuklódról az órát, s közben pénzedet, útleveledet, hitelkártyádat követelik. Ha nem is született gyilkosok, akik meglátogattak, abban biztos lehetsz, hogy szervezett és hidegvérű profik. Ilyenkor először jobb az engedelmesség, s csak aztán a vészfék. A Narancs stábja Záhonyban rendőri kísérettel szállt fel a Tisza expresszre a valóságot megtapasztalni.

Kövess minket: