Vásárhelyi Júlia

  • Vásárhelyi Júlia

Vásárhelyi Júlia cikkei

Politikai baleset-megelőzés

  • Vásárhelyi Júlia

A francia elnökválasztás vasárnapi második fordulója csak első pillantásra az öt évvel ezelőtti párbaj ismétlése Emmanuel Macron és Marine Le Pen között. A vártnál szorosabbnak ígérkezik a küzdelem a centrista elnök és szélsőjobboldali ellenfele között, de még mindig a jelenlegi államfő győzelme a legvalószínűbb.

Nem a nép hangja

  • Vásárhelyi Júlia
Új sztárja van a francia szélsőjobbnak, miután alig három hónapja színre lépett és látványos sikereket ér el Éric Zemmour író, publicista, tévés személyiség. Hogyan vált el- és befogadottá a demokratikus francia közéletben a szélsőjobb? A téma kutatóját, Aurélien Mondont kérdeztük.

„Túlnyomórészt munkások”

  • Vásárhelyi Júlia
Franciaországban az ellenállást a II. világháborút követő évtizedekben a náci megszállók elleni nagy nemzeti összefogás hősies mozgalmaként ünnepelték. A későbbi történeti kutatások aztán erősen árnyalták ezt a képet. A korszak egyik legismertebb kutatóját kérdeztük.

„Egy self-made man története”

  • Vásárhelyi Júlia
Franciaországban heves viták folynak arról, milyen formában emlékezzenek meg május 5-én Napóleon halálának 200. évfordulójáról. Erről és a napóleoni örökségről beszélgettünk a korszak ismert kutatójával.

A kishal megeszi

  • Vásárhelyi Júlia
Bár nagyon készültek rá, a január végi tartományi választásokon a szélsőjobb nem tudta bevenni Emilia-Romagnát – nem kis részt a Le Sardine civil mozgalomnak köszönhetően.

Kövess minket: