Orbán és az olasz szélsőjobb

Római variációk

  • Vásárhelyi Júlia
  • 2021. március 10.

Külpol

Miután a Fidesz kidobta magát az Európai Parlament néppárti frakciójából, Orbán lázasan keresi, szondázza a lehetséges partnereket a szélsőjobboldalon, akikkel összeállhatna. Olaszországban két jelöltje is van.

„Az Önök elnök asszonya, Giorgia Meloni Magyarországon a politikai paletta közepén helyezkedne el. Én egy kicsit jobbra állok tőle” – poénkodott másfél éve az újfasiszta Olaszország Fivérei (Fratelli d’Italia – FdI) ifjúsági rendezvényének (Atreju) nagygyűlésén díszvendégként megjelent Orbán Viktor.

A hatalmas sátorban összegyűlt közönség lelkesen fogadta e bókot, hiszen ők jobbközép konzervatív-nemzeti pártnak nevezik magukat, és furcsa mód udvariasan az olasz médiában is gyakran így emlegetik Meloniékat. Magyarországon viszont alig kapott figyelmet az a nyilván nem véletlen, ám annál hátborzongatóbb jelzés, amellyel Orbán már ekkor – amikor a Fideszt hónapokkal korábban felfüggesztették az Európai Néppárt EP-frakciójában – bejelentkezett a szélsőjobbra a nemzetközi porondon.

Az Olaszország Fivérei elődje az 1946-ban Benito Mussolini hívei és újfasiszta csoportok alapította Olasz Szociális Mozgalom (MSI), amely 1995-ben Nemzeti Szövetségre (Alleanza Nazionale) változtatta a nevét, majd 2009-ben belépett Silvio Berlusconi Szabadság Népe (Popolo della Liberta) nevű jobbközép pártszövetségébe. Ennek tagjaként lett képviselő és a parlament egyik alelnöke 2006-ban, majd Berlusconi kormányának ifjúsági minisztere 31 évesen Giorgia Meloni, aki végül 2012-ben néhány párttársával kivált a szövetségből, hogy megalapítsák az Olaszország Fivéreit.

A párt neve – hazafiságukra utalva – az olasz himnusz kezdő sora, jelképe az előd MSI-től örökölt olasz zöld-fehér-piros trikolórból rajzolt lángnyelv, ideológiájuk és programjuk alapkövei a ragaszkodás a nemzeti szuverenitáshoz, az EU-szkepticizmus, a kilépés az eurózónából, a kemény bevándorló- és iszlámellenesség, a homoszexuális párok házasságának ellenzése és annak a tiltása, hogy gyermeket fogadhassanak örökbe, a család védelme, a rendpártiság. A fasizmust és Mussolinit – legalábbis nyilvánosan – nem sírják vissza, de nem is mindenben ítélik el, és időről időre finom jelzésekkel érzékeltetik, hogy nem feledkeztek meg a gyökereikről: 2018-as választási nagygyűlésüket a Latina nevű, Mussolini által Littoria néven alapított városkában tartották, és a pártnak több Mussolini-leszármazott is tagja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk