rés a présen - Nálam mindenki sztár - Németh Anikó ruha- és jelmeztervező (Manier)

  • .
  • 2010. április 15.

Trafik

rés a présen: Kik a kedvenceid? Miket csináltál eddig? Németh Anikó: A kedvenc magyar előadóművészek, akiknek fellépéseire, klipjeihez szívesen tervezek ruhákat: Harcsa Veronika, Tóth Evelin, Gaia, Eszenyi Enikő, vagy a japán hegedűművésznő, Midori Goto. Néhány éve dolgoztam a női főszereplők ruháin Peter Greenaway Tulse Luper bőröndjei című trilógiájában, aztán terveztem operajelmezt, legutóbb Purcell A tündérkirálynő című darabjához a MűPába, és természetesen egyéni megrendelőimnek is dolgozom.
Nálam mindenki sztár, tervezői szempontból nem teszek különbséget Isabella Rossellini és más vendégem között.

rap: Mik a fontosabb szempontjaid a ruhák kialakításánál?

NA: Személyesség, játékosság, dinamikus formák és színek, meg a kísérletezés, a lehetőségek határainak keresése. A "múzsáim" a női karakterek, szerepálmok, megismert és ismeretlen sorsok, egyéniségek: mind motiváló erők a tervezésnél. Kreatív, játékos, őszintén "maníros" személyiségeket képzelek a ruháimba, akik saját alkotó energiáikkal megtöltik, kiteljesítik az általam tervezett "kereteket", és az egész így épül tovább.

rap: Kiknek tervezel szívesen? Kiket tanítasz?

NA: Lélekben fiataloknak tervezek, akik nyitottak a kalandra, az ismeretlenre, ugyanakkor bátrak, törekszenek némi önismeretre, és aktívak a személyes kommunikációjukban. Hivatalosan nem tanítok, de mindig van a műhelyemben néhány fiatal, akik szeretnének kapcsolódni munkánk tervezési vagy kézművesvonalához.

rap: A bemutatóidat alternatív művészeti eseményként tartják számon. Hogyan definiálnád a műfajodat?

NA: Részt vettem divatszínház-produkciókban, illetve hoztam létre ilyeneket, például Hód Adrienn kortárstánc-koreográfussal. Mindig élményszerző, komplex összeállításokra törekszem műfaji megkötések nélkül, szélesebb értelmezési mezőt hagyva a befogadónak.

rap: Régóta vagy a szakmában, miért csak most nyitottál szalont?

NA: Eddig egyedi, méretre készített ruhákat és jelmezeket terveztem, bár több kis dizájnerüzletem is volt. Most találtam üzlettársat egy nagyobb léptékű üzlet megnyitásához. Úgy döntöttünk, hogy a válság ellenére, vagy talán éppen ezért, nyitunk a nagyközönség felé.

rap: Hol lesznek láthatók legközelebb a boszorkányos ruhák?

NA: A kedvenc előadóimon biztosan, de most az új üzletre koncentrálok, a mindennapi öltözködés területén szeretnék élményt szerezni minél több embernek. Terveim között férfikollekció létrehozása is szerepel, valamint annak a nem könnyű gazdasági feladatnak a megoldása, hogyan lehet értelmezhető áron utcai dizájnterméket előállítani a jelen gazdasági környezetben. Persze továbbra is tervezek jelmezeket, fellépőruhákat, és már formálódik következő bemutatóm anyaga, amivel ősszel szeretném meglepni a közönséget.

Figyelmébe ajánljuk