chili&vanília - Little Korea

  • .
  • 2010. április 15.

Trafik

A koreai konyha itthon méltatlanul mellőzött, pedig jellegzetes, édes-csípős ízeivel, amelyekben a szezámolaj, fokhagyma, cukor és szójaszósz keveredik, nagy népszerűségnek örvendhetne. Bár összetett, nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek.
A többi ázsiai konyhához hasonlóan azonban itt is az öt íz (sós, édes, savanyú, keserű és csípős) egyensúlyára törekszenek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimcsi, a koreai nemzeti eledel. A rizs hófehér, só és fűszerek nélkül főzik. A kimcsi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimcsimúzeum 187-féle kimcsit tart számon. Kimcsi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat. Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Az étkezés egyik fénypontja lehet az asztal közepébe épített grillplatni, amelyen az ember frissen készítheti el a különböző, fűszeres pácokban ízesített friss húsokat. A húsok mellé ezerféle apró tálka érkezik, bennük marinált, savanyított, gőzölt zöldségek, saláták (amelyek összefoglaló neve a "bancsan"), na meg az elmaradhatatlan kimcsi (utóbbit itthon is könnyen be lehet szerezni, pl. a Hold utcai piac emeletén). Az alábbi oldalas mellé remekül passzol.

Koreai barbecue oldalas

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg húsos sertésoldalas

1/2 dl sötét szójaszósz

1/2 dl szezámolaj

2,5 dl víz

8 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 friss csilipaprika, kimagozva

ujjnyi friss gyömbér, karikázva

1 csokor újhagyma, karikázva

4 evőkanál cukor

Az oldalast a csontok mentén szeletekre daraboljuk. Összekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, a fokhagymát és a kimagozott, finomra aprított csilipaprikát. Az oldalasra öntjük, összeforgatjuk, hogy mindenütt érje. Lehetőség szerint néhány órára vagy egy éjszakára lefedve állni hagyjuk. Lábasba tesszük a páccal együtt, hozzáöntjük a vizet, és hozzáadjuk a gyömbért. Lefedve, kb. 1 óráig főzzük, amíg az oldalas megpuhul, szinte leesik a csontról. A főzési idő vége előtt kb. 15 perccel a cukrot is hozzáadjuk. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A húsokat tepsibe helyezzük, meglocsoljuk a mártással, majd pirosra grillezzük (faszénen még finomabb). Az oldalast salátalevelekkel, csípős káposztával, rizzsel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.