chili&vanília - Little Korea

  • .
  • 2010. április 15.

Trafik

A koreai konyha itthon méltatlanul mellőzött, pedig jellegzetes, édes-csípős ízeivel, amelyekben a szezámolaj, fokhagyma, cukor és szójaszósz keveredik, nagy népszerűségnek örvendhetne. Bár összetett, nem elsősorban a kifinomult komplexitás jellemzi, inkább az erős, karakteres ízek.
A többi ázsiai konyhához hasonlóan azonban itt is az öt íz (sós, édes, savanyú, keserű és csípős) egyensúlyára törekszenek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimcsi, a koreai nemzeti eledel. A rizs hófehér, só és fűszerek nélkül főzik. A kimcsi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimcsimúzeum 187-féle kimcsit tart számon. Kimcsi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat. Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Az étkezés egyik fénypontja lehet az asztal közepébe épített grillplatni, amelyen az ember frissen készítheti el a különböző, fűszeres pácokban ízesített friss húsokat. A húsok mellé ezerféle apró tálka érkezik, bennük marinált, savanyított, gőzölt zöldségek, saláták (amelyek összefoglaló neve a "bancsan"), na meg az elmaradhatatlan kimcsi (utóbbit itthon is könnyen be lehet szerezni, pl. a Hold utcai piac emeletén). Az alábbi oldalas mellé remekül passzol.

Koreai barbecue oldalas

Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg húsos sertésoldalas

1/2 dl sötét szójaszósz

1/2 dl szezámolaj

2,5 dl víz

8 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 friss csilipaprika, kimagozva

ujjnyi friss gyömbér, karikázva

1 csokor újhagyma, karikázva

4 evőkanál cukor

Az oldalast a csontok mentén szeletekre daraboljuk. Összekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, a fokhagymát és a kimagozott, finomra aprított csilipaprikát. Az oldalasra öntjük, összeforgatjuk, hogy mindenütt érje. Lehetőség szerint néhány órára vagy egy éjszakára lefedve állni hagyjuk. Lábasba tesszük a páccal együtt, hozzáöntjük a vizet, és hozzáadjuk a gyömbért. Lefedve, kb. 1 óráig főzzük, amíg az oldalas megpuhul, szinte leesik a csontról. A főzési idő vége előtt kb. 15 perccel a cukrot is hozzáadjuk. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A húsokat tepsibe helyezzük, meglocsoljuk a mártással, majd pirosra grillezzük (faszénen még finomabb). Az oldalast salátalevelekkel, csípős káposztával, rizzsel kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.