A többi ázsiai konyhához hasonlóan azonban itt is az öt íz (sós, édes, savanyú, keserű és csípős) egyensúlyára törekszenek. Az étkezés két központi eleme a rizs és a kimcsi, a koreai nemzeti eledel. A rizs hófehér, só és fűszerek nélkül főzik. A kimcsi csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, leggyakrabban kínai kel, de uborkából és daikon retekből is készítik. A szöuli kimcsimúzeum 187-féle kimcsit tart számon. Kimcsi mindenhez jár, kíséri a levest, a rizst, a húsokat, halakat. Az európai étkezési szokásokkal ellentétben a koreaiak számos fogást fogyasztanak egyszerre, gyakorlatilag minden azonos időben kerül ki. Az étkezés egyik fénypontja lehet az asztal közepébe épített grillplatni, amelyen az ember frissen készítheti el a különböző, fűszeres pácokban ízesített friss húsokat. A húsok mellé ezerféle apró tálka érkezik, bennük marinált, savanyított, gőzölt zöldségek, saláták (amelyek összefoglaló neve a "bancsan"), na meg az elmaradhatatlan kimcsi (utóbbit itthon is könnyen be lehet szerezni, pl. a Hold utcai piac emeletén). Az alábbi oldalas mellé remekül passzol.
Koreai barbecue oldalas
Hozzávalók (4-6 adag)
1 kg húsos sertésoldalas
1/2 dl sötét szójaszósz
1/2 dl szezámolaj
2,5 dl víz
8 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 friss csilipaprika, kimagozva
ujjnyi friss gyömbér, karikázva
1 csokor újhagyma, karikázva
4 evőkanál cukor
Az oldalast a csontok mentén szeletekre daraboljuk. Összekeverjük a szójaszószt, a szezámolajat, a fokhagymát és a kimagozott, finomra aprított csilipaprikát. Az oldalasra öntjük, összeforgatjuk, hogy mindenütt érje. Lehetőség szerint néhány órára vagy egy éjszakára lefedve állni hagyjuk. Lábasba tesszük a páccal együtt, hozzáöntjük a vizet, és hozzáadjuk a gyömbért. Lefedve, kb. 1 óráig főzzük, amíg az oldalas megpuhul, szinte leesik a csontról. A főzési idő vége előtt kb. 15 perccel a cukrot is hozzáadjuk. A sütőt grillfokozatra állítjuk. A húsokat tepsibe helyezzük, meglocsoljuk a mártással, majd pirosra grillezzük (faszénen még finomabb). Az oldalast salátalevelekkel, csípős káposztával, rizzsel kínáljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com