kulthírek

  • .
  • 2010. április 15.

Trafik

DROGOS OPERA Mexikóvárosban mutatták be Gabriela Ortiz hatfelvonásos operáját, melyet a Camelia la Tejana (A texasi Camelia) című drogballada, vagyis narcocorrido alapján írt. A drogkereskedelemhez fűződő mítoszokat éltető médiáról is szóló darab cselekményében helyet kapott a Mexikó északi és az USA déli vidékein egyaránt népszerű Tigres del Norte zenekar, melynek témába vágó 1976-os slágerét, a Contrabando y Traiciónt is beleszőtték az opera zenei szövetébe.
A címbéli Camelia a valóságban állítólag 27 embert ölt meg.

ROMÁN FILMDÍJ Corneliu Porumboiu filmje, a Politist, adjectiv (Rendőr, eljárás) hat kategóriában nyert a Gopo elnevezést viselő román filmdíjak bukaresti gálaestjén. A legjobb női alakítás díját Péter Hilda, a Peter Strickland rendezte Varga Katalin balladája főszereplője kapta.

ÖREG KOPONYÁK WASHINGTONBAN Első alkalommal mutatkozik be Európán kívül a neandervölgyi és a croö-magnoni ősember koponyája: a washingtoni Smithsonian National Museum of Natural History alapításának 100. évfordulója alkalmával rendezett kiállításon egymás mellett látható a párizsi Musee de l'Homme-tól kölcsönzött két lelet, előbbi kb. 50 ezer, utóbbi 27 ezer éves. Az emberi faj fejlődésének történetét bemutató kiállítás látogatóinak arcvonásait egy fotófülkében a Homo Floresiensis (aki olyasféle, mint a hobbit) vagy a croö-magnoni ember arcává alakítja a számítógépes rendszer.

AEGON-DÍJ: CSAPLÁR VILMOS A Hitler lánya egyszerre végtelenül olvasmányos, fordulatokban gazdag, magával ragadóan fanyar humorú regény, ugyanakkor hátborzongató, groteszk vízió a 20. századi magyar történelemről - indokolta döntését a zsűri, amikor a 2009-ben megjelent szépirodalmi művek közül Csaplár Vilmos Kalligram által kiadott kötetének ítélték az idei Aegon Művészeti Díjat.

VAN GOGH HÁLÓSZOBATITKAI Az érdeklődők lépésről lépésre nyomon követhetik a közismert Hálószoba restaurációját: az amszterdami Van Gogh Museum munkatársai hetente frissülő blogbejegyzéseikben tudósítanak a munka állásáról, s fotókat és videókat is ígérnek. Van Gogh 1888-ban festette a képet, majd a következő évben még két másik változatot is készített, ezek Chicagóban és Párizsban láthatók. Egyévi előkészület után láttak hozzá a munkához, első lépésben megtisztítják a felületét, majd kiegészítik azokat a részeket, ahol lepattogzott a festék, végül pedig speciális keretbe helyezik, hogy minimalizálják a további károsodás lehetőségét. A restaurátorok számára a legkorszerűbb technika mellett felbecsülhetetlen értékű segítséget jelent, hogy a művész a legapróbb részletekbe menően írt öccsének, Theónak a számára igen nagy jelentőségű képről, a felhasznált anyagokról, a vászonról, a keretről, a festékről, a színekről. Egyéb részletek: vangoghmuseum.com/bedroomsecrets.

MEGHALT MALCOLM McLAREN 64 éves korában rákbetegségben elhunyt Malcolm McLaren, a Sex Pistols egykori menedzsere. A szó hagyományos értelmében ő maga nem volt művész, de kreatív energiája és provokatív ötleteinek sora döntő hatást gyakorolt a popkultúra fejlődésére. Nagymamája nevelte, aki tízéves koráig nem engedte iskolába, otthon tanult. Később jó pár főiskolán, többek közt a londoni St. Martin College of Artban is megfordult - 1975-ben itt adta legelső koncertjét a Sex Pistols. Gondolkodására jelentős hatással volt a francia szituacionista mozgalom, ami jó iskola volt számára a punkforradalom kirobbantásakor. Ahová a divat felől érkezett: barátnőjével, Vivienne Westwood divattervezővel a 70-es évek elején butikot nyitott Londonban, itt került kapcsolatba rockzenészekkel. A New York Dolls menedzselése után a New York-i színtér energiáival és ideáival feltöltődve látott hozzá a londoni butikjában megismert kölykökből alakult Pistols menedzseléséhez. A zenekar botrányos befutása, majd széthullása után zenei projekteket futtatott (sikerre vitte a Bow Wow Wow-t, szerepet játszott a világzene popularizálásában, a hiphopszubkultúra elterjesztésében, az opera és az elektronika összeházasításában), 1999-ben pedig harcba indult London polgármesteri posztjáért. Kampányát Alan McGee, a Creation Records vezetője segítette, a bordélyházak legalizálásáért és a könyvtári alkoholárusításért síkra szálló programjával hat százalékig jutott. Johnny Rotten, aki a Pistols szétesése után perben, haragban állt vele, halála után kiadott nyilatkozatában tisztelettel emlékezett rá: "Malcolm mindenekelőtt szórakoztatóiparos volt, nekem hiányozni fog, s nektek is így kéne éreznetek."

SZIGETI ELőZETES Április 30-ig lehet elővételben jegyet vásárolni az augusztus 11-16. közötti Sziget Fesztiválra. A 12 ezer forintos napijegyekre nincs kedvezmény, aki most rendel, ugyanannyit fizet, mintha a helyszínen tenné, legfeljebb a sorban állást spórolja meg. A hazamenős bérlet most 38 ezer, május 1-jétől és a helyszínen 46 ezer, az ottalvós bérlet most 46 ezer, május 1-jétől és a helyszínen 54 ezer forint. A biztosnak tekinthető külföldi fellépők között találhatók például a Muse, a Kasabian, a Specials, az Oi-Va-Voi, a Bad Religion, a Faithless, Omara Portuondo, Papa Roach, a Rotfront, a Paradise Lost, a Toy Dolls vagy a Hives.

KÖNYVFESZTIVÁL Izrael a díszvendége a XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválnak a Millenárison, április 22-25. között. Az ez alkalomból szokás szerint odaítélt nagydíjat Ámosz Oz veheti át, akinek most jön ki Rímek életre, halálra című kötete, míg Szeretetről, sötétségről című önéletrajzi regényét újra megjelenteti az Európa. Az 1939-ben született írónak számos műve olvasható magyarul (Miháél, Miháél; Keresztül-kasul Izrael országában 1982 őszén; A Gonosz Tanács hegye; Fekete doboz; Félálom; Hirtelen az erdő mélyén; Hogyan gyógyítsuk a fanatikust). Rajta kívül Ruth Ellen Gruber, Dror és Danny Adler, Ofer Vardi és Jacob Krol képviseli a mai izraeli irodalmat a fesztiválon. De természetesen a - vizualitással, zenével és kulináriával teljes - programoknak csak egy része kötődik a díszvendéghez, hiszen a fesztivál hagyományos kiállítói mellett olyan új országok kiadói is jelen lesznek, mint Szaúd-Arábia, Brazília, Vietnam és Ausztria, s tizedik alkalommal látják vendégül az Európai Első Könyvesek Fesztiválját, melynek mezőnyében ezúttal A török tükör révén megismert Horváth Viktor az egyetlen hazai szerző. A 600 forintos belépő bármelyik magyar standnál levásárolható.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.