könyv - Reba Toney: Osztályozó játék - tuti recept a tökéletes lelki társ megtalálásához

  • - izs -
  • 2011. szeptember 8.

Zene

Akiben már a cím is gyanakvást kelt, az jó eséllyel feladja eme - az önsegítő könyvek piacán is gyöngyszemnek tűnő - művet valahol annál a résznél, hogy "Megtalálni az Igazit néha nehezebb, mint a Hubble-teleszkóppal McDonald's éttermet találni az Androméda-galaxisban". Pedig aki tovább olvas, az hihetetlen információkkal, tesztekkel és személyiségépítő tanácsokkal találkozhat a románcbarkácsolás 208 oldalon átívelő Odüszszeiájában.
Akiben már a cím is gyanakvást kelt, az jó eséllyel feladja eme - az önsegítõ könyvek piacán is gyöngyszemnek tûnõ - mûvet valahol annál a résznél, hogy "Megtalálni az Igazit néha nehezebb, mint a Hubble-teleszkóppal McDonald's éttermet találni az Androméda-galaxisban". Pedig aki tovább olvas, az hihetetlen információkkal, tesztekkel és személyiségépítõ tanácsokkal találkozhat a románcbarkácsolás 208 oldalon átívelõ Odüszszeiájában. "Ha az észérvek helyett a szívünkre hallgatunk, az nem az ambíció, hanem a nemtörõdömség jele" - jelenti ki Toney, hogy aztán gyorsan el is magyarázza, mik azok az észérvek: számok, amikkel osztályozzuk magunkat, illetve a potenciális partnereinket, majd a kapott átlagok eldöntik helyettünk, irracionálisan érzelmes lények helyett, hogy kezdjünk-e valamit a jóemberrel.

Ahhoz, hogy jól menjen az osztályozás és a szûrés, illetve hogy elkerüljük a "rangon alul/rangon felül randizást", elsõ körben meg kell ismernünk önmagunkat, amiben, mondanunk sem kell, a könyv rengeteget segít. Például ahhoz, hogy megtudjuk, mit tartunk átlagon alulinak, a következõ kérdésekre kell válaszolnunk: "1. Jellemezz egy hajléktalant. 2. Nevezz meg egy gonosz diktátort. 3. Nevezz meg egy börtönt." Mielõtt azonban sikerülne felidéznünk egy jóságos diktátor nevét, a könyv már robog is tovább olyan megszívlelendõ tanácsok tömkelegével, mint "az embereket kedvenc ételük alapján megítélni rosszindulatú, indokolatlan dolog; az embereket annak alapján megítélni, amit mondanak, indokolt", vagy "válaszd egész szám alapján a pasidat, és boldog leszel". Nem túl sanszos, hogy ez a matekpéldába oltott szerelmi kalauz megoldja a fejlett világ demográfiai problémáit, cserébe viszont annyira rossz, hogy már jó - a maga nemében zseniális, tényleg, nem lehet letenni.

Fordította: Tóthné Vágó Tímea. Hajja és Fiai, 2011, 208 oldal, 2499 Ft

*

Figyelmébe ajánljuk