145 százalékkal nőtt Kisvásárhely népessége

  • narancs.hu
  • 2024. június 8.

Belpol

A zalai faluban április 11-én még 53 választópolgárt tartottak nyilván, június 8-án már 130-at. 

Tizenkét olyan kistelepülést listáz a Telex táblázata, ahol egy hónap alatt jelentősen nőtt a regisztrált választópolgárok száma. 

Az adatok a Nemzeti Választási Irodától valók: a Political Capital és a Társaság a Szabadságjogokért bejelentése nyomán naponta közzéteszi az iroda a választópolgárok számát a településeken, ahol vannak szavazókörök, ott azokra lebontva is.

A törvény értelmében az új állandó lakcímet a névjegyzékbe május 31-ig át lehetett bevezetni, és a jelek szerint ezzel a lehetőséggel sokan éltek is. 

A legjelentősebb növekedést a Zala megyei Kisvásárhelyen könyvelhették el, ahol a költészet napján még csak 53-an szerepeltek a választói névjegyzékben, ma viszont már 130-an. A kistelepülésen ketten indulnak a polgármesteri tisztségért: Szentmiklóssi Erzsébet, aki tíz éve polgármester, és Szijártóné Papp Szilvia. 

Idén több mint 850 hazai településen csak egyetlen polgármesterjelöltre lehet voksolni – ezeken a helyeken érdekes módon nem nőtt a lélekszám. Csak olyan kistelepülések gyarapodtak, ahol többen is indulnak a polgármesteri tisztségért, így valószínűsíthető, hogy a frissen oda bejelentkezett emberek tényleg a választás kedvéért jöttek. A Telex megnézte, honnan érkezhetnek a voksturisták, és arra jutott, hogy a növekvő lakosságszámot produkáló falvak közelében vannak olyan települések, ahol csökken a választók száma ez idő alatt. 

Ez a jelenség nyilván eldöntheti egy-egy választás kiemenetelét, ugyanakkor nem büntethető, miután egy törvénymódosítás 2021-ben legálissá tette, hogy bárki bármilyen ingatlanra bejelentkezhet a tulajdonos hozzájárulásával.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk